Tentoonstelling Museum More is aanrader

‘Zijn dat ooms van je?’, vraagt de buurvrouw nieuwsgierig als ik vertel dat ik naar Gorssel ga om De Broers Barraud te bezoeken. Maar nee, ooms zijn het niet! Tot vorige week had ik zelfs nog nooit van de heren gehoord. De Broers Barraud is de nieuwe tentoonstelling in Museum MORE in Gorssel. De ondertitel luidt: Vier Zwitserse realisten uit de jaren’20 en ’30.

Genieten met volle teugen

Naast boeken en films houdt Wiette van Klingeren ook van kunst. En dus reist ze regelmatig naar musea in heel Nederland om te vertellen naar welke tentoonstellingen de moeite waard zijn om te bezoeken.

Na het zien van de tentoonstellingsaankondiging met beeldmateriaal reis ik nieuwsgierig naar de Achterhoek om met de broers kennis te maken. Dat blijkt een goede beslissing, want ik geniet met volle teugen!

Nog nooit van broers Barraud gehoord

Tijdens de rondleiding door de drie ruime tentoonstellingszalen bekent conservator Marieke Jooren dat ook zíj nog nooit van de broers Barraud had gehoord. “Ik moest ze eerst even googelen, toen artistiek directeur Ype Koopmans met het idee kwam”, vertelt ze lachend. “Maar inmiddels heb ik ze in mijn hart gesloten.” Dat is begrijpelijk, want de schilderijen van de vier broers zijn van een hartveroverende schoonheid.

Voor wie Frans kan verstaan en meer van de broers Barraud wil weten….

Een tikje vervreemdend

Figuurstukken, stillevens en sfeervolle portretten uit de eerste jaren van hun productie, de jaren ’20 en ’30, sieren de wanden van de tentoonstelling. Hoewel de broers zich duidelijk lieten inspireren door de Oude Meesters en de Vlaamse primitieven, zijn de houdingen van de geschilderde figuren en de composities bijzonder. Prachtig van kleur, sfeervol, melancholisch en een tikje vervreemdend.

François beïnvloedde zijn 3 broers

Met veertig werken van zijn hand ligt het zwaartepunt van de tentoonstelling op het werk François Barraud (1899-1934). “Hij is het bekendst geworden”, vertelt Jooren. “Zijn invloed op de broers was groot. Na zijn dood – hij is helaas jong overleden- ontwikkelden zij een andere stijl. Charles ging bijvoorbeeld meer abstract werken.”

Geen geld voor schilderdoek

Ook het levensverhaal van de broers Barraud spreekt zeer tot de verbeelding. Barraud-expert Corinne Charles vertelt er boeiend over. “Ze groeiden op in een groot, eenvoudig gezin in het stadje La-Chaux-de-Fonds in Zwitserland aan het begin van de twintigste eeuw. Beide ouders werkten als graveurs van horlogekasten, een vak dat geleidelijk verdween, door de opkomst van het polshorloge. De getalenteerde broers François, Charles, Aimé en Aurèle werkten overdag als stratenmaker of huisschilder. ’s Avonds bezochten ze de plaatselijke kunstacademie en werkten aan hun schilderijen. Vooral moeder Adèle moedigde haar zoons, ondanks het geldgebrek, aan hun roeping te volgen. Zij gaf hen lakens om op te schilderen, toen zij niet genoeg geld hadden om schilderdoek te kopen.”

Voor bruiloft eerst naar het Louvre

François trouwde in 1925 met Marie Farge, een eenvoudige boerendochter. Voordat hij haar ten huwelijk vroeg nam hij haar mee naar het Louvre in Parijs om te zien hoe zij op de daar getoonde kunst reageerde. Kennelijk naar tevredenheid want tot zijn overlijden was zij zijn steun en muze. Op de tentoonstelling in MORE staat zij op verschillende schilderijen prachtig en liefdevol afgebeeld.

Nog veel kunst van broers onontdekt

Eenmaal thuis googel ik óók direct op Barraud. Volgens expert Charles moet er nog heel wat werk van de broers aan muren hangen zonder dat de eigenaren zich daar bewust van zijn. Misschien willen ze het wel aan mij verkopen? Maar de kans dat ze er gewoon dagelijks met plezier naar kijken en het beslist niet kwijt willen, is, eerlijk gezegd, een stuk groter. En gelijk hebben ze!

De Broers Barraud. Vier Zwitserse realisten in de jaren’20 en ’30, is nog tot en met 12 mei 2019 te zien in Museum MORE, museum voor modern realisme in Gorssel.