“Wat is er met Boaz gebeurd?”, dacht ik toen mijn dochter deze foto op een ochtend appte. Even later belde ze me. “We hadden al gemerkt dat Boaz allergisch voor noten was toen hij na een nootje van de tafel te hebben gepakt pijn in zijn mondje kreeg en later benauwd werd. Maar gisteren werd hij wakker en haalden we hem even uit zijn bedje, we hebben hem getroost en gaven hem een kusje. Maar wij hadden net walnoten gegeten. En zelfs daar reageert hij dus zo extreem op…”

Niet te streng bij allergie

Allergie

Helga Merkun: “Ik ben liever diëtist van het toestaan dan van verbieden.”   Foto: LinkedIn.

Dat is schrikken, want onze tweeëneenhalf-jarige kleinzoon, komt ook geregeld bij ons en wat mag hij nu wel en wat niet hebben? Sinds die tijd kijken we alle verpakkingen van koekjes goed na en als er ook maar opstaat dat het in een omgeving gemaakt is waar ook noten verwerkt worden, kopen we het niet. “Zo streng hoeft het niet”, legt Helga Merkun uit, zij is diëtist gespecialiseerd in voedselallergieën en werkzaam in het Erasmuc MC en KinderHaven in Rotterdam.

Geen amandelen, terwijl kind  allergie heeft voor walnoten

“Dit soort producten kunnen ook kinderen met een notenallergie vaak gewoon gebruiken. Wettelijk zijn fabrikanten verplicht om noten te noemen bij de ingrediënten.  Zitten de noten er niet in, dan slaat het zinnetje op een mogelijke (!)kruisbesmetting met noten. Fabrikanten zetten dit op de verpakking omdat ze bang zijn voor consumentenclaims.”
Bovendien is het zo dat in fabriekskoekjes weinig walnoten worden verwerkt maar soms amandelen en vooral hazelnoten. “En het zou kunnen zijn dat het kleinkind enkel allergisch is voor walnoten. Dat zou uitgezocht moeten worden door een allergoloog.”, raadt Merkun aan. Inmiddels weten we inderdaad dat Boaz bijvoorbeeld niet allergisch is voor pinda’s; pindakaas kan hij gewoon eten.

Allergie is erfelijk maar niet per se hetzelfde

Zoals ik in de eerste aflevering van deze serie al schreef heb ik zelf hooikoorts en allergisch astma gehad, mijn dochter had als kind eczeem en is voor diverse voedingsmiddelen allergisch, onder andere voor appel. En nu heeft haar zoontje dus een notenallergie. “Het klopt dat je een allergie kan erven”, vertelt Merkun. “Maar het voedingsmiddel waarvoor je allergisch bent, hoeft niet hetzelfde te zijn. Dus mama is allergisch voor appel en het kind voor noten.”

Zo lang mogelijk borstvoeding tegen allergie

Om te voorkomen dat haar volgende kind weer allergisch op van alles gaat reageren, geeft mijn dochter haar baby van 2 maanden borstvoeding “Zo lang mogelijk borstvoeding geven is belangrijk”, weet ook de diëtist. Ook is bekend dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder last hebben van allergieën omdat ze in een omgeving opgroeien waar meer schimmels en bacteriën voor komen in hooi, koeien en schapen. Blijkbaar versterkt dat hun immuunsysteem.”

Vroeg kennis laten maken met allergenen

Tegenwoordig wordt geadviseerd baby’s vanaf 4 maanden al kennis te laten maken met allerlei allergenen. Merkun: “Het risico om een allergie te krijgen is het kleinst als je al vroeg, bijvoorbeeld pindakaas introduceert. Vergelijk het met vaccinaties; daardoor krijgt een kind een lichte variant van de ziekte waartegen hij of zij wordt ingeënt, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt en die ziekte niet meer kan krijgen.”
Belangrijk is om een allergisch kind zelf al vroeg bewust te maken dat hij niet alles mag eten. Als je als oma hem dan bijvoorbeeld een koekje geeft, kan je zeggen: ‘oma kijkt even of er nootjes inzitten’, en pas dan het koekje te geven. Zo leert het kind dat hij bepaalde dingen niet mag en andere dingen wel en kan hij dat later ook aangeven op school en als hij ergens gaat spelen.”