Morgen wordt Charles III op tientallen tv-zenders met veel vertoon tot koning van het Britse rijk gekroond. Ook al zet je de stofzuiger intussen aan, toch even kijken. Want over dit evenement heeft iedereen straks bij de koffieautomaat een mening. Of kijk later naar de documentaire Charles R: The Making of a Monarch.

Eerst zien, dan geloven

Om alvast in de stemming te komen, loop ik de tv-kanalen langs op zoek naar een mooie documentaire over Charles. Maar ik moet nog even geduld hebben. Pas deze vrijdagavond zendt de Belgische zender Charles R, The Making of a Monarch uit. De Engelsen (BBCOne, 18.15 u.) en wij moeten zelfs tot morgenavond (NPO1, 18.59 u) wachten. Alsof de zenderprogrammeurs hebben gedacht: eerst zien, dan geloven. Dat geldt ook voor Nationale Geographic die pas vanaf zaterdagavond 20.30 u Charles: in his own words uitzendt.

Voorproefje van de documentaire ‘Charles R, the making of a monarch’. Eventueel met geautomatiseerde -Engelse- ondertiteling voor betere verstaanbaarheid.

Youtube

Gelukkig is er nog Youtube, waar tientallen goede maar ook minder goede filmpjes over Charles te vinden zijn. Wij keken naar het niet onaardige ‘Journey to The Throne: The life of King Charles III’ in twee delen op het Royal Family Channel. Daarin zien we de weg die Charles aflegt van het internaat Gordonstoun, waar hij diep ongelukkig was, tot en met zijn militaire opleiding, waarin hij cursussen volgde te land, ter zee en in de lucht. Nu de geruchtmakende scheiding en de dramatische dood van prinses Diana steeds langer is geleden, komt er steeds meer belangstelling voor Charles’ inzet voor het milieu en minderbedeelden. 

Een niet onaardige film over Charles, die met veel spektakel eerder werd gekroond tot Prince of Wales. Een titel die inmiddels is overgegaan op zijn zoon William.

Cliffhangers

Het wel en wee van het Britse Koningshuis blijft boeien. En cliffhangers zijn er te over. Gaat het ooit nog goed komen tussen de twee broers William en Harry? Wat wijst het onderzoek dat het Britse Koningshuis net als het onze laat doen naar het slavernijverleden? Blijft er voldoende steun voor een koninkrijk, nu voormalige koloniën als Jamaica Charles niet als hun leider accepteren en de confederatie van de Commonwealth, waarin nu 56 landen onder leiding van Groot-Brittannië zijn verenigd, willen verlaten. Is er ook in eigen land nog voldoende steun voor een koning in plaats van een president?

Engelsen geven voorkeur aan Charles III

Wat dat laatste betreft kunnen Charles en zijn gade Camilla straks nog met vertrouwen zwaaien naar de verwachte mensenmassa langs de kant. Want slechts een kwart van de Engelsen heeft aangegeven voor een republiek met een president te zijn.

De kroning van Charles in de Westminster Abbey wordt morgen door de NOS direct uitgezonden vanaf 10.00 u tot 16.00 u op NPO1.

Meer Kijk Eens over Brits Koningshuis

Wie de smaak te pakken heeft na Charles R, the Making of a Monarch, kan natuurlijk ook nog even terugkijken naar het verhaal van zijn opstandige zoon in Harry&Meghan. Vorig jaar was het 25 jaar geleden dat Prinses Diana in Parijs om het leven kwam. Ter gelegenheid daarvan kwam de mooie genuanceerde documentaire ‘The Princess’ uit. Wie het Brits Koningshuis liever als een echte soap wil zien, kan smullen van The Crown, waarvan dit najaar weer een nieuw seizoen wordt verwacht.

Openingsfoto: Charles, nog als Prins of Wales, op bezoek in Jersey. Foto: Dan Marsh/Flickr.com