Zou het echt een verregende Koningsdag worden? De weervoorspellers kiezen voor een halfvol glas: het wordt na Koningsnacht in ieder geval warmer dan de afgelopen dagen. Inmiddels heb ik al de nodige winderige, koude en regenachtige Koningsdagen meegemaakt. Maar gek genoeg zijn ze in mijn herinnering uiteindelijk altijd zonnig!

Ook nu verheug ik me al op deze dag, die hopelijk nog net zonder regen op de vrijmarkt begint, daarna een toost met oranjebitter op de koning, poffertjes en dan de stad in, luisteren naar livemuziek, lachen om de uitdossingen van andere oranjevierders.

Vrijmarkt verregend?

De zolder is niet zo opgeruimd als een aantal jaren geleden maar er staan weer genoeg spullen voor de vrijmarkt. Nu maar hopen dat die in Amsterdam verwachte bui -snel- overwaait….en dat iedereen weer babbelend en bekijkend door het winkelcentrum kan lopen. Want wat is Koningsdag zonder vrijmarkt?

Best in Amsterdam

Wat mij betreft is Amsterdam toch altijd dé plek gebleven waar je Koningsdag het best kan beleven. Omdat het feest daar inderdaad altijd zonnig is, ook al is het koud, waait het en valt er ook een spetter. Het gaat om de geest die in Amsterdam heerst, constateerde  radicaliseringsfilosoof (!) David Kenning een paar jaar geleden al in het Parool. En dat is, wat mij betreft, er een van leven en laten leven, vooral op Koningsdag.

Het gaat om de geest die in Amsterdam heerst… Foto: Flickr.com/Ansel d’Souza

Elk jaar hetzelfde meisje met viool

Voor mijn gevoel staat in het Vondelpark dus elk jaar hetzelfde meisje viool te spelen, zonder een jaar ouder te worden. Verkopen de zelfde kindjes cakejes en proberen in het Sarphatipark dezelfde bewoners van hun boeken en elpees af te komen. Iedereen lacht, ook om het lawaai van de feestvierende boten in de gracht,  het bier smaakt zelfs in plastic goed en we doen een dansje op de muziek van een accordeonspeler in de Jordaan.

Niet vergeten

Natuurlijk ben ik Apeldoorn niet vergeten en ook niet  de rellerige verstoppingen van het treinverkeer, nu 15 jaar geleden. Maar hoe erg ook, ze kunnen mijn levenslange Koningsdag-gevoel niet verpesten.
Voor mijn gevoel woon ik die dag in een werelddórp, waar er geen oorlog is, de mensen elkaar niet vermoorden, niet bestelen en geen ruzie met elkaar maken. Waar iedereen van welke nationaliteit, welk geloof, welk ras allemaal éven oranje ziet. Ongeacht het weer.

Koningsdag uit de oude doos….

Vorig jaar vierden we Koningsdag met een mooie tentoonstelling van koninklijk borduurwerk. Op Koningsdag 2022 vierden we nog groter feest dan normaal, de eerste keer na corona! Koningsdag 2021 werd ophalen van mooie herinneringen. En in 2020 werd Koningsdag Woningsdag Sinds 2016, toen we nog moesten zoeken, is de oranjebitter in de Amsterdamse horeca weer ruimschoots voorhanden. Vooruit: Koningsdag is ondenkbaar zonder koninklijke familie. Sinds eind 2021 zien we kroonprinses Amalia steeds vaker bij publieke optredens, zoals onlangs bij het bezoek van het Spaans koninklijk paar aan ons land.