Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Dit weekeinde staat Amsterdam in het teken van de Uitmarkt 2021. Al het moois wat de theaters ons te bieden hebben wordt live uitgezonden op tv!

Geen festival maar wel voetbalwedstrijd….

Om het ook eens in deze corona-tijd mee te maken, vergezelde ik manlief naar het voetbalstadion voor de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Wat heeft dat met de Uitmarkt te maken, vraagt u zich nu misschien af. Dat kan ik uitleggen. Want 2x drie kwartier plus een kwartier rust lang, heb ik me afgevraagd waarom zo’n voetbalwedstrijd wél kan en een festival niet. ‘Waarom zijn er in op het Museumplein bij de Uitmarkt 2021 meer en beter bewaakte beperkingen dan hier waar iedereen op bankjes gewoon tegen elkaar aan schurkt?’

Livestreaming

Er is op cultureel gebied onnoemelijk veel afgezegd, gecanceld en met groot verlies afgeschaald sinds maart 2020. Werknemers in de sector hebben zich gedwongen omgeschoold naar een ander beroep. Op Meerdanvijftig.nl hebben we het afgelopen jaar wel de online streamingvoorstellingen onder de aandacht kunnen brengen. Het was leuk om te lezen dat sommige uitvoeringen door live streaming erin slaagden, tegen de stroom in, meer kijkers te bedienen.

Een mens kan niet zonder cultuur

Zelf heb ik zo met veel plezier gekeken naar een muzikale presentatie van neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder en emeritus-hoogleraar eurobiologie Dick Swaab in het Amsterdamse Concertgebouw. Over de -belangrijke- invloed van muziek op ons brein. Muziek kan je doen ontspannen, minder pijn laten voelen. Theater zorgt voor afleiding en sommige makers prikkelen juist ons brein tot nadenken over maatschappelijke onderwerpen. Een avondje uit met je geliefde haalt je uit de sleur en geeft gelegenheid de relatie te verdiepen.

De muzikale presentatie van Dick Swaab en Erik Scherder is nog steeds te zien op Youtube.

Kortom: een mens kan niet zonder cultuur, van welke aard of niveau dan ook.

Geniet op televisie van de UItmarkt 2021

Vanavond start in Amsterdam de Uitmarkt, het begin van het nieuwe theaterseizoen 2021/2022. Niet zoals we het gewend zijn met optredens door de hele stad maar met 3 dagen lang één grote presentatie op het Museumplein. Vrijdag staat in het teken van de muziek van popgroep Doe Maar, zaterdag zijn er inmiddels twee voorstellingen gepland.  Zondag is als vanouds de door AvroTros uitgezonden Musical Sing-a-long.

Thuis kunt u gelukkig meegenieten met het optreden van de talentvolle artiesten die Nederland rijk is. Alle dagen worden de optredens uitgezonden op televisie. En wie weet is deze Kijk Eens-tip  aanleiding niet een kijkje te nemen op het scherm maar -live- op het podium. Die spannende Netflix-serie wacht wel  op een volgende keer!

Ode aan Doe Maar, wordt vanavond uitgezonden op NPO1 vanaf 20.40 u. De Opening ook, vanaf 20.20 u. Tijdens de traditionele Musical-sing-along worden dit jaar de musical awards uitgereikt. Vanaf 21.45-23.00 u ook op NPO1.
Sfeerimpressie van de laatste ‘echte’ Uitmarkt in 2019.

Meer lezen

Karin de Lange gaf in de tijd dat we aan huis waren gekluisterd tips voor streaming uitvoeringen, waarvan een aantal nog te zien is. Brigitte Leferink tipte het ’thuismuseum’. Dans en film laten zich prachtig combineren in de documentaire ‘Cunningham’ .

Openingsfoto: ©Kees Rooze