In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Claudia. Haar moeder wil opeens Kerst samen vieren.

Grauwsluier over de feestdagen

“Aan de kerstvieringen uit mijn jeugd bewaar ik goede herinneringen. Gezellig met mijn broer, vader en moeder bij elkaar. Een opgetuigde boom, op kerstavond naar de nachtmis en bij thuiskomst nog wat lekkers eten. Eerste kerstdag mooie nieuwe kleren aan… het was een warm en fijn feest. Daar kwam jammer genoeg een eind aan toen mijn broer trouwde. Mijn ouders vonden dat ze zich toen lang genoeg voor ons opgeofferd hadden, zoals ze ons vertelden. Stomverbaasd was ik. Een opoffering hadden ze het gevonden. Met terugwerkende kracht hing er een grauwsluier over al die feestdagen uit mijn jeugd.”

Ouders gingen naar de zon

“We hebben nooit meer samen kerst gevierd. Mijn ouders gingen elk jaar twee weken naar de zon vanaf een paar dagen voor de kerst tot na de jaarwisseling. Toen mijn eerste kind geboren was, vroeg ik tegen beter weten in of ze dat jaar de feestdagen met ons wilden doorbrengen. Dat leek me zo fijn. De eerste kerst van ons drieën samen met de grootouders van ons dochtertje. Ze hadden er jammer genoeg geen zin in. Mijn schoonouders waren wel van de partij, waardoor ik me eigenlijk extra eenzaam voelde.”

mijn geheim

Ook geen Kerst samen vieren onder de zon

“In later jaren heb ik nog wel eens geopperd om met hen naar de zon te vliegen en op die manier de laatste weken van het jaar bij elkaar te zijn. Maar ook daar hadden mijn vader en moeder geen behoefte aan. Ze waren liever samen met de vrienden met wie ze al eeuwen samen op reis gaan.

Mijn broer gaat zijn eigen gang. Hij gaat met zijn kinderen en inmiddels ook kleinkinderen vaak op wintersport in december. Inmiddels heb ik me er bij neergelegd en heb ik het met mijn man, kinderen en aanhang erg fijn. Mijn schoonouders zijn inmiddels overleden.”

“Ik kom lekker Kerst samen vieren bij jou”

“Maar nu komt het. Mijn vader is een paar weken geleden overleden en nu heeft mijn moeder geen zin om met haar vrienden naar Bonaire te gaan. Alles was al geregeld, maar ‘ik voel me het vijfde wiel aan de wagen’, zegt ze. ‘Ik kom lekker bij jou. Dat wil je al zo lang, laat ik het gewoon doen.’ Ik was met stomheid geslagen en weet niet wat ik ervan moet vinden. Inderdaad. Ik wilde dit mijn hele volwassen leven. Toch voelt het dubbel. Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om haar met open armen te ontvangen. Ik voel me tweede keus. Moet ik me daar overheen zetten en er het beste van maken? Ik ben er nog niet uit.”

Meer ‘Mijn geheim’ lezen

Vorige keer sprak Brigitte met Pavel die door zijn echtscheiding dakloos dreigt te worden. Daarvoor verklapte Dolly dat Soraya haar favoriete kleinkind is.  Kees vertelde het verhaal hoe hij op zijn 68ste vader werd. Daarnaast schreef Brigitte over het moeder-dochteruitje dat voor Carla steeds meer een drama wordt en Jeffrey is jaloers op de man van zijn minnaresGladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oostenAnnemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen. En soms zijn kinderen ook niet zo attent naar hun ouders; lees het verhaal We hangen aan de laatste memmaar.  Nog meer lezen? Klik dan hier.

Openingsfoto: Pixabay