Geld lenen

Wil je je huis verbouwen of een grote reis maken? En heb je daar nog een bepaald geldbedrag voor nodig? Geld lenen is dan een logische oplossing. Meestal wordt er een doorlopend krediet of een persoonlijke lening afgesloten. Banken kiezen er tegenwoordig echter voor om het doorlopend krediet minder vaak in hun aanbod op te nemen. Wat zijn verder de ontwikkelingen in 2020?

Verschuiving van doorlopend krediet naar persoonlijke lening

Het doorlopend krediet zoals dat jarenlang heeft bestaan lijkt inmiddels op zijn retour. In navolging van ABN Amro die aankondigde helemaal te stoppen met de doorlopende kredieten, verstrekken steeds meer financiële instellingen geen nieuwe kredieten meer. Daarnaast kiezen banken steeds vaker voor een kortere opnametermijn, bijvoorbeeld tot slechts uiterlijk twee of drie jaar. De consequentie hiervan is dat de persoonlijke leningen meer in trek zijn geworden.

Minder geld lenen

Behalve de afname van het aanbod van deze doorlopende kredieten, is het te lenen geldbedrag fors gereduceerd. Hiermee wordt voorkomen dat consumenten te grote schulden opbouwen. De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFND)stelt jaarlijks vast tot welk bedrag huishoudens mogen lenen. Deze instantie beaamt dan ook dat door de aangepaste regelgeving de consument dit jaar minder geld kunnen lenen.

Ernstige schuldensituaties

Dat doorlopend krediet steeds minder vaak wordt verstrekt, heeft onder andere als reden dat hiermee de mensen minder snel in de schulden terechtkomen. Het kost natuurlijk geld om geld te lenen en bij een doorlopend krediet hoeft het geld niet in een vaste periode afgelost te worden. En tussentijds kan er ook nog eens geld worden opgenomen waardeer de lening en dus de schuld alleen maar oploopt. Het hoort bij deze tijd dat de consument wil weten waar hij aan toe is; het financieringsplan kan maar beter zijn uitgestippeld.

Waar let je op bij het afsluiten van een lening?

Momenteel wordt het consumentenkrediet populairder: dit heeft met name veroorzaakt door de economische groei in de afgelopen jaren. Het vertrouwen van mensen is groter en is er een lagere rente. Daar komt ook bij dat het afsluiten van een lening nog nooit zo laagdrempelig is geweest, dit kan gemakkelijk online. De keuze voor de juiste lening kan daarmee wel lastiger zijn, dus het wordt geadviseerd om goed te vergelijken. Belangrijk verder is een dat we een lening afsluiten die past bij het doel van het lenen.

Geld lenen in verhouding tot maandelijkse lasten

Wanneer duidelijk is wat het leendoel is, hoort daar een geschikte looptijd bij. Het moment waarop je de lening zal afbetalen, moet passen bij de gebruikstermijn van het product. Welk bedrag ben je per maand kwijt aan de lening en is dat in verhouding tot de overige maandelijkse lasten? De volgende stap is om te zien wat de hoogte van de rente is en of je nog andere leningen open hebt staan in welke vorm dan ook (creditcard bijvoorbeeld). Dan is het slim om deze leningen over te sluiten. Tot slot: bekijk goed wat de geldigheid is van de offerte want deze kan beperkt zijn. Verstrekkers van krediet willen nu eenmaal dat mensen binnen korte tijd een lening afsluiten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met