Prachtige films en mooie boeken zijn er de afgelopen jaren verschenen over Afghanistan. Ze schetsen een beeld over het leven onder de Taliban, waarvan je dacht dat het tot verleden behoorde. Maar de beelden in het nieuws de afgelopen weken maken ze weer actueel. Het is voor vrouwen levensgevaarlijk ongesluierd en zonder man zich op straat te begeven, te werken of naar school te gaan. Ze riskeren zweepslagen en steniging. Maar ook mannen moeten op hun tellen passen.

Diep onder de indruk

Ik was diep onder de indruk van de manier waarop Khaled Hosseini in zijn boeken het dagelijks leven beschrijft. Je ‘woont’ bijna in Kabul. De film The Swallows of Kabul toont in prachtige aquarellen de gruwelijkheden van de Taliban die een gewone speelfilm moeilijk kan laten zien. Boeken en films over Afghanistan geven de details die journaalbeelden ontberen.

Vrouw in Jalalabad, Afghanistan.
Foto: IsaaK Alexandre KaRslian /Pixabay

Pashtun en Hazara in Kite Runner

Zo heeft Khaled Hosseini het boek The Kite Runner geschreven, dat in 2007 is verfilmd. Het boek, dat in het Nederlands is vertaald als De vliegeraar, vertelt het verhaal van twee vrienden Amir en Hassan, een Pashtun en een Hazara. Ze groeien samen op, hoewel de één de zoon is van een vermogend zakenman en de ander de zoon is van diens bediende.

De Pashtun kijken neer op de Hazara maar tussen de vrienden speelt dat eerst geen rol.  Vliegeren is een gerespecteerde sport in Afghanistan en tijdens een wedstrijd verraadt Amir Hassan en laat hem in de steek. Hierna groeien de vrienden uit elkaar. Amir komt in de VS terecht en Hassan overleeft de oorlog tussen de Taliban en de Russen niet. Maar hij heeft een zoontje. Bij de redding van dit zoontje uit Afghanistan heeft Amir de gelegenheid zijn verraad van Hassan goed te maken.

De film is nog te zien bij Pathé Thuis en het boek is via de Online bibliotheek te lezen of bij Bol.com te kopen.

Duizend schitterende zonnen over vrouwenlevens onder de Taliban

Een ander boek van Khaled Hoesseini, Duizend schitterende zonnen, vertelt de geschiedenis van Mariam, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan Rasheed. Hij mishandelt haar als blijkt dat ze geen zoon aan hem kan schenken. Rasheed trouwt dan met Laila. Laila heeft weliswaar een luchtaanval op Kabul overleefd maar daarbij heeft ze haar familie en haar grote liefde Tariq verloren. Eerst kan Mariam Laila amper dulden maar als na de geboorte van een door Rasheed ongewenst dochtertje, ook zij het mikpunt wordt van mishandelingen, vinden ze elkaar. Dit boek maakt duidelijk hoe moeilijk het leven is van vrouwen onder het knellende islamitische regime van de Taliban.

Ook dit boek vind je bij Bol.com.

‘De zwaluwen van Kabul’ eerbetoon aan vrouw

The Swallows of Kabul’, Zwaluwen boven Kabul, is de titel van een animatiefilm uit 2018 en dus nog vrij recent. De film toont de lotgevallen van een jong paar, Mohsen en Zunaira. Ze zijn elkaar onder het Talibanregime kwijtgeraakt. Zunaira’s leven komt zelfs in gevaar. Beiden zijn vrijheid gewend en leven met Westerse waarden tot de Taliban aan de macht komen. Tariq maakt muziek, Zunaira tekent en schildert. Het boek is geschreven door Yasmina Khadra (deze naam betekent heel dichterlijk groene jasmijn. Yasmina Khadra is het pseudoniem van Mohammed Moulessehoul, een Algerijnse schrijver. Zijn schrijversnaam is een eerbetoon aan zijn vrouw. De tekeningen van Zabou Breitman en Eléa Gobbé-Mévellec brengen de ingrijpende en gruwelijke gebeurtenissen onder het Talibanregime tot leven.

The Swallows of Kabul is te zien bij Vitamine Cinéville of te koop bij Bol.com.

Nog meer lees- en kijktips van Karin de Lange

Karin de Lange schrijft voor Meerdanvijftig.nl over uiteenlopende onderwerpen. Zo wordt haar artikel over de revolutie in de textiele kunstof Terlenka nog steeds veel gelezen. In de strijd tegen voedselverspilling heeft ze recepten voor sjieke kliekjes‘ gegeven. Maar haar hart ligt vooral bij architectuur, film en documentaires. Ook al lijdt ze aan infobesitas, toch leerde ze ons ook hoe leuk podcasts kunnen zijn…

Openingsfoto: Mazar-i-Sharif, waar het Nederlandse legeer missies heeft uitgevoerd. Foto: Marko Beljan/Pixabay