Voor het eerst weer koude handen op de fiets, de winter komt er aan. Maar vergeleken bij Denemarken in 1850 is de waterkou in Nederland niets. Wiette van Klingeren zag Før Frosten (Before the frost) en Babette’s feast en beveelt historisch Deens drama echter warm aan!

Het is huiveringwekkend koud op het Deense platteland van 1850 in Før Frosten. Onder het ijs van het stijf bevroren meer is een hand te zien. Dat belooft weinig goeds!

In Før Frosten met elkaar in één bed

De oude boer Jens -mooi gespeeld door Jesper Christensen– doet zijn uiterste best om zijn gezin van eten te voorzien.  Het lijkt een verloren strijd; hij heeft onvoldoende voedsel voor zijn koeien, het huis staat op instorten en zijn dochter Signe (Clara Rosager) en de twee neefjes -de kinderen van zijn overleden zuster – krijgen ingevallen wangen en gaan met rammelende magen slapen. Wel gezellig en warm met elkaar in hetzelfde bed, dàt dan weer wel. Want onder het lekkende dak van hun armzalige woning houden de bewoners van elkaar.

Knoop in de collectezak

Tijdens de kerkdienst wordt het gezin gesommeerd een aantal banken naar achteren te verhuizen en trekt Jens een knoop van zijn overhemd om toch maar iets in de collectezak te kunnen doen. Met een barre winter op komst is het duidelijk dat er iets moet gebeuren. Als een rijke boer in de omgeving geïnteresseerd is in zijn land, ziet Jens een oplossing voor zijn problemen. Hij draagt zijn héle boerderij over. Met de neefjes, zichzelf, zijn dieren, verzekeringspolis en -vooral- zijn mooie, huwbare dochter erbij. Vanaf dat moment zijn de magen goed gevuld…

Før Frosten draait nog in diverse bioscopen in het land. De film is in Nederland uitgebracht door Paradiso Nederland.

Regisseur Michael Noer heeft een prachtige film gemaakt over een mens die moet zien te overleven; tegen een hoge prijs!

Babettes Gæstebud (Babette’s Feast) heerlijke film

Voor iedereen die na deze film de smaak van Deense historische drama’s te pakken heeft, is er op NPO Start Plus de film Babette’s Feast uit 1987 te zien. De Oscar winnende film van regisseur Gabriel Axel is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1958 van Karen Blixen. ‘Zomergast’ Maxim Februari maakte het tot keuzefilm en deed mij daar een groot plezier mee.

Babette vlucht naar Denemarken

In een streng gelovige plattelandsgemeente op het 19e-eeuwse platteland Deense platteland zoekt de uit Parijs gevluchte Babette, -gespeeld door Stéphane Audran– een veilig onderkomen. De twee zussen, Martine en Filippa, dochters van de voormalige dominee, bieden haar onderdak. Ze leven een ingetogen en zuinig leven. Babette bereidt hun bescheiden maaltijden en verricht huishoudelijk werk.

Feestmaal voor het dorp

Jaren later wint Babette een enorm geldbedrag van de Franse lotto. Met toestemming van de zusters besluit ze, ter ere van de honderdste geboortedag van de overleden dominee, een feestmaal voor het dorp te organiseren. Delicatessen, kwartels en exclusieve wijnen worden aangevoerd. De tafel wordt gedekt met prachtig glaswerk en glimmende borden, beschenen door vele brandende kaarsen.

De verbaasde en argwanende dorpelingen krijgen van Babette, die in Parijs een beroemde chef-kok is geweest, een maaltijd voorgeschoteld die hun stoutste dromen overtreft. Eten verbroedert. Ook in deze mooie en heerlijke film.

Meer filmtips van Wiette? Lees dan ook: Kijktips in de herfst om doorheen te bladeren, Fête de famille en Filmtips in afwachting van Boer Zoekt Vrouw.