Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl in de rubriek Kijk Eens! een tip aan onze lezers om op het scherm naar te kijken. Deze week kijkt Brigitte Leferink als Songfestivalliefhebber uit naar de special van het programma Beste Zangers. 

Fans van Beste Zangers en liefhebbers van het Songfestival opgelet: 8 mei om 21.25 uur afstemmen op NPO1! Dan kunnen we genieten van een speciale uitzending die in het teken staat van het liedjesfestijn. Onder andere Tania Kross, Stef Bos, Glen Faria en Romy Monteiro worden door gastheer Jan Smit ontvangen. Zij zullen op hun eigen manier nummers van het songfestival laten horen.

Beste zangers zingen elkaar toe

Voor wie het programma niet kent: elk seizoen is een nieuwe groep zangers van verschillende genres te gast. Elke aflevering staat een van hen centraal en zingen de andere deelnemers hem of haar toe (al dan niet met nummers van de centrale gast).

Lenny Kuhr zingt ‘Birds’ van Anouk tijdens Beste Zangers Songfestival 2020

Elk seizoen van Beste Zangers levert verrassende televisie op. Zangers die buiten hun comfortzone treden en een compleet ander genre dan we van ze gewend zijn ten gehore brengen. Ontroerende verhalen over het leven van de deelnemers, over muzieknummers die een bijzondere betekenis voor ze hebben. Het programma is sinds 2009 op de Nederlandse televisie te zien. In de loop der jaren is het een beetje aangepast, maar aan het wezen van het programma is niet veel veranderd.

Greatest hits…

Enkele pareltjes blijken ook na jaren nog steeds de moeite waard om te kijken. Zoals de keer in 2013 dat Angela GroothuizenDe helft van mijvan en voor Bastiaan Ragas zong. Daarbij hield niemand het droog. Of het duet van musical zanger Henk Poort en Floor Jansen die normaal in een metal band zingt. Hun versie van The Phantom of the Opera was weergaloos. Een geweldige ontdekking was operazangeres Maria Fiselier. Echt elk muziekgenre wist zij op grandioze wijze te vertolken, zelfs een rap als ‘Lose yourself’ van Eminem. In het afgelopen seizoen maakte Sanne Hans, bekend als Miss Montreal indruk met haar versie van ‘Door de wind van Stef Bos.


Emma Heesters, de jongste deelneemsters van Beste Zangers Songfestival 2020 brengt haar versie van het oudste winnende liedje ‘Net als toen’ van Corry Brokken.

Mijn favoriete seizoen is 2017. Dennie Christian, die we vooral kennen als schlagerzanger en Nederlandstalige hits als ‘Wij zijn twee vrienden’ ging helemaal uit zijn dak als Alice Cooper en zongPoisonvoor operazangeres Tania Kross. Zij bleek groot fan van Alice Cooper, wie had dat gedacht? In datzelfde seizoen zong musicalzanger Tommie Christiaan Kenny B toe in één van de Surinaamse talen en raakte de jonge zangeres Maan geëmotioneerd tijdens Anita Meyers vertolking van Flink zijn’. Het was een seizoen waar het ene moment het plezier van het scherm spatte en je het andere moment stil van ontroering was. Ik kijk alle afleveringen regelmatig terug, soms alleen de losse nummers. Allemaal te vinden op Youtube.

Meer over het Songfestival

Vorig jaar, het jaar dat het songfestival vanwege corona niet doorging, schreef Brigitte Leferink over haar herinneringen aan het Songfestival. Na het Songfestival 2016 was de jurk van Trijntje Oosterhuis hét onderwerp van gesprek. Stella Ruisch koppelde er een poll aan voor de lezers van meerdanvijftig.nl: wat kan wel en niet boven de vijftig.

Openingsfoto: Presentator Jan Smit tussen de deelnemers van morgenavond. Foto: AvroTros