Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Tussen alle aangename niemendalletjes op televisie en in de bioscoop trekt serieuzere kost de aandacht. Ga het verfilmde toneelstuk Prima Facie en de televisieserie ‘Verkracht of niet’ zien! En zet na afloop op een zomers terras met een glas rosé een boom op hoe mannen en vrouwen met elkaar (zouden moeten) omgaan.

Discriminerende uitspraken over vrouwen

En of het onderwerp seksualiteit in de omgang tussen mannen en vrouwen actueel is! Nog vers in het geheugen liggen de beschuldigingen van seksuele intimidatie en misbruik in het televisieprogramma The Voice. Niet alleen oudere mannen weren zich verongelijkt in de discussie: ‘Ik kan niet eens meer zeggen dat ik een vrouw er leuk vind uitzien.’ Vorige week kwam het Amsterdamse Studenten Corps in opspraak na kleinerende en discriminerende uitspraken over vrouwen tijdens een jubileumetentje.

Jodie Comer verdient in Prima Facie een Oscar

Jammer dus dat ‘Prima Facie’, Latijnse term voor ‘op het eerste gezicht, het met prijzen bekroonde toneelstuk van de Australische juriste Suzie Miller alleen te volgen is voor wie de Engelse taal kan verstaan en lezen. Jodie Comer, die we in Nederland kennen als de Russische huurmoordenaar in ‘Killing Eve’ verdient volgens ons namelijk een Oscar voor de bijna 2 uur lange monoloog. Haar optreden is verfilmd door het Engelse National Theatre Live en is nu (nog) te zien in een aantal Nederlandse bioscopen met Engelse ondertiteling.

Jammer dat Prima Facie alleen te zien is met Engelse ondertiteling.

Voorlichting aan jongeren moet beter

Ademloos volgden we Jodie als advocate Tessa Enssler die haar strepen heeft verdiend als verdediger van verdachten die van seksuele wandaden worden beschuldigd. Totdat ze zelf als slachtoffer in zo’n situatie beland. “Een toneelstuk leek me eerst nog saai,” aldus mijn dochter die net als ik diep onder de indruk de filmzaal verlaat. “Het maakt wel heel duidelijk, dat de voorlichting van jongeren verder moet gaan dan de techniek en de methodes om ongewenste zwangerschap en geslachtsziekten te voorkomen.”

Verkracht of niet?

Bij BNN/Vara hebben ze die verzuchting al ter harte genomen. Deze weken worden 3 afleveringen van ‘Verkracht of niet’ op NPO3 herhaald en ze zijn ook terug te zien op NPOStart. Voor opvoeders en tienerkinderen verplichte kost. Maar ook voor alle andere volwassenen: want waar houdt flirten op en is sprake van seksuele intimidatie? Wanneer ontaardt vrijwillige seks in een verkrachting?

‘Verkracht of Niet’ wordt al een aantal jaren door BNN/Vara op televisie gebracht.

Niet alleen voor jongeren

Het is te hopen dat Prima Facie in de toekomst mèt Nederlandse ondertiteling een herkansing krijgt in de bioscoop of de Nederlandse televisie. Want ook voor wie de discussie niet wil voeren maar wel van theater of film houdt, blijft het zien van de monoloog van Jodie Comer de moeite meer dan waard.

Meer lezen over seksualiteit en discriminatie

Dit weekeinde wordt in Amsterdam weer de Pride gehouden tegen discriminatie van lhbti’ers. Hoewel het Stella Ruisch ook wel eens duizelt van alle afkortingen. En soms is ze ook wel in verwarring over alledaags seksisme. Dat mannen zich niet bewust zijn van de effecten van hun gedrag bleek wel uit de affaire rond The Voice. En laten we ook de zaak Marc Overmars niet vergeten.

Openingsfoto: still uit trailer van Prima Facie.