We zijn niet alleen gekluisterd aan huis maar ook aan de buis. . Afgelopen week werd bekend dat de gemiddelde tijd die we daarop televisiekijkend hebben doorgebracht met gemiddeld 37 minuten per dag is toegenomen. Zo kijken we deze dagen gemiddeld bijna 4 uur per dag televisie! Alhoewel het eigentijdse woord ervoor beeldscherm is. Een piepklein schermpje op je smartphone, wat groter op je tablet en laptop, het grootst op je computer. Musea, theaters en bioscopen mogen dan (nog) dicht zijn, in ruil daarvoor is er een stortvloed aan cultuur via film en filmpjes te zien; streaming is hot! Hieronder een paar persoonlijke tips.

Streaming dansen via Facebook

Eind maart zou ik met mijn vriendin naar een prachtige dansvoorstelling. gaan. Om mijn verdriet te smoren heb ik op Cinedans een film met een prachtig ballet gekeken, Short Cut van Hans van Manen. De muziek was van Jacob ter Veldhuis en zeer de moeite waard.

Muziek van Jacob te Veldhuis bij het ballet van Hans van Manen was zeer de moeite waard.

Switch ’20

Elke week komt er een nieuw ballet beschikbaar om te bekijken. Het zijn opnames van eerder in theaters uitgevoerde balletten. Op de Facebookpagina van het Nederlands Danstheater zijn fragmenten te zien, evenals op Instagram. Zo zat ik vorige week vastgezogen om Switch ’20 via live streaming te zien, dat van 20u tot 21u te zien was. Het rode pluche van theater stoelen en de velours gordijnen dacht ik er maar bij. Ondertussen hopend dat huisgenoten niet zouden storen. Switch’20 bestond uit een zestal live gedanste balletten en opnames vanuit de huizen van dansers waarbij de camera via Zoom telkens tussen hen switchte. Eén stel maakte creatief gebruik van hun gang met deuren. De een verdween achter de deur, de ander verscheen terwijl de deur sloot. Achter één deur kwam veel licht vandaan dat dan ook in de dans meespeelde. Een intieme voorstelling bijna pal voor mijn neus. Minpuntje was de muziek die niet altijd even mooi klonk over de speakers thuis. Maar ik ben fan en laat me nu via de nieuwsbrief op de hoogte houden van volgende online voorstellingen.

Documentaires via IDFA.nl

Jaarlijks woon ik met familie en vrienden het IDFA, het Internationale Documentaire Festival Amsterdam, bij. De documentaires worden regelmatig op televisie uitgezonden maar ik kijk ook regelmatig -gratis- online. Vanwege het coronavirus heeft de organisatie nu nieuwe gratis documentaires aan de collectie toegevoegd. Ik moet nog gaan kijken, maar de volgende drie films staan op mijn lijstje. Een documentaire, My first contact, waarin twee indianen van de Ikpeng-stam in het Amazonegebied terugblikken op hun ontmoeting met de beschaafde wereld veertig jaar geleden. De volgende, Poor Us- An Animated History of Poverty lijkt me interessant omdat de documentaire in tekenfilmvorm is gegoten. De film behandelt het onderwerp van de extreme armoede in de wereld. Een lichter onderwerp biedt Diarío de Naná. liefhebbers van Zuid-Amerikaanse muziek zoals ik. De Braziliaanse muzikant, Naná Vasconcelos, maakt muziek met alledaagse voorwerpen en neemt ons mee in de film mee op een tocht langs de inspiratiebronnen van zijn muziek.

Trailer van ‘Poor us’.

Concertgebouw bij je thuis

Het concert dat Andrea Bocelli met Pasen online gaf, is nog steeds te zien. Een virtuele reis door Milaan, uitgestorven door de ophokplicht in Italië. Een aanrader voor wie van kathedralen houdt. Bovendien hoor je hoe lang en mooi Andrea hoge noten kan aanhouden bij de orgelmuziek van Emanuele Vianelli. Vergeet Urbi et Orbi, de zegen van de paus, en laat je doordringen met vroomheid door deze muziek. Je krijgt de kunstschatten van de Duomo er bij cadeau. Toegift is Amazing Grace, buiten voor de kerk gezongen. Met beelden van Parijs, New York en Londen.

Prachtige beelden en wondermooie zang van Andrea Bocelli.

Ook uit het Concertgebouw in Amsterdam stroomt de muziek. Afwisselend zijn er drie concerten te zien en te beluisteren. Het eerste dat me opviel waren de mensen vlakbij elkaar op rijtjes stoelen. Pfff, ik kreeg het er benauwd van en de plaatsvervangende angst voor besmetting overviel me bij deze opname uit de pre-coronatijd. Bijzonder vond ik dat ik een vrouwelijke dirigent in actie zag. Karina Canellakis met het Radio Filharmonisch Orkest trad op met naast haar violiste Simone Lamsma. De muziek was van Strauss, Prokofjev en Beethoven.

De ouverture ‘Egmont’ van Beethoven, gespeeld onder leiding van Karina Canellakis.

Drie vrouwen

Niet alleen klassieke muziek is via video te genieten. Afgelopen zondag organiseerden wereldberoemde muzikanten onder leiding van Lady Gaga een thuisconcert voor de strijd tegen corona via live streaming. Ook het vrouwentrio Og3ne gebruikt Zoom om vanaf diverse adressen met elkaar te zingen. Het onderschrift is Home isolation version’. Zelf vind ik die mooier dan eerdere registraties van die online te vinden zijn. Het programma beperkt het aantal muzikanten, waardoor hun drie stemmen het nummer vooral dragen. Luister maar naar hun versie van Bohemia Rhapsody:

Er staat een meezingversie op Bing. Lekker gierend uithalen en je uitleven, als de zelf isolatie je strot (letterlijk) uitkomt!

Reizen via het scherm

Begin mei zou een lang gekoesterde wens van me uitkomen door een bezoek aan het Alhambra en Cordoba in Spanje. Gelukkig is er via streaming troost: ik dwaalde alvast virtueel door het Alhambra. Eénmaal bezig, besloot ik verder te ‘reizen’ en ook musea in Rusland, Engeland en Frankrijk te bekijken. Ik kreeg een rondleiding door de Hermitage in St. Peterburg, waar je door de talloze mooie zalen, gangen, trappenhuizen en kabinetten kunt ‘bewegen’. Vooral een feest is de ridderzaal met levensgrote ‘ridders’ in harnas op paarden. Ook leuk om je kinderen te laten zien!

Streaming stedentrips

En zo bezocht ik ook het British Museum in Londen en het Musée d’Orsay in Parijs. Een virtueel bezoek aan de laatste website is meteen een oefening in taal, want de verhalen in het Frans zijn niet allemaal ondertiteld in het Engels. Laat staan Nederlands. Maar in eigen land is natuurlijk wat dat betreft ook genoeg streaming te genieten, schreef collega Wiette van Klingeren al.

Nog héél véél meer

Wat boffen we dus in deze tijden dat er online zoveel vermaak te vinden is. En het helpt je te ontdekken wat je smaak nu eigenlijk is. Een goede voorbereiding voor als de deuren van de theaters en concertgebouwen weer open gaan. Alhoewel….voorlopig heb ik nog genoeg te bekijken. Straks vind ik het nog jammer dat ik mijn huis weer uit mag!

Eerder verschenen van Karin de Lange: