Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week De Kijk van Koolhoven. De regisseur van Brimstone, Oorlogswinter en Schnitzelparadijs geeft op een speelse manier een leerzaam kijkje achter de schermen van de film.

Een andere kijk op films

Met zijn ‘Kijk’ laat regisseur Martin Koolhoven ons op een andere manier naar wereldberoemde films laat kijken. Aan de hand van thema’s als ‘Coming of Age’, ‘Aliens’ of ‘Tijdreizen’ krijgen we scènes te zien met het commentaar van Martin. En die ‘colleges’ zijn alles behalve saai. Op een speelse en humoristische manier krijgen we bij de Kijk van Koolhoven een bredere blik op de filmgeschiedenis en de uitdagingen waarvoor filmmakers staan. Eigenlijk net als in de speelfilm zelf.

Filmprogramma als speelfilm

Zo zien de kijkers in een -beroemde- scène, plotseling Martin Koolhoven zelf ineens tussen de acteurs staan. En vertelt hij over hoe de spelers in beeld zijn gebracht en wijst details aan. Dan weer vliegt hij als stripfiguur van een getekende scène naar een filmscène. Hij toont achter elkaar bijvoorbeeld ontploffingen, kusscènes of scènes in treinen. Zo verduidelijkt hij de functie van scènes en hoe ze in beeld gebracht zijn. Zijn enthousiasme voor acteurs en filmmakers is aanstekelijk. Je verwondert je met hem over de ‘sprekende’ ogen van beroemde acteurs of actrices en trucage van stunts. Ik had geregeld dat ik meteen de hele film wilde zien. Zó mooi vertelt hij erover!

‘Coming of age’

In de aflevering van de Kijk van Koolhoven met het thema ‘Coming of age’ zien we Martin in een scène naar James Dean kijken, het eerste jeugdidool en grote Hollywoodster ooit. Zijn dramatische dood vóór Rebel without a cause uitkwam in de bioscopen, vergrootte zijn sterrenstatus nog meer. Na die scène zien we Martin Koolhoven dubbel in de scène! In gesprek met zichzelf over James Dean in deze film. Bij andere noemt hij de invloed van die films op regisseurs. Zo vertelt hij dat de film Cooley High over opgroeiende zwarte tienerjongens John Singleton later inspireerde bij het maken van Boyz in the Hood met hetzelfde onderwerp. Ook Spike Lee (regisseur van Do the right thing) noemde deze film van invloed op zijn werk. De scènes uit Stand by me, over de trip van vier opgroeiende jongens, gemaakt door Rob Reiner, riep bij mij meteen de wens op de hele film te zien. Vooral de aangrijpende scène, waarin een jochie vertelt over een traumatische ervaring. Koolhoven noemt dit ook de beste film in het genre ‘coming of age’ (opgroeien). Martin vertelt ook over het boek van de schrijver Stephen King waarop Stand by me is gebaseerd. En over de symboliek verstopt in een scène op een spoorbrug ….teveel om op te noemen. Kijk zelf maar!

Martin Koolhoven als regisseur

Martin Koolhoven weet waarover hij praat. Hij is zelf regisseur. Bekend van de kaskraker Het Schnitzelparadijs uit 2005, een van de eerste films die als hoofdpersoon een migrant had. De film speelde in de keuken van een restaurantketen en nam de gang van zaken daar flink op de hak. De volgende beroemde film van zijn hand werd Oorlogswinter in 2008 naar een boek van Jan Terlouw over een opgroeiende jongen. Later volgde nog de western Brimstone in 2016. De Kijk van Koolhoven is niet Koolhovens eerste filmprogramma. Voor het Amsterdamse filmmuseum Eye maakte hij Cinema Egzotic , samen met collega Ronald Simons. Dit programma speelde van 2009 tot 2019. Hier kregen beroemde films een college voor hun vertoning. Het programma stopte in 2019, maar is inmiddels weer gestart. Tegelijkertijd is zijn visie op film in theaters door heel Nederland te zien met de titel De keuze van Koolhoven’. Met deze filmprogramma’s won Martin Koolhoven al diverse prijzen.

De aankondiging van ‘De Kijk van Koolhoven’.

Waarschuwing voor ‘Kijk van Koolhoven’

Ik ontdekte de serie te laat om alle afleveringen nog via NPO3 te kijken maar gelukkig zijn ze allemaal nog -gratis- terug te zien via NPO Start. Maakt seizoen 3 van de Kijk van Koolhoven u nieuwsgierig naar de vorige seizoenen? Die zijn ook nog te zien via NPOPlus. Vanavond, 9 december wordt het thema ‘Vampiers’ behandeld om 20.25u op NPO 3. Daarna volgen op vrijdag 16 december ‘Transformatie’ en vrijdag 23 december ‘Waanzin’. Mochten sommige thema’s niet aanspreken, dan zijn de afleveringen ook los te bekijken. Maar wees gewaarschuwd: zelfs als u niet van vampiers houdt, weet Martin Koolhoven er boeiende televisie van te maken!

Meer lezen

Op Meerdanvijftig.nl houden we van film. Ontroerend mooie documentaires als ‘Cow’ of een mooi portret van de Nederlandse samenleving in ‘Het nieuwe Soestdijk.’ Maar ook romantische films als ‘The Electrical life of Louis Wain’. We zijn ook liefhebbers van de Franse films; wij zagen ze al tijdens Tapis Rouge, ze komen in 2023 in de bioscoop. Of lees onze tips over de remakes van de Sissifilms, Die Kaiserin en Sisi. Nog meer tips lezen? Klik dan hier.