Ik mis door het coronavirus mijn wekelijkse portie kunst waanzinnig. Spijtig kijk ik naar de toegangskaarten voor de ‘grote’ Jan van Eijck tentoonstelling in Gent (openingsfoto David Levene/MSK Gent). Wat had ik graag de gerestaureerde panelen van de Aanbidding van het Lam Gods bewonderd! Gelukkig hoeven we niet helemaal zonder kunst door het leven te gaan. Via hun websites laten diverse musea ons nu thuis genieten van kunst. Leuk idee om als alternatief met Pasen een virtueel museumbezoek af te leggen.

Virtueel museumbezoek

In museum Singer Laren werd de aanmoediging ‘Haal de kunst naar je huis!’ helaas letterlijk genomen. Inbrekers gingen er vandoor met het prachtige schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh. “Een vreselijke daad,” zegt het museum op haar website. “Kunst is er om gedeeld te worden, zeker in tijden als deze waarin we getroffen worden door het coronavirus.” Daarom laat museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm een aantal bijzondere werken uit de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan zien op de website van het museum. Een virtueel museumbezoek waard.

Directeur van het museum Singer in Laren vertelt bij een aantal topstukken op de website.

Caravaggio-Bernini om naar te luisteren

Ik was nog net op tijd om de Caravaggio-Bernini tentoonstelling in het Rijksmuseum te zien. En had me voorgenomen om nog een keer terug te gaan. Nu zie ik dat de website van het Rijksmuseum nóg leuker is gemaakt! Via Rijksmuseum thuis kun je tijdens een virtueel museumbezoek meesterwerken bewonderen én downloaden, filmpjes over kunstwerken zien, spelletjes doen en… een podcast beluisteren over de Caravaggio-Bernini tentoonstelling!

Buste van kardinaal Scipione Borghese door Wiette nog net op tijd gezien in het Rijksmuseum

Stedelijk Museum Alkmaar zorgt ook al goed voor de kunstminnaars. Het museum biedt met twee audiotours een virtuele rondleiding door twee tentoonstellingen: Collectie Paul Rijkens  en De Toorop Dynastie. Een fijne manier om te genieten van prachtig geschilderde peren van Walter Vaes, uitbundige boeketten van de hand van Jan Sluijters en de karakteristieke koppen van Charley Toorop.

Kunstsnack

Het LAM, het museum over voedsel & consumptie in de kunst,  heeft goed begrepen dat we niet de hele dag achter een scherm kunnen doorbrengen voor een virtueel museumbezoek. Dagelijks levert het museum een gratis ‘kunstsnack’ aan huis . Het museum koppelt een dit kunstwerk een leuke en uitdagende opdracht. Met mijn kleindochter ging ik onmiddellijk aan de slag met een van deze kunstsnacks. We fotografeerden onze keuken, namen zeven dingen weg en maakten opnieuw een foto. Daarna zochten we in elkaars foto de verdwenen voorwerpen. Dát was nog eens leuk samen spelen op afstand.

De remmen los

Remmen los

Eenmaal op een goed idee gebracht zijn we niet meer te stoppen. Zo tekent kleindochter zichzelf als Meisje spelend met zeilbootje op een schilderij van B.J. Blommers  (1845-1914). Maar dan natuurlijk wél met een eenhoorndiadeem. In navolging van tussenkunstenquarantaine op Instagram fotografeer ik mezelf als één van de beroemde schilderijen die voor onbepaalde tijd op vakantie zijn maar dan zónder eenhoorndiadeem. Ik ben reuze benieuwd of veel mensen dit schilderij herkennen!

Ik wens iedereen fijne paasdagen, met veel kunst (bijvoorbeeld een virtueel museumbezoek) én creativiteit!

Maak alvast plannen voor als de musea weer open gaan. Deze musea vond Wiette eerder een bezoek waard: