Vrouwen dromen jongensdromen. Dat klinkt misschien gek. Waarom dromen vrouwen geen meisjesdromen? Het antwoord is simpel: het begrip ‘meisjesdromen’ bestaat niet. Het is niet te vinden in de online versie van Van Dale. Als je het woord op de website invoert krijg je als reactie ‘Geen resultaat voor meisjesdroom. Het woord is verkeerd gespeld of het staat niet in het woordenboek’.

Meisjesdroom meer dan ‘prins op witte paard’

Vreemd. In de volksmond wordt meisjesdroom wel gebruikt. Al gaat het dan vaak over dromen van de prins op het witte paard. Een witte bruidsjurk met gigantische sleep of iets waar veel roze, tule en zoetigheid aan te pas komt. Typ je ‘jongensdroom’ op de website van Van Dale, dan krijg je wel een reactie. De betekenis van jongensdroom is ‘sinds lang gekoesterde wens’. Iets wat je heel graag wilt. Maar zo’n ‘sinds lang gekoesterde wens’ hebben meisjes en vrouwen toch ook?

Aletta Jacobs’ lang gekoesterde wens

Dit jaar, waarin we honderd jaar algemeen kiesrecht vieren, denk ik gelijk aan Aletta Jacobs als zo’n vrouw met een ‘sinds lang gekoesterde wens’. Aletta Jacobs, die op meer terreinen de weg bereidde. Aletta Jacobs:

  • De eerste vrouw in Nederland die een HBS bezocht.
  • De eerste vrouw die een universitaire studie afrondde en arts werd.
  • De eerste vrouw die promoveerde.
  • En de vrouw die vocht voor vrouwenkiesrecht.

Dokter net als Pa en Julius

In haar memoires schrijft Aletta: ‘Van mijn zesde jaar af heb ik steeds met de meest mogelijke beslistheid verklaard, dat ik, net als Pa en Julius, dokter wou worden. Geen oogenblik is toen of later de gedachte bij mij opgekomen, dat dit voor een meisje moeilijk zou gaan. Hoe kon dat ook? Thuis werd immer tusschen jongens en meisjes geenerlei verschil gemaakt.’ Toch kostte het haar heel wat moeite en inventiviteit om haar doel te bereiken.

Sterke wilskracht en zucht tot studeren

‘Toen ik student werd’, schrijft Aletta, ‘was ik, in den volsten zin van ’t woord, een eenvoudig dorpskind, lichamelijk zwak en sexueel nog in ’t geheel niet ontwikkeld. Een sterke wilskracht en de zucht om te studeeren waren de eenige dingen, waardoor ik mij van andere kinderen heb onderscheiden, als dat groote woord in dit verband moet worden gebruikt. Een strijdster voor de rechten der vrouw ben ik pas later geworden, toen de studentenjaren reeds tot het verleden behoorden’.

Droom; fantastisch toekomstbeeld

Aletta Jacobs -met sjerp- demonstreert voor vrouwenkiesrecht. Foto: IAV-Atria

Als je in Van Dale zoekt naar de betekenis van het woord droom staat daar: Gedachten, beelden die in de slaap voor de geest komen. En als tweede betekenis: fantastische toekomstbeelden. Aletta’s droom van algemeen kiesrecht is zo’n fantastisch toekomstbeeld. Ze moet er lang op wachten. Het duurt tot 1919 voor er passief én actief kiesrecht voor mannen én vrouwen in Nederland is.

Vrouwen dromen jongensdromen

Aletta’s droom is een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt. Zij is niet de enige die werkte aan de vervulling van een droom. In binnen- en buitenland zijn er talloze vrouwen die net als mannen hun dromen najoegen en najagen. Al eeuwenlang. Zangeres Anouk maakte er dit voorjaar een prachtig nummer over: It’s a new day. In de bijbehorende videoclip portretteert ze 28 iconische vrouwen.

In a ‘It’s a new day’ portretteert Anouk 28 vrouwen.

Inspiratie voor jonge meisjes

Ze licht haar keuze toe: “Sommige van deze vrouwen zijn de eersten die erkend werden in hun vakgebied, sommigen hadden de moed voor zichzelf op te komen en de eerste stap te zetten naar gendergelijkheid en sommigen zijn huidige leiders en activisten. Er is één ding dat ze allemaal gemeen hebben: ze vechten voor datgene waar ze in geloven en zijn daarom een geweldig voorbeeld voor de hedendaagse samenleving en een inspiratie voor jonge meisjes over de hele wereld.”

We kunnen niet allemaal zijn als activiste Malala, weldoenster moeder Theresa of kunstenares Frida Kahlo. We dromen niet allemaal de dromen van luchtvaartpionier Amelia Earhart, mode-ontwerpster Coco Chanel of talkshowhost Oprah Winfrey. We kunnen niet allemaal tennissen als Serena Williams, zijn niet zo heldhaftig als Jeanne d’Arc en trouwen geen prins zoals Lady Diana.

We kunnen niet allemaal zo dapper zijn als de Pakistaanse kinderrechtenactiviste Malala. Foto: Southbank Centre

Mensen dromen. Vrouwen net zo goed als mannen. De voorbeelden spreken voor zich. Het is onderhand tijd voor een eigen plek in het woordenboek. Niet langer vrouwen die jongensdromen dromen maar ‘meisjesdroom: sinds lang gekoesterde wens.’

Meer lezen van Brigitte Leferink. Eerder verschenen op Meerdanvijftig.nl o.a.: Dag voor stralende mensen, Sprak ik maar Twents mijn moedertaal en Een armband voor moeder en dochter.