In verband met het coronavirus gelden extra maatregelen’, lees ik op de website van Sanquin, de organisatie die bloeddonaties in Nederland verzorgt. En dan volgt de inmiddels gebruikelijke riedel over verkoudheidsklachten en verhoging. En: ‘Ook als je klachten waarschijnlijk veroorzaakt worden door hooikoorts mag je niet komen doneren.’ Laat ik, bloeddonor, daarvan normaal gesproken in de maand juni, ook wel graspollenmaand, last hebben. Gek genoeg lijkt het voor mij echter een kriebel-, hoest- en nies rij seizoen te worden. Dus maak ik toch een afspraak.

Fles desinfecteergel niet voor donoren

De dag voordat ik mijn plasmadonorafspraak heb, maak ik me nog zorgen. Zal je net zien; ga ik de draaideur door en begin ik me toch te niezen…. Maar gelukkig komt de hooikoorts niet tegelijkertijd met mij binnen. Door omstandigheden; vakantie, ziekte, is het de eerste keer sinds het coronavirus dat ik plasma ga geven. En ik vraag me af welke maatregelen ik verder nog zal tegenkomen bij de bloedbank. Er staat een tafel en een stoel bij de ingang maar beide zijn leeg. Voor de balie hangt een plexiglas scherm met daarachter een fles desinfecteergel. Die is duidelijk niet voor ons donoren bedoeld.

geen vakantie
Het arsenaal beschermingsmiddelen waarmee niet altijd even consequent wordt omgegaan. Foto: Pixabay

Maar gelukkig…hooikoorts blijft weg

Als ik na enig wachten aan de beurt ben, blaft de baliemedewerker: “Heeft u uw handen gewassen?” Uhhm, nee? “Dan moet u eerst naar het toilet!” Tegensputteren dat het misschien handiger is me eerst even aan te melden en de gebruikelijke vragenlijst in te vullen, zodat er zo weinig mogelijk oponthoud ontstaat, heeft geen zin. Dus zowel ik als de dame achter me -we vergeten van schrik de anderhalve meter afstand te bewaren in het kleine toiletje- wassen braaf onze handen. Mijn bloeddruk is enigszins opgelopen maar gelukkig blijft de hooikoorts weg.

Bacterierijke telefoon

Terug bij de balie, moet ik de barcode van mijn afspraak op mijn telefoon laten scannen en een identiteitsbewijs overhandigen. Dezelfde baliemedewerker die erop had gestaan dat we onze handen gingen wassen, pakt ze zonder meer aan. Ik kan het toch niet laten een opmerking te maken over mijn ongetwijfeld  bacterierijke telefoon en rijbewijs die hij zonder meer aanpakt. Het wordt me, zoals verwacht, niet in dank afgenomen.

hooikoorts
Smartphone vol met bacteriën…Foto: Pixabay/Jan Vašek

Heel menselijk

Op de markt heb ik al eerder, even verbaasd, muntgeld gelegd in handen met plastic handschoenen die duidelijk al overal voor zijn gebruikt. Bij een andere kraam reikt de verkoopster een plateautje aan voor geld en pakt het daarna met een onbeschermde hand eraf. Opnieuw verbazing als we naar het nieuws kijken en zien hoe het wel toegestaan wordt naast elkaar te zitten in het vliegtuig, terwijl we in de auto nog steeds alleen met mensen mogen reizen die tot ons huishouden behoren. Of het nu duidelijk koorts- en verkoudheidsvrije bekenden zijn of niet. Gedragspsychologen constateren inmiddels -niet zo verwonderlijk met alle tegenstrijdigheden in de protocollen- een afnemende motivatie bij mensen anderhalve meter afstand te houden nu het aantal besmettingen is teruggelopen.

Plasma geven als vanouds

Eenmaal aangekomen in de zaal waar ik al jaren bloed en plasma doneer, is alles vrijwel normaal. Alleen het balletje om in te knijpen voor de bloedsomloop zit nu in plastic. De medewerkers zijn als vanouds gastvrij en vriendelijk. Goed te zien, dat er telkens weer nieuwe donoren worden gevonden, ook al is het nooit genoeg. “Zeker niet, omdat we nu minder mensen tegelijk kunnen ontvangen,” aldus de ervaren dame die me prikt. En dus verlaat ik het gebouw met het voornemen zo snel mogelijk een nieuwe afspraak te maken.

Plasma geven is hetzelfde gebleven

Hooikoorts of alcohol?

Gelukkig hoef ik op de weg terug pas voor het eerst mijn neus te snuiten en ik denk aan de opmerking van mijn zus laatst. “Misschien ben je net als ik gevoelig voor alcohol, want daar zit sulfiet in….” Zou mijn ‘hooikoorts’ zijn afgenomen, omdat ik minder drink?

Openingsfoto: Flickr.com/Kevin Harber