Ronald Ross won de Nobelprijs voor zijn ontdekking. Foto: Wikipedia.

20 augustus is Wereld Muggendag. Dan is het namelijk precies 122 jaar geleden dat de Britse arts Ronald Ross ontdekte dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. De malariamug en andere steekmuggen zijn indirect verantwoordelijk voor vele doden per jaar. Behalve malaria worden ziektes als zikakoorts en gele koorts door muggen overgebracht. Ook zijn muggen verantwoordelijk voor dierziekten, zoals blauwtong.

Gif zorgt voor jeuk

De muggenbeten die bij de mens ‘gewone’ bultjes veroorzaken, ontstaan doordat de vrouwtjesmuggen bloed zuigen voor de aanmaak van eitjes. Bij het opzuigen laten ze anticoagulans achter de steekwond. Anticoagulans zorgt ervoor dat het bloed tijdens het opzuigen niet direct stolt. De allergische reactie op dit ‘gif’ zorgt voor jeuk.

Wie kent het bekende jeukende bultje niet?

En Brigitte Leferink heeft wat jeuk gehad! Ter gelegenheid van Wereld Muggendag bewerkte ze een alleszeggend hoofdstuk uit haar boek Mevrouw De Wit, of Hoe zal ik me noemen na de scheiding.

Zelfs in de winter kunnen ze me vinden

“Zo lang ik me kan herinneren weten de eerste en de laatste mug van het seizoen me te vinden en al die andere muggen er tussenin ook. Zelfs de enkele slome mug die in de winter mijn huis bevolkt vindt mijn bloed lekker.

Man en zoon zorgden voor afleiding

Spuiten met deet, een klamboe; eigenlijk hielp niets.

Toen ik nog getrouwd was, had ik een geoefende muggenverdelger in huis. Gewapend met boeken, tijdschriften, de krant of zijn blote handen vermoordde hij elk exemplaar dat het waagde in onze buurt te komen. Soms net te laat. Het geplette insect liet dan een (verbazingwekkend groot) spoor na op de muur of het plafond. We schaften anti-mugstekkers aan, kochten een tennisracket dat met een druk op de knop muggen elektrocuteert (wat wreed eigenlijk, als je erover nadenkt), sliepen onder een klamboe, maar eigenlijk hielp niets. Ze wisten mij altijd te vinden. Helaas voor hem, gelukkig voor mij, weken de muggen af en toe uit naar de kamer van zoon. Zijn bloed is net zo heerlijk als het mijne.

‘Zoek een vriendje waar muggen van houden’

De tijd dat de muggen een uitwijkmogelijkheid hadden, is inmiddels voorbij. Man en zoon wonen elders en nu er niemand meer in huis is die als smakelijk alternatief kan dienen, ben ik het enige slachtoffer van alle muggen. Loesje (van de posters) heeft een goede tip voor de zomer: zoek een vriendje waar de muggen van houden. Laat dat vriendje maar komen. Ik ben klaar met de muggen.”

Meer lezen:

Marlies Mielekamp recenseerde ‘Mevrouw de Wit‘ van Brigitte Leferink. Nog meer lezen van Brigitte op Meerdanvijftig.nl kan ook. Zo schreef ze over haar moedertaal, de verschrikking van de buxusmot, neemt ze het met de organisatie Zonta op voor geweld tegen vrouwen en brak ze een lans voor komende zondag: Go Topless Day!