De lucht van kattenpis, schrijft tuinschrijver Romke van der Kaa over de vlierbessenstruik. Toch verdient hij vaker een plekje in onze tuin, zegt hij er ook bij in zijn boek ‘Alles kan wachten, tuinieren op ontspannen wijze.’ Vanwege de vlierbloesem, die hij een wonder van verfijning noemt en het mooie blad (met name van de peterselievlier en de gecultiveerde Guincho Purple die een chocoladekleurig blad heeft).

De vlier heeft een prachtig bloemscherm en een mooi blad, vooral in de variatie peterselievlier. Foto’s: Karin de Lange

Medicijnkastje

Daarnaast kun je de vlierbloesem door het beslag halen en frituren, tot siroop verwerken en van de vlierbessen ook limonade of wijn maken. 2400 jaar geleden roemde de Griek Hippocrates, die beschouwd wordt als de grondlegger van onze geneeskunde, al de gezonde werking van de vlier: ‘Zijn medicijnkastje’, staat op Wikipedia te lezen. Nog steeds zijn er mensen die bij vlierbloesemj zweren als ze verkouden zijn, keelpijn hebben of geveld zijn door de griep. Het zou samen met vitamine C en zink een goede mix vormen voor een sneller herstel.

In bos, park en parkeerterrein

Maar je hebt geen vlier in de tuin nodig om al van de bloesem te profiteren. Want vlierbessenstruiken kun je overal in het wild aantreffen. Neem maar een kijkje in een park of bij parkeerplaatsen in de stad, waar ze veelal staan. De bloeitijd is van mei tot juli, dus ze zijn nu volop te vinden. Gezondheid om zo te plukken. Hieronder het recept voor een heerlijke verfrissende siroop. Geen gek idee met een hittegolf in het vooruitzicht.

Recept voor siroop van vlierbloesem

Pluk vijf à zes bloemschermen van een vlierbessenstruik. Je kunt de vlierbloesem, als er een steeltje aanzit, in een glas water in de koelkast drie dagen goed houden voor je ze verwerkt tot siroop.

siroop van vlierbloesem maken.

Voor de siroop heb je nodig:

  • Zeef of filter en filterzakje
  • Pannetje
  • Trechter
  • Beugelflesjes van bier
  • Halve liter water
  • Twee koppen suiker
  • Twee eetlepels citroensap

Twee weken houdbaar

Breng het water aan de kook met de suiker en het citroensap. Voeg de bloesemschermen toe. Laat opnieuw aan de kook komen. Haal van het vuur. Laat het minimaal twee uur staan. Filter met zeef bekleed met keukenpapier of in koffiefilter met filter. Schenk daarna met behulp van de trechter de dunne siroop van een lichtgele kleur in de goed schoongemaakte flesjes (heet omspoelen of uitkoken). Het kan wat troebel zijn van stuifmeel van de bloesems. Dat is prima. De siroop is twee weken houdbaar in de koelkast.

Geïnteresseerd in gezonde kost? Dan zijn deze artikelen op Meerdanvijftig.nl ook het lezen waard:

Kleurrijk vegetarisch

Lekker eten uit kookboeken tegen diabetes

Zelf zuurkool maken

Cholesterol vraagt om beter eten