De kantine van de sportvereniging  van Stella Ruisch was er gisteren al  klaar voor. ‘Wij houden van oranje’ staat er nog achter de ramen te lezen. Gisteravond werd er een spetterende Koningsnacht gevierd. Héél Nederland is er klaar voor, merkt Stella Ruisch aan de reacties. Als er een ‘corona-bevrijdingsdag’ te vieren valt, dan is het deze Koningsdag 2022.

Vrijhandel: het mág weer

Er valt in ons huis altijd wel wat op te ruimen. De afgelopen twee jaar gingen overbodige spullen naar de kinderboerderij. Hoewel ik al stiekem wat achterhield voor als het ooit weer zou kunnen: verkopen op Koningsdag. En nu mág het weer.

Niet genoeg om te verkopen? Familieleden kunnen ook nog wat kwijt.

De weergoden zijn ons gunstig gestemd. De zon gaat schijnen, ook al is het fris. En ik denk aan alle voorgaande Koningsdagen. Vorig jaar haalden wij van Meerdanvijftig.nl al herinneringen op. Toen pikte ik er een uit mijn jeugdjaren uit. Maar ik heb er nog zoveel meer. En ja, die Koningsdagen in 2020 en 2021 horen daar ook bij. Hoewel het thema ‘Koningsdag wordt woningsdag’ wel tot een van de minder goede behoort. Te veel onder de indruk van wat we met het coronavirus meemaakten in Nederland. Dat ging vorig jaar al een stuk beter.

Ook doen: net als kinderen zijn en zaklopen. Zo vergeet je even de zorgen van de wereld.

Een heerlijke, onbezorgde Koningsdag 2022

Toen schreef ik dat we van Koningsdag een herinnering zouden maken en dat hebben we gedaan! Bij de kleinkinderen in de straat hebben we, jong en oud gehinkeld, geknikkerd en een zakloopwedstrijd gehouden. Een oranjebitter vooraf, taart in de kleuren van de Nederlandse vlag en de slappe lach als toetje. De enige voorwaarde is dat je de zorgen van de wereld en de dagelijkse sleur even achter je kunt laten.

En volgens mij hebben we daar allemaal wel even behoefte aan. Daarom wensen wij u namens Meerdanvijftig.nl een heerlijke, onbezorgde Koningsdag 2022 toe. Oranje bóven!

Om alvast in de stemming te komen

Dit schreven we vorig jaar. Koningsdag 2021 wordt een mooie herinnering. In 2020 werd Koningsdag Woningsdag Dit jaar halen we het plezier terug van 2019, toen we constateerden dat 27 april, ongeacht het weer, altijd zonnig verloopt. Sinds 2016, toen we nog moesten zoeken, is de oranjebitter in de Amsterdamse horeca weer ruimschoots voorhanden. Vooruit Koningsdag is ondenkbaar zonder koninklijke familie. Eind vorig jaar was het ook tijd om kennis te maken met kroonprinses Amalia.

Openingsfoto: Cake in de kleuren van de Nederlandse vlag op Koningsdag 2021.