Niet alleen zijn bloeiende bollenvelden prachtig om te zien. Ze leveren ook de inspiratie voor schilders, glasblazers en andere kunstenaars. Het begin van de lente nodigt daarom uit ook in Museum De Zwarte Tulp een kijkje te gaan nemen. Wiette van Klingeren ging alvast vooruit.

De lente begint met geel, paars en wit

De wind giert al weken om het huis en rukt takken van de bomen. De sloten kunnen het vele regenwater nauwelijks verwerken. Toch gluurt de lente stiekem al door het grauw en grijs. Eerst baanden de dappere sneeuwklokjes zich onverschrokken een weg omhoog. Ze werden gevolgd door brutale gele narcissen en eigenwijze, witte en paarse krokussen. De bollenvelden in de omgeving zijn nu nog bedekt met een dikke laag stro, maar zullen binnenkort gesierd worden door kleurige rijen  bloemen. Ik verheug me nu al op mijn uitstapjes naar ‘de bollen’. En een museumbezoek hoort daar natuurlijk bij! Bijvoorbeeld aan Museum de Zwarte Tulp dat is gevestigd in een voormalige bollenschuur in het centrum van Lisse in de Zuid-Hollandse bollenstreek.

Bollenweelde

Museum De Zwarte Tulp

Het museum toont de eeuwenoude geschiedenis van de bloembollencultuur in Nederland. Die begint bij de eerste tulp op Nederlandse bodem in 1594 en loopt tot en met  de huidige technieken om nieuwe soorten te ontwikkelen. Maar nóg leuker vind ik de prachtige kunstwerken in het museum die allemaal met bolgewassen te maken hebben. Te zien zijn historische bloemenprenten, glaswerk en keramiek. ‘Bollen’ hebben door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd.

Museum De Zwarte Tulp

Bloembollen in schilderijen

Mijn hart gaat uit naar de prachtige schilderijen die hier te bewonderen zijn. Er zijn schilderijen van kleurrijke bollenvelden, met dorpjes op de achtergrond. Één schilderij toont ‘ziekzoekers’ aan het werk, de mensen die in het veld zieke bollen opsporen om de oogst aan bloemen te redden van ziekte. Op weer andere staan bloeiende fruitbomen, en boerderijen met wuivend wasgoed aan de lijn. Dit museum heeft een bijzonder ‘neusje’ voor allerlei schilderijen rond het onderwerp bloembollen en het landschap van deze streek. Zo was enkele jaren geleden de tentoonstelling rond de schilder Anton L. Koster(1859-1937) een succes; binnen enkele weken bezochten maar liefst 10.000 bezoekers het museum. Ook de huidige expositie Hollandse verleiding, laat zien hoe divers de ‘bollen gerelateerde’ kunst’ is met prachtige  landschappen, stemmige bloemstillevens, portretten van vrouwen met bloemen en gestileerde tulpenvazen.

Geschilderd bollenlandschap van Anton L. Koster

Toekomstmuziek

Museum de Zwarte Tulp heeft onlangs de mogelijkheid gekregen een prachtig panorama als bruikleen aan zijn collectie toe te voegen. Het gigantische doek (4 meter hoog en 63 meter lang) is geschilderd door Leo van den Ende en toont diverse plaatsen en taferelen van de bollenstreek in impressionistische stijl. Het zou naadloos passen in het museum…… op het formaat na. Momenteel wordt de mogelijkheid onderzocht een nieuw, en vooral groter, onderkomen te betrekken. Dat zou dan een museum worden gevuld met nog meer prachtige ‘bollenkunst’. Vooralsnog toekomstmuziek maar wel mooie!

Leo van den Ende aan het werk aan zijn panorama

De nieuwe tentoonstelling Kruidenboeken van de Pilgrims

Vanaf 21 maart is er in de Zwarte Tulp de tentoonstelling ‘Kruidenboeken van de Pilgrims’ te zien. Vierhonderd jaar geleden vertrok het schip Mayflower vanuit Leiden naar Massachusetts in Noord-Amerika. Aan boord waren de Pilgrims, gevluchte Engelsen die door hun geloof met de Anglicaanse Kerk in conflict waren gekomen. De Pilgrims namen boeken als Het Cruydeboeck  (1554) van Rembert Dodoens en The Herbal (1597) van John Gerard mee op hun reis. Kennis van de geneeskrachtige werking van kruiden en planten was essentieel om te overleven in de ‘Nieuwe Wereld’. De tentoonstelling toont deze kruidenboeken én de prachtige tekeningen van botanische kunstenaars die zich door deze beroemde boeken hebben laten inspireren.

Cucurbita pepo – Pumpkin door Monica Ray

Niet alleen de kruiden in een boek maar ook in een hof

Wie daarna de smaak van bollen en kruiden te pakken heeft , kan vanaf half april een bezoek brengen aan Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk, dat dan na de winterstop weer open is. Daar is een kruidentuin ingericht naar Het Cruydeboeck van Rembert Dodoens, die kruiden kende als botanicus en toepaste als arts. Deze tuin is naar hem vernoemd, Dodoens Cruydehof. Het is nog even geduld hebben want dit streekmuseum opent op 18 april feestelijk zijn deuren met een Boerenmarkt en andere activiteiten, als de schitterende bollen en geurige kruiden volop te zien zijn.

museum de zwarte tulp
Vanaf 18 april is museum Veldzicht geopend en kan Dodoens Cruydehof worden bezocht. Foto: ANLV Geestgrond

Met de fiets op pad

Ik pomp mijn fietsbanden stevig op en stippel alvast mijn routes door de bollenvelden uit. Zodra het Streekmuseum Veldzicht open is, ga ik op pad en kunt u mijn verhaal over mijn bezoek hier lezen. Misschien wilt u dan ook fietsend langs beide musea!

Meer musea zien? Bezoek ook eens tassenmuseum Hendrikje, Het museum voor realisme More of Kasteel De Haar! Of ben je dol op bloemen en planten, dan zijn deze tuinen misschien een idee voor een bezoek.