Tijd voor een feestelijk likeurtje. Dachten we op Koningsdag na een ochtend vrijmarkt, koninklijke familie en poffertjes. Voorzien van roodwitteblauwe strepen op ons gezicht togen we Amsterdam in. Het weer nodigde ook uit tot een hartverwarmende oranjebitter. Maar nergens konden we ons nationaal feestdrankje vinden.

Bittere ervaring

Bij Majestic -sta even stil bij de naam- aan de Dam kregen we zelfs de vraag wat dat dan voor drank was. Oranjebitter werd tijdens de 80-jarige oorlog hét overwinningsdrankje van stadhouder Frederik Hendrik. Gemaakt van (zure) sinaasappel, de schillen en brandewijn werd later besloten de suiker weg te laten, vandaar de naam bitter.  Uiteindelijk vonden we in café Hegeraad aan de Noordermarkt nog een restje in de ene fles die de uitbater voor het stampvolle café had aangeschaft. De Kuyper heeft er weer wat suiker aan toegevoegd, proefden wij.

En in Rotterdam wordt met een festival nieuw leven in oranjebitter geblazen.  Dan mogen wij in de rest van het land toch niet achterblijven? Op 5 mei kunnen we in de herkansing; ad fundum!

Meer lezen

Over Koningsdag schreven we meer verhalen. In 2020 werd het een gedwongen ‘Woningsdag’. En in het eveneens door covid geplaagde jaar 2021 probeerden we er toch nog een mooie herinnering aan over te houden. In 2022 vierden we het daarom uitbundig. En zo wordt Koningsdag toch altijd nog zonnig!