Nog even en dan duik ik de kledingkast in om kleren én schoenen voor het zomerseizoen te wisselen. Al 5 jaar kijk ik daarbij naar de vele representatieve kleding die ik nog steeds heb. Die dateren uit de tijd dat ik door mijn werk wel eens een gala moest bijwonen of een prijs moest uitreiken. Ik koester de dozen met prachtige mooie hakken die ik nog wel eens in mijn handen hou. De werkelijkheid is dat ik sinds ik thuis werk 9 van de 10 keer voor (bijna) platte stappers kies. Dus misschien moet ik deze zomer de verzameling maar eens uitbreiden naar sandalen en instappers. Maar dan wel mooie!

Hoge hakken worden nog gekoesterd…

Het woord sandalen doet me meteen denken aan mijn eerste werkdag, waaraan een aanwezige collega nog jaren later met veel smaak herinneringen ophaalde. “Ik zie Stella nog steeds binnenkomen op witte sandalettes”, was standaard de eerste zin waarmee ze die herinneringen begon. Zelf vond ik ze netjes genoeg voor een zomerse 1 september. Zeker niet de met misprijzen uitgesproken sandalettes. Maar tegen deze dame, afkomstig uit een familie met kledingwinkels op hun naam, stond ik als Amsterdams meisje van 18 jaar al vanaf het eerste uur op grote achterstand.

Meer dan een halve eeuw verder ben ik niet meer zo gevoelig voor het commentaar van anderen. En combineer ik nu zonder gêne mooi met gemak. Ik ben nog wel ijdel genoeg om schoenenwinkels en schoenen-sites over te slaan waar ‘comfort’ of ‘gezondheid’ met hoofdletters worden geschreven. Dus geen Teva’s voor mij maar misschien wel de Tommy Hilfiger dames sandalen die ik op internet tegenkom. Ik scroll verder en kom zo ook bij de instappers voor dames terecht. Waarbij me een zacht gegrinnik ontsnapt.

Verder scrollen naar instappers.

Want de eerder genoemde collega wiens snijdende maar vaak ook humoristische commentaren stagiaires en minder zelfverzekerde collega’ troffen, droeg zelf namelijk bij voorkeur instappers. Maar dan wel van een elegantie die me altijd aan de Franse actrice Catherine Deneuve deed denken. Toen ze als eerste op onze door vrouwen bemenste redactie kinderen kreeg en wij een aantal jaren later volgde, dwong ze opnieuw respect af. Terwijl wij wel eens met verdwaalde babyspuug op onze kleding naar interviews gingen, zag zij er altijd onberispelijk uit.

Ik klik op een paar zomerse linnen exemplaren die me aan haar doen denken. Mochten ze niet lekker zitten, dan koester ik in ieder geval een herinnering.

Meer van Stella Ruisch

In 2016 startte Stella Ruisch op Meerdanvijftig.nl met blogs over oma worden als actieve vrouw van 50plus. Zo schreef ze over haar zelfbeeld, oma wordt versierd, kan een decolleté nog boven de 55? en over wel of geen coupe soleil. later ook over haar coming oud.

Openingsfoto: Laura Chouette/Unsplash