Foto: Flickr.com/Anastasia Massone.

Elk half uur sterft in Nederland iemand aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Van het aantal mensen dat in de Europese Unie sterft aan kanker, is ongeveer 21 procent te wijten aan longkanker. In Nederland is dat aantal zelfs 24 procent. Schrijnende cijfers die vandaag, 31 mei, op Anti Tabaksdag nog eens onderstrepen hoe groot het probleem van roken nog steeds is.

Uitgerookt

Strenger ouderschap heeft er deels voor gezorgd dat het aantal kinderen dat onder de zestien rookt, is afgenomen, schreef ik bijna drie jaar geleden optimistisch.

Mijn kinderen mochten van ons niet roken maar daar hebben wij niet veel nadruk opgelegd. Dan wordt het alleen maar spannender, dachten wij. Nu blijkt dat ik ze toch huisarrest had moeten geven toen ik er achter kwam dat ze gratis sigaretten én hasj kregen op het Amsterdamse schoolplein. Wel heb ik ze bestookt met alle waarschuwende publicaties die ik tegenkwam. Ik heb ze bestraffend toegesproken en -tevergeefs- beloond als ze een maand waren gestopt.

COPD en longkanker door roken

Een van de twee rokende kinderen is het eindelijk gelukt om te stoppen. In de familie tellen we nog een verstokte (inmiddels oud)-roker die aan COPD lijdt en één is er overleden aan longkanker. Mijn schoonmoeder is er niet aan overleden maar had ook COPD.

Minder sigaretten meer blowen

Tijdens onze vakantie begin mei, zie ik hoe mijn zoon (31) weer een sigaret opsteekt. Ik zwijg maar onze blikken kruisen elkaar. “Jaaaaaa, ik ga thuis écht weer proberen te stoppen”,  zegt hij voor de zoveelste keer zonder veel overtuiging. Moet ik blij zijn, omdat hij thuis minder gewone sigaretten rookt maar wél blowt? 

Roken was voor stoere mannen

In 2016 lag er 3 weken onaangeroerd een pakje Lucky Strike in de la. Notabene het merk dat mijn vader ooit rookte, omdat de Amerikaanse reclame vlak na de bevrijding zo aansprak; roken was voor gezónde, stoere mannen. Ik hoopte tevergeefs dat mijn zoon er niet om zou vragen.

Drugs, alcohol én roken 

Bij een Goede Doelendag sprak ik ooit een longarts die nog eens benadrukte hoe verslavend roken is en dat hij dus geen enkele roker het roken kwalijk neemt. Hoog tijd dus dat roken op dezelfde manier wordt benaderd als drugs en alcohol. En dat het afkicken dus ook vergoed wordt door de verzekeraars. “Stoppen met roken zou een van de gemakkelijkste manieren zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen”, schrijft de Volkskrant terecht.

roken
Reclame voor Lucky Strike uit 1930. Foto: Flickr.com/Clotho98

Meer lezen over gezondheid?

Niet alleen roken is ongezond, constateerde Marlies Mielekamp ook op onze website. Zitten ook. Beweging hoort er ook bij. en natuurlijk goede voeding! Help het Preventie-Akkoord dat de overheid in 2018 heeft gesloten met organisaties? In 2024 geeft Stella Ruisch het antwoord.