Als Meerdanvijftiger hebben we het al meer dan vijftig keer gedaan ……  Kerstfeest overleven. We hebben erbij gelachen en vast ook wel eens gehuild. Want kerstfeest is leuk; vrije dagen, lekker eten, vrienden en familie om je heen maar er komt een moment dat je even helemaal kláár bent met die kerstboom en die nieuwe kleren, ‘Coming home for Christmas’, strandwandelingen en open haard.  Vandaar dat met een beetje gevoel voor zwarte humor mijn favoriete kerstlied al sinds jaren ‘Hang myself from the Tree’  van de Amsterdamse band Caesar is.

Hiermee kun je de kerstdagen (even) ontvluchten

Gelukkig is een goede behandeling voor een Kerstdepressie voorhanden; haal je voddigste joggingbroek tevoorschijn (en ik stel me graag voor dat óók Beatrix deze raad ter harte neemt), trek je warmste trui aan en installeer je zo comfortabel mogelijk op de bank met de afstandsbediening. Dit zijn volgens mij de beste televisie-tips op de televisie om de kerstdagen (even) te ontvluchten.

Analyze this, en Ventoux

Zaterdag 24 december:
SBS9  20.30-22.40 uur Analyze This USA/AU1999 Harold Ramis
Een maffiabaas (gespeeld door natuurlijk Robert De Niro)in NewYork heeft last van paniekaanvallen en barst op ongelukkige momenten in tranen uit.Hij schakelt een psychiater in (niet uit) De film is niet zo goed als de  allerbeste serie ooit gemaakt ‘The Soprano’s’, ook uit 1999, waar hij erg op lijkt. Desalniettemin een zeer geschikte Kerstfilm.
NPO3 21.40-23.30 uur Ventoux NL 2015 Nicole van Kilsdonk
Vier vrienden (o.a. Kasper van Kooten en Wilfried de Jong) fietsten na hun eindexamen de Mont Ventoux. Nu zijn ze (bijna) vijftig jaar en ondernemen dezelfde tocht. Ze worden geconfronteerd met niet verwerkte gebeurtenissen van destijds.

Met deze televisie-tips zwijmelen of griezelen

Zondag 25 december:
Canvas 14.20-17.50 uur Gone with the Wind USA 1939 Victor Fleming
Gone with the wind is zonder twijfel één van Amerika’s grootste filmklassiekers. De hoofdrollen van Scarlette O’Hara en Rhett Butler worden gespeeld door Vivian Leigh en Clark Gable. Het verhaal begint in 1861 en gaat over de een verwende schoonheid uit het zuiden en over de Burgeroorlog. Een prachtige film met mooie kostuums, maar niet erg geschikt voor de feministen onder ons.
SBS9 22.99-0.10 uur Gremlins USA 1984 Joe Dante
Ook een klassieke maar dan een horror-komedie. Tiener Billy krijgt een leuk cadeautje van zijn vader; een schattig wezentje dat Gizmo heet. Wanneer er water op Gizmo komt, vermenigvuldigt hij zich. Deze klonen zijn een stuk minder aardig in de omgang. Het hele stadje heeft er last van. Met o.a. Zach Calligan en Phoebe Cates.

Nog even kijken naar Louis Armstrong of Kevin Costner

Maandag 26 december:
NPO1 14.20-16.50 uur Hello Dolly USA 1969 Gene Kelly
Een musical met een hoofdrol voor een 27-jarige Barbara Streisand, die als huwelijksmakelaar de rijke Horace Vandergelder!! (Walter Matthau) aan de vrouw probeert te helpen. Dat zal vast wel lukken! Titelsong wordt gezongen door Louis Armstrong, die ook als dirigent te zien is in de film. Dat alleen is al een reden om te kijken.
BBC2 13.40-16.30 uur Dances with Wolves USA 1990
Hoewel niet op de Nederlandse televisie maar op de BBC, neem ik hem tóch op in deze lijst. Omdat het zo een mooie, sfeervolle film is! Kevin Costner regisseerde deze film en schonk zichzelf, heel terecht, de hoofdrol. In het negentiende-eeuwse Amerika raakt een luitenant bevriend met een groep indianen. Deze film schetst de oorspronkelijke bewoners van Amerika op een andere manier dan we gewend zijn. Zo passend in de Kerstgedachte.

Gezellige Kerstdagen!

Met deze televisie-tips moet het voor iedereen mogelijk zijn om de Kerstdagen redelijk prettig en onbeschadigd door te komen. Rest mij alleen nog de boodschap iedereen gezellige dagen te wensen!