Tijd voor een feestelijk likeurtje. Dachten we op Koningsdag na een ochtend vrijmarkt, koninklijke familie en poffertjes. Voorzien van roodwitteblauwe strepen op ons gezicht togen we Amsterdam in. Het weer nodigde ook uit tot een hartverwarmende oranjebitter. Maar nergens konden we ons nationaal feestdrankje vinden. Bij Majestic -sta even stil bij de naam- aan de Dam kregen we zelfs de vraag wat dat dan voor drank was. Oranjebitter werd tijdens de 80-jarige oorlog hét overwinningsdrankje van stadhouder Frederik Hendrik. Gemaakt van (zure) sinaasappel, de schillen en brandewijn werd later besloten de suiker weg te laten, vandaar de naam bitter. Uiteindelijk vonden we in café Hegeraad aan de Noordermarkt nog een restje in de ene fles die de uitbater voor het stampvolle café had aangeschaft. De Kuyper heeft er weer wat suiker aan toegevoegd, proefden wij. En in Rotterdam wordt met een festival nieuw leven in oranjebitter geblazen. Dan mogen wij in de rest van het land toch niet achterblijven? Op 5 mei kunnen we in de herkansing; ad fundum!
Over de auteur

Stella Ruisch
Stella Ruisch hanteert de pen al van jongs af aan. Van de schoolkrant stapte ze in 1976 over naar De Telegraaf als leerling-journaliste. Per 1 januari 2016 verliet ze de krant, nadat ze er als chef en uiteindelijk (eerste vrouwelijke) adjunct-hoofdredacteur had gewerkt. Nu heeft ze eindelijk de ruimte om een duik te nemen in het nieuwe schrijven en publiceren. Wat de overheid propageert; een levenlang leren, voert zij uit.
gerelateerde berichten
Recente artikelen
-
-
Chocolademousse om je vingers bij af te likken23 jan 2023 | Algemeen
-
-
-
De uil, herinnering aan verdwenen welvaart18 jan 2023 | Familie
Recente reacties