Als overheid versoepelt, nemen we dan zelf verstandige maatregelen?  

Normaal doen komt steeds dichterbij. Zeker nu het einde van de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden nadert. Tegelijkertijd welt de vraag op: ‘Waren al die ingrijpende maatregelen nu wel nodig?’ Niet om met de vinger te wijzen maar wel om bij een volgende virusuitbraak beter te weten wat er wel en niet moet worden gedaan. En: blijven we zelf verstandig? Een boks voor anderhalve meter afstand…

RIVM heeft adviezen aangepast

“Dat zou lachen zijn, als straks blijkt dat mondmaskers wél helpen,” reageren wij thuis op het nieuws. Gisteren werd bekend dat de kans op besmetting via oppervlaktes zo klein is, dat de RIVM zijn adviezen op de website heeft aangepast. ‘De kans dat het coronavirus SARS-CoV-2 zich verspreidt via pakketjes of oppervlakken (bijvoorbeeld een deurklink, winkelwagen of toetsenbord) lijkt klein’, staat er nu te lezen.

Afgelopen zaterdag vormde zich nog een file van klanten bij de supermarkt voor het flink schoonmaken van de boodschappenkar. Niet echt nodig, dus. Als je er maar voor zorgt dat je bij thuiskomst goed je handen wast (met zeep) en tussentijds niet aan je gezicht zitten, zegt het RIVM.

Gaan we nu weer handen schudden of is de ‘boks’ een blijvertje?

Mondkapjes

Afgelopen zomer droegen we op bezoek in Duitsland mondkapjes in de winkels. Op dat moment was men in Nederland onder aanvoering van het RIVM nog druk aan het discussiëren over het nut ervan. En hield RIVM-gezicht Jaap van Dissel stug vol: “Het is niet wetenschappelijk aangetoond dat….” Inmiddels lijken -Amerikaanse- onderzoeken erop te wijzen dat het dragen van zelfs niet-medische mondkapjes bijdragen aan het voorkomen van besmettingen.

Mond en neus blijken dé bronnen te zijn van aerosoles, de miniscule druppeltjes (met coronavirus) die we verspreiden door te ademen, te spreken of met name te zingen. Na een lang wetenschappelijke welles-nietes is nu het advies van het RIVM om te zorgen dat men verblijft in goed geventileerde ruimtes.

Niet alleen naar de overheid wijzen

Bij de evaluatie van de maatregelen moeten we echter niet alleen naar de overheid wijzen. Maar ook bereid zijn ons eigen gedrag onder de loep te leggen. Tot de komst van het coronavirus waste ik mijn handen na een bezoek aan het toilet en als ik eten ging klaar maken. Zelden als ik thuis kwam. Terwijl ik toch als kind vroeger door mijn moeder na het buitenspelen eerst naar de gootsteen werd gedirigeerd. En nu nog vergeet ik het vaak als ik met mijn boodschappen thuis kom. Dat moet beter…

Handen wassen, omdat er nog meer virussen en bacteriën zijn…
Foto: Sean Horsburgh/Unsplash

Houd ik straks nog afstand?

En stom, soms vergeet ik ook die anderhalve meter afstand wel eens. Vooral als iemand me iets wil laten zien, zoals een foto op een smartphone. Dat wordt nog een grote uitdaging als de druk van de overheid ervan af is. De anderhalve meter afstand blijft namelijk een aanbeveling.

Meer virussen

Ik heb me ook voorgenomen niet meer met zijn allen te graaien in een bakje pinda’s of samen uit een zak chips te snaaien. Scheelt misschien niet alles in besmetting maar wel veel. Want er zijn meer bedreigingen dan alleen maar virussen. Wat gedacht van een aanval van bacteriën op ons maag-darmkanaal?

Gaan we ‘boks’en of zoenen?

En dat voornemen van me, dat ik begin 2020 hier heb uitgesproken, notabene voor het uitbreken van het coronavirus, moet ik ook gaan waar maken. Niet meer 3 zoenen straks bij een begroeting, hooguit één maar vaker geen. Omhelzen? Ik denk dat ik het bij 90 procent van de ontmoetingen op een elleboog houd of een boks. Maar, ook als wat leuk om iedereen weer tegelijkertijd te kunnen zien!

Terugkijken op corona-tijdperk

Ons leven staat sinds vorig jaar maart op zijn kop. Bij Meerdanvijftig.nl besloten Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink een dagboek bij te houden, waar we precies een jaar geleden van hoopten dat we een hoofdstuk konden afsluiten. Niet dus. De ziekenhuizen maakten zich op voor selectie bij de IC. Vermaak moesten we online zoeken. Karin de Lange schreef over streaming cultuur. Een maand geleden kwamen de vaccinaties op stoom. Zou het dan nu eindelijk…?

Openingsfoto: Voortaan een boks in plaats van een omhelzing? Eigen foto