BredaPhoto FestivalDe belangstelling is enorm voor het BredaPhoto Festival, dat tot en met 21 oktober op verschillende locaties in de Brabantse stad wordt gehouden. De laatste editie, in 2016, trok meer dan 80.000 bezoekers. Geen wonder. Want tegenwoordig is iedereen een fotograaf! Sinds de camerafunctie op onze mobiele telefoons van uitstekende kwaliteit is, maken we graag foto’s. Om kleine én grote gebeurtenissen in ons leven vast te leggen.

Impact technologie thema Bredaphoto Festival

“We boffen maar!’, zeggen Meerdanvijftig-fotograaf Kees Rooze en ik dan ook tegen elkaar terwijl we door curator Geert van Eyck worden rondgeleid over het terrein van het BredaPhoto Festival.  We mogen als één van de eersten een blik werpen op de prachtige foto’s die getoond worden tijdens de achtste editie van het tweejaarlijkse festival en krijgen er nog uitleg bij ook! Méér dan 55 internationaal befaamde fotografen en opkomende talenten tonen hun werk onder het festivalthema To Infinty and Beyond. De impact van technologie op mens en maatschappij wordt treffend in beeld gebracht.

Bèta-wetenschap leidt tot wonderschone foto’s

BredaPhoto Festival

Jos Jansen maakte wonderschone foto’s van bèta-wetenschappelijk onderzoek.

Zo heeft de Nederlandse fotograaf Jos Jansen bijzondere foto’s gemaakt van wetenschappelijke onderzoeken bij de bèta wetenschappers op het Science Park in Amsterdam. ‘Hij heeft dat vertaald met foto’s van een onbegrijpelijke schoonheid’, wijst curator van Eyck. Ook Kees Rooze is erg onder de indruk. ‘Beslist geen doorsneefoto’s. Zoals deze gele bol; een boom in negatief weergegeven!’

BredaPhoto Festival

Fotoserie als aanklacht tegen het bedrijf Monsanto. Foto: Mathieu Asselin

De Franse fotograaf Matthieu Asselin is een man met een missie. Zijn indrukwekkende foto’s laten zien hoeveel schade het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto, bekend van chemische ontbladermiddelen en genetisch gemanipuleerde zaden, aanricht in Amerika en Vietnam. Op de vraag of het chemiebedrijf een reactie op zijn werk heeft gegeven zegt fotograaf Asselin gepassioneerd: ‘I don’t think they care a fuck about me! But I want to show what they are doiing. It’s a scream!’

Technologie in grootouderlijke stijl

BredaPhoto Festival

Technologie in grootouderlijke portretten. Foto: Shadi Ghadirian

Lopend over het, speciaal voor het festival aangelegde, Infinty Path, zijn de vele indrukwekkende fotoseries in de buitenlucht te bewonderen. Zoals de serie ‘Qajar’ van De Iraanse fotografe Shadi Ghadirian. Sepiakleurig en levensgroot portretteerde zij vriendinnen en familieleden in traditionele kleding. Maar dan wel mét moderne iconen als een gettoblaster, een crossfiets of blikje cola. ‘Er werd terecht opgemerkt dat het veel wegheeft van de portretten van onze grootouders uit het begin van de twintigste eeuw’, zegt curator van Eyck.

Indrukwekkende video-installatie Geert van Kesteren

In de Koepelgevangenis,  is tijdens het BredaPhoto Festival een indrukwekkende video-installatie ‘The Believers’, van de Nederlandse fotograaf Geert van Kesteren te zien. ‘Hij toont hoezeer de moderne technologie is doorgedrongen in religies!’, vertelt curator van Eyck. Vanaf de koepel lopen Kees en ik naar het hippe, industriële Belcrum-gebied. Eerlijk gezegd was een fiets nu handig geweest. Nog leuker is het bootje te pakken dat op vrijdag en in het weekend heen en weer vaart tussen ‘de Koepel’ en ‘Belcrum Beach‘.

Kippen als druppels water

BredaPhoto Festival

Kippen die worden gebruikt voor medicijnenonderzoek. Foto: Daniël Szalai

In een fraaie industriële hal bewonderen we 168 kippenportretten die de Hongaarse fotograaf Daniél Szalai maakte van verschillende Novogen White hennen. Speciaal ontworpen om eieren te leggen die voor medicijnen worden gebruikt, lijken de kippen als druppels water op elkaar. ‘De kippen op deze foto hebben net zoveel met technologie als met de natuur te maken’, zegt de fotograaf hierover op het informatiebord bij de expositie van zijn werk.  ‘Will this ticket change your thoughts about the future?’,  staat er op mijn toegangsbewijs. Het BredaPhoto Festival 2018 laat prachtige foto’s zien, die beslist tot nadenken stemmen. Een aanrader!

Breda Photofestival inspireert: 5 fototips van Kees Rooze voor smartphone

BredaPhoto Festival

Wiette neemt het Infinitypad op het BredaPhoto Festival 2018.

Digitale fotografie en smartphone maken fotografie voor iedereen steeds toegankelijker. Met behulp van fotobewerkingsprogramma’s kunnen we ze verfraaien.

1 Neem het niveau van je onderwerp aan bij het kiezen van een standpunt. Ga door je knieën als je een kind fotografeert.

2 Ga niet te ver bij je onderwerp vandaan staan, anders leg je de nadruk op de omgeving.

3 Zorg voor voldoende licht. Doe binnen desnoods enkele lampen aan.

4 Als je inzoomt op het onderwerp, zoek dan een steunpunt voor je toestel. Dat voorkomt bewegingsonscherpte.

5 Fotografeer je een persoon? Stel scherp op de ogen.