In de familie-app verschijnt de boodschap: ‘Wie heeft er zin om mee te gaan naar het Paleis op de Amsterdam?’ Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Koning is het paleis eind april 50 uur gratis te bezichtigen. Wat een toepasselijk bericht op de dag dat de Museumweek wordt gestart. Een week lang wordt het thema ‘Óns echte goud’ uitgedragen over de rijkdom die onze musea vaak nog onvermoed herbergen.

Gouden letterkast feestelijke start

De aftrap vond plaats in Dordrecht, waar afgelopen zondag een levensgrote -gouden- letterkast werd onthuld. Dan gaat het niet om de trend die eind vorige eeuw dit woonaccessoire de huiskamer inbracht. 200 jaar geleden bedacht P.J. Prinsen een paar jaar nadat Napoleon verslagen was bij Waterloo een methode waarbij leerlingen gemakkelijker klassikaal konden leren lezen en schrijven. De directeur van de eerste Rijkskweekschool in Haarlem creëerde een kast met letterkaartjes, waarmee de onderwijzers duidelijk konden maken hoe woorden in onze taal worden gevormd. Nooit geweten? Dan is het een goede reden om eens naar het Onderwijsmuseum in Dordrecht te gaan.

Nieuwsgierig naar museum

En dát is nu precies de bedoeling van de Nationale Museumweek, die voor het derde jaar wordt gehouden. “Jarenlang beperkte de campagne zich voornamelijk tot het gratis openstellen van musea in een weekeinde. Daar kwamen voornamelijk de bestaande museumliefhebbers op af. Terwijl we juist nieuwe bezoekers naar het museum willen trekken. Daarom is het nu tot een week uitgebreid en dragen we het thema ‘Ons echte goud’ zo breed mogelijk uit. Om mensen nieuwsgierig te maken naar wat er bij hun om de hoek te vinden is,” legt Chris Janssen van initiatiefnemer de Museumvereniging uit.

Museumweek ook volop in sociale media

400 musea hebben daarom een speciaal stuk uit hun depot aangewezen als hun ‘goud’ dat op de site van de Museumweek is te zien. Daarnaast openen het Aviodrome, Museum Kranenburgh en De Fundatie in samenwerking met leerlingen van 2 middelbare scholen en een ROC deze week een speciaal popup-museum in de schoolgebouwen. “Alles is verzekerd, hoor”, zegt Chris Janssen lachend over het initiatief om tieners hun blik te laten verleggen van smartphone of tablet. Overigens maakt men van de moderne media ook handig gebruik om de Museumweek onder ieders aandacht te brengen.

Maak een #goudenzin in de Museumweek

“Oud-museumdirecteur Kees van Twist, kunstenares Judith Osborn en de bekende Youtube-vlogger IamtheKnees lopen deze week mee in respectievelijk Boomkwekerijmuseum Boskoop, Gevangenismuseum Veenhuizen en het Natuurmuseum Brabant. Tijdens hun ‘stage’ worden ze gefilmd en we hopen dat die beelden natuurlijk zoveel mogelijk worden gedeeld,” vertelt Chris Janssen.  En wie niet alleen wil kijken of filmpjes delen kan nog intensiever deelnemen aan de Museumweek. Via Twitter kan iedereen meedoen aan de actie #goudenzin. Inzendingen worden op het grote LED-scherm in de levensgrote letterkast in Dordrecht vertoond. De Museumweek duurt nog tot 9 april. Zo’n evenement wil je niet missen….voor geen goud!

Museumweek duurt nog tot en met 9 april

Vandaag kunt u nog bij de onthulling van het hologram van het meisje van Yde in Assen zijn, vrijdag wordt in Helmond de Ploeger levensgroot onthuld. En natuurlijk staan de deuren van de 500 musea in Nederland voor u open. Meer info op www. nationalemuseumweek.nl