Het Songfestival is onderdeel van Brigitte Leferinks leven geworden, sinds Teach In 45 jaar geleden won. Muzikanten uit haar eigen geboortestreek Twente haalden toen de eerste plaats! Vanavond zou de aftrap zijn geweest van het Songfestival, ware het niet dat het evenement voor het eerst in jaren niet doorgaat. Een terugblik.

4x Songfestival zonder Nederland

Voor het eerst sinds 1956 is er geen Eurovisiesongfestival. En het zou nog wel in Rotterdam worden gehouden worden, omdat vorig jaar Duncan Laurence het festival won. Het is goed gebruik dat het winnende land het jaar erop gastland is, al is daar in het verleden wel eens een uitzondering op gemaakt. Sinds 1956 was Nederland er vier keer niet bij ( 1985 en 1991 viel het op Nationale Dodenherdenking en in 1995 en 2002 mochten we niet meedoen omdat we het jaar jaar ervoor te slecht hadden gescoord).

Wikipedia is een superbron van informatie voor wie alles wil weten over Nederland en het Eurovisiesongfestival. Je vindt er een overzicht van alle Nederlandse inzendingen, je kunt er lezen dat Nederland bij de eerste editie in 1956 van de partij was en dat ‘we’ het festival in al die jaren (slechts) vijf keer wonnen:

  • 1957: Corry Brokken – Net als toen
  • 1959: Teddy Scholten – ’n Beetje
  • 1969: Lenny Kuhr – De troubadour (deze overwinning moest gedeeld worden met Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk)
  • 1975: Teach-In – Ding-a-dong
  • 2019: Duncan Laurence – Arcade.
Donderdag 14 mei is op NPO1 in ‘De weg naar de winst’ te zien hoe Duncan Laurence vorig jaar op de overwinning afstevende.

Einde van een tijdperk

Vierenveertig jaar zat er tussen de winst van Teach-In en die van Duncan Laurence. Hoewel ik het natuurlijk prachtig vind dat Nederland eindelijk weer eens de top behaalde, vind ik het stiekem een beetje jammer dat Teach-In niet meer ‘de laatste Nederlandse winnaar’ is. Teach-In, waarin Ard Weeink speelde en zong. De man die aan het eind van het liedje de ‘ping’ op de triangel liet horen. Hij was geboren en getogen in hetzelfde dorp als ik, bij ons om de hoek. Zijn ouders woonden er in 1975 nog en we waren met de hele buurt supertrots.

Ard Weeink kwam uit Haaksbergen!

Teach-In kwam uit Twente en Ard uit Haaksbergen. We stonden op de kaart! Natuurlijk kocht ik de single. Ik kon de tekst in het Engels en in het Nederlands meezingen (nu nog, ik heb het even gecheckt). Hoewel Teach-In al jaren geleden uit elkaar ging, werden ze elk jaar in mei weer in herinnering gebracht als we vol spanning wachtten of ze van hun troon gestoten zouden worden. Vorig jaar was het zo ver. Een definitief einde van een tijdperk.

Nog even meezingen met de Nederlandse versie van Ding-a-dong van Teach In.

Genieten van Nederlandse deelnemers

Hoewel Teach-In mijn absolute favoriet is, zijn er veel meer liedjes die in mijn geheugen gegrift staan. Op YouTube kun je alle Nederlandse deelnemers beluisteren en bekijken. Van Corry Brokken (hoewel van voor mijn tijd zijn die liedjes zo vaak ten gehore gebracht dat ik die ook ken) tot Duncan Laurence. Vrijwel alle jaren zat ik voor de tv, zeker toen ik kind was, later niet meer altijd. Sommige liedjes vond ik leuk, andere verschrikkelijk. Er was discussie over de kleding (denk aan de jurk van Trijntje Oosterhuis in 2015) en we verbaasden ons over inzendingen van andere landen.

….en van de winnaars

Heerlijk om weer eens te kijken en luisteren naar de winnende inzendingen. A-ba-ni-bi (1978 – Izhar Cohen & The Alphabeta – Israël) maakt me vrolijk al heb ik geen idee waarover het gaat. Op de muziek van Waterloo (1974 – ABBA – Zweden) maakte ik een tekst om een proefwerk geschiedenis te leren. De melodie van Puppet on string (1967 – Sandie Shaw – Verenigd Koninkrijk) leende zich goed voor een lied voor het afscheid (of was het een jubileum?) van een directeur en met Save your kisses for me (1976 – Brotherhood of Man – Verenigd Koninkrijk) trad ik in de jaren negentig met een paar collega’s op voor de bejaarde bewoners van de zorginstelling waarvoor ik werkte. Mooie herinneringen.

Tot volgend jaar bij het Songfestival in Rotterdam

Herinneringen, dat is waar we het dit jaar mee moeten doen. Hopelijk kan Rotterdam volgend jaar in de herkansing en het populaire liedjesfestival dan organiseren. Ik ben benieuwd wat dan de Nederlandse inzending wordt. Een nieuw lied, of de beoogde deelnemer van dit jaar: Jeangu Macrooy met Grow? We moeten er nog even op wachten.

Jeanguy Macrooy de Nederlandse inzending van 2020…en 2021?

Lees ook op Meerdanvijftig.nl: