Het besluit is genomen: We gaan er op Koningsdag 2021 in beperkte familiekring toch iets feestelijks van proberen te maken voor de (klein)kinderen. Omdat we willen dat ze een leuke herinnering krijgen aan Koningsdag zoals wij die ook hebben aan de vele Koninginnedagen en Koningsdagen uit ons leven.

Op naar Den Haag

Bij collega Brigitte Leferink roept 27 april bijvoorbeeld meteen Koninginnedag 1984 op. “Met een groep vrienden trok ik naar Den Haag. Allemaal gekleed in rood wit blauw en/of oranje. Maakte niet uit wat je aan had. Verschillende kleuren kousen, drie poloshirts over elkaar of een zwemvest, al dan niet met een foto van de koningin erop geplakt. We trokken de hele stad door, liepen mee met de drumband over het Plein en kregen veel bekijks. Mensen wilden ons op de foto zetten en vroegen of we van een Oranje-comité waren. We hadden ontzettend veel lol en eindigden in Scheveningen.”

In een oogwenk stuurt ze meteen de foto’s van Koninginnedag op. “Op die foto waarop iedereen met de rug naar de camera, ben ik de enige die omkijkt. Kijk, ik heb nog een foto van Juliana op mijn rug!” 

Typisch Nederlandse Koninginnedag in Montréal

Ook teamlid Wendy Voois steekt bij trefwoord Koningsdag 2021 onmiddellijk van wal. “Het zal ergens rond mijn 28e geweest zijn toen mijn oudste (en lievelingszus) Maud voor de liefde naar het Canadese Montréal was getrokken. Zij had zich daar bij een stel NL-se expats aangesloten om wat contacten te hebben zo ver van huis.”

“Met mijn toenmalige vriend besloot ik haar op te zoeken. En toevallig was dat rond Koninginnedag. Ook andere familieleden van ex-pats kwamen. En het Oranje-comité had ze gevraagd om typisch Nederlandse etenswaar mee te nemen. Kon ik misschien wat haring meenemen, vroeg mijn zus. Die zouden dan net als de kaas en de leverworst in een kleine portie op de feestavond zelf verkocht worden.”

“Ik ben toen bij Simonis (bekende viszaak in de Scheveningse haven) geweest en die heeft vlak voor vertrek 60 (!) haringen voor me vacuüm getrokken en diepgevroren. De hele vlucht naar Canada heb ik me zorgen gemaakt of mijn sporttas – waar ze allemaal in zaten: zwaar! – niet zou gaan lekken of ruiken. Maar hoe leg je 60 haringen uit bij de douane? Het zweet brak me uit. Smekend keek ik de ambtenaar aan: “Please…?’ Gelukkig kneep hij een oogje dicht.

Wat is er Nederlandser dan een haring met een Hollands vlaggetje als prikker…?
Foto: Twinkletuason/Flickr.com

Helft haringen was in keuken al opgepeuzeld

Tegen de tijd dat de haring de volgende dag klaar was voor verkoop (ontdooid, in stukjes op een kartonnetje, prikker met Hollands vlaggetje erin) was de helft in de keuken al opgepeuzeld, zo verrukt waren alle aanwezige Nederlanders dat ik verse haring bij me had. En ik maar roepen dat het voor de verkoop was; ik had zo mijn best gedaan die krengen mee te krijgen en vond het zonde, dat alles al in de keuken op zou gaan.”

Koningsdag anno 2021 zal het voor ex-pats een klein kunstje zijn om Nederlandse etenswaar per koerier te laten overkomen. Net zoals het nu is om per mobiele telefoon af te spreken en elkaar te vinden tussen de mensen op Koningsdag. Dat was eind jaren zeventig nog een hele opgave. Na het werk in de ochtend, had ik met mijn toekomstige man afgesproken elkaar te ontmoeten in de Amsterdamse binnenstad.

Geen telefooncel op Koninginnedag

Koninginnedag begon zich in Amsterdam al te ontwikkelen tot een massaal evenement en uit voorzorg waren daarom telefooncellen afgesloten. En we waren vergeten een tijd en een plaats af te spreken…Ondertussen had ik alvast een pilsje genomen met een collega buiten een café in de Jordaan waar de stemming al bijzonder uitgelaten was.

Totdat ik me herinnerde dat ik mijn vriend nog wilde ontmoeten. Bellen achter de bar, daar begonnen ze in deze drukte niet aan, werd me te verstaan gegeven. Maar waar dan? Straat na straat vroeg ik tevergeefs of ik mocht bellen, totdat ik een winkelier vond met handelsgeest. Voor 1 gulden  mocht ik achter de winkel de telefoon gebruiken.

Restaurant de Chinese Muur…

Door de spanning wist ik het telefoonnummer niet meer uit mijn hoofd.…Was het nu 2019 of 1920 aan het einde? Op de gok gedraaid, kreeg ik in het lawaai iemand aan de lijn. “Met restaurant de Chinese Muur….”, hoorde ik. “Dan ben ik verkeerd verbonden”, stamelde ik en hing op.

Uiteindelijk heb ik manlief bij mijn toekomstige schoonouders gevonden. Daar bleek dat ik het telefoonnummer goed had gedraaid. Hij had me in de maling genomen met een verdraaide stem!

Meer verhalen over Koningsdag

Brigitte Leferink diepte de geschiedenis van onze nationale feestdag vorig jaar op in Koningsdag wordt Woningsdag. Voor Stella Ruisch maakt het weer niet uit, schreef ze, want op Koningsdag is het altijd zonnig. In 2017 bezocht ze de tentoonstelling ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Willem-Alexander. In 2016 kostte het haar moeite oranje bitter te vinden.