De bollenvelden in bloei; juichende kleuren!  De foto’s die ik maak op mijn bollentochtjes stel ik in als bureaubladafbeelding op mijn computer; elke dag van het jaar vrolijken ze mij op. Voeg bij mijn liefde voor ‘de bollen’ mijn passie voor geschiedenis en film en je begrijpt dat ik trappelde bij de ingang van de bioscoop om de nieuwe film Tulip Fever te bekijken. Deze Britse film van regisseur Justin Chadwick is gebaseerd op het boek ‘Tulpenkoorts’ van Deborah Moggach. Hij speelt zich af in het Amsterdam van de zeventiende eeuw, tegen de achtergrond van de zogeheten ‘Tulpenmanie”.

Grachtenpand net zo duur als tulpenbol

Tulip Fever

Alicia Vikander speelt weesmeisje Sophia.

Tussen 1634 en 1637 bereikten de prijzen van de, destijds nieuwe, tulpenbollen extreme hoogten. Tulpenbollen werden verkocht voor bedragen die tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman overstegen. Een Amsterdams grachtenpand was net zo duur als een tulpenbol. Het weesmeisje Sophia (Alicia Vikander) wordt uit het klooster gered door de rijke Amsterdamse koopman Cornelis Sandevoort (Christopher Waltz). In ruil daarvoor moet zij een mannelijke erfgenaam leveren. In de tussentijd wordt een beginnend kunstschilder (Dane Dehaan) ingehuurd om het echtpaar te vereeuwigen. Sophia en de kunstschilder worden verliefd en bedenken een snood plan om de koopman te ontvluchten.

Topacteurs en toch niet boeiend

Mijn enthousiasme voor deze film werd al snel de kop ingedrukt. De cast bestaat weliswaar uit topacteurs met Judi Dench als moederoverste van het klooster en Holiday Granger als het dienstmeisje van de Sandevoortjes. Toch wist de film me niet te boeien. De karakters zijn nauwelijks uitgewerkt, waardoor meeleven onmogelijk is. De gebeurtenissen volgen elkaar dermate voorspelbaar en ongeloofwaardig op, dat zelfs het fraaie decor en de mooie kostuums deze film niet kunnen redden. Wat een teleurstelling!

Naar de bollen in Museum Zwarte Tulp

Tulip Fever

Werk van Anton L. Koster voor het eerst getoond sinds 1959.

Gelukkig zijn er deze maand nog andere bollen om me op te verheugen. Dit keer zijn het geschilderde bollen. Vanaf vandaag,16 september, is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse de bijzondere tentoonstelling “Naar de bollen” te zien. De titel is ontleend aan het bekende liedje van Louis Davids uit 1936. Maar liefst vijftig werken van de ‘bollenveldenschilder’ Anton L. Koster heeft het museum bij elkaar gebracht. Anton L. Koster (1859 -1937) woonde zelf in de bollenstreek en schilderde bij voorkeur de omgeving. In prachtige, heldere kleuren heeft hij de bollenvelden, compleet met arbeiders, schafthuisjes en het omliggende landschap, romantisch weergegeven.

Tulip Fever  heerst straks wel in Lisse

Het werk van Anton L. Koster was in 1959 voor het laatst te zien in een uitgebreide tentoonstelling in Haarlem. Dus we mogen echt blij zijn dat Museum De Zwarte Tulp deze schilder opnieuw onder de aandacht brengt. Met deze opvallende tentoonstelling en bijpassende workshops en andere activiteiten kan het weleens héél erg druk worden in het museum. Ik was in ieder geval blij verrast en ik raad iedereen aan om “Naar de bollen” te gaan. Op mijn computer prijkt inmiddels een prachtige, nieuwe, bureaubladafbeelding: een prachtige pastel van de hand van Anton L. Koster.