Zeg Hugo Boss tegen me en ik denk niet aan geurtjes of aan kleding voor mannen. Ik denk aan het prachtige kostuum dat ik een aantal jaren geleden níet heb gekocht. En waarvan ik nog steeds spijt heb.

Samen met mijn dochter was ik voor ‘de gein’ het grote warenhuis bij haar woning om de hoek ingeglipt. Gewoon even kijken, zoals vooral vrouwen dat kunnen. En dan natuurlijk ook even door de rekken gaan van Hugo Boss. Ik houd van pakken en van combinaties met jasjes en broeken en dat weten ze kennelijk bij de Duitse modeontwerper. Het zit lekker en met mooie hakken eronder staan ze vrouwelijk-met-een-twist. Dat vind ik leuk. En belangrijk: het zit lekker!

Voorliefde voor mannenpak

Die voorliefde is ontstaan toen ik op mijn achttiende een prachtig donkerpaars kostuum zag hangen. Maar er hing ook een prijskaartje aan dat mijn salaris van leerling-journaliste ver te boven ging. Mijn vader vond het me echter zo mooi staan, dat hij zijn portemonnee trok en het me cadeau gaf. Ik heb het gedragen totdat ik zag dat de stof van de broek zo versleten was, dat het licht erdoor heen schemerde.

“O, mam! Dit moet je even passen!”, zegt mijn dochter op die bewuste dag. Ze kent natuurlijk mijn smaak. En ze haalt een vuurrood jasje en pantalon uit het rek. “Ik heb niets nodig”, mompel ik nog, terwijl ik me laat overhalen om het toch te passen. Ik ben niet zo slank meer als op mijn achttiende maar de broek en jasje geven me een gevoel dat ik als 50plusser lang niet meer heb gehad: ‘Wow!’ In de blik van mijn dochter zie ik dat ze mijn mening deelt. “Moet je kopen, mam!”

Winkelen in winkelstraat en winkelstraat online

Toch schrik ik ervoor terug. Inmiddels kan ik het me het prijskaartje dan wel permitteren maar ik zie me plotseling in vuurrood over de redactievloer lopen. En besluit dat ik liever iets minder opvallende kleuren draag. Ik ben te laf om fel rood te dragen. Na al die jaren hoef ik alleen maar tegen mijn dochter te zeggen, weet je nog wel; dat pak? En ze weet nog steeds waarover ik het heb.

Inmiddels winkel ik voor ‘de gein’ niet alleen in de echte winkelstraat maar ook in de winkelstraat online. Natuurlijk kijk ik, uit gewoonte ook naar Hugo Boss en ik tik bij de categorie dames/ blazers ook de kleur rood in. Daar doemen de mooiste jasjes op. Er is zelfs een prachtig exemplaar van Pinko… Zal ik dan toch eindelijk?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met

Openingsfoto: Khaled Ali/Unsplash