In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Kees. Hij werd op zijn 68ste voor het eerst vader en wordt nu vaak aangezien voor de opa van zijn kind.

In elke stad een andere schat

“Iedereen denkt dat ik zijn opa ben’ vertelt Kees terwijl hij een foto van zijn zoontje laat zien. Een vrolijk klein ventje. ‘Ik heb een oude kop, dat weet ik. Dat krijg je als je altijd op zee bent geweest. In weer en wind buiten. Door dat onregelmatige leven op het water, weinig aan de wal, heb ik me nooit ergens voor langere tijd gesetteld. In iedere stad een andere schat, dat ging voor mij op. Een ruig leven zouden sommigen zeggen. Ik zeg liever dat ik alles eruit heb gehaald en heb genoten.”

Shirley

“Pas toen ik stopte met werken kreeg ik rust. Ik kocht een woonboot want zonder water kan ik niet. Maar varen doe ik er niet mee. Ik heb een fijne ligplaats, loop zo de stad in en recht tegenover me is een gezellig buurtcafé. En daar ontmoette ik haar. Shirley. Ze werkte in de bediening en ik dronk elke dag een biertje aan het eind van de middag. We raakten aan de praat en van het één kwam het ander.”

mijn geheim

Meer mannen werden op 68ste of ouder vader

“Shirley is een stuk jonger dan ik. Was altijd een wilde meid, had ook nooit een vaste relatie maar bij elkaar vonden we rust. Op haar 39ste wilde Shirley toch nog graag een kind. Ik was al 68 en vond mezelf eigenlijk te oud. Shirley noemde wat namen van mannen die op hun oude dag nog vader waren geworden. Charlie Chaplin bijvoorbeeld. Die kreeg op zijn 73ste zijn elfde spruit. Rob de Nijs was 69 toen zoon Julius geboren werd. Op drieënzestigjarige leeftijd werd Peter Jan Rens vader van een dochter en Robert de Niro was net als ik 68 toen hij nog een kind kreeg. Ik moest niet zeuren vond ze.’

Blij dat ze me heeft overtuigd

“Ik ben blij dat Shirley me heeft overtuigd, want ik ben gek op ons mannetje. Hij heet net als mijn opa, vader en ik Kees. We noemen hem Keessie omdat het nog zo’n hummel is. Ik heb alle tijd voor hem terwijl Shirley werkt. Ik ben de thuisblijfpapa. We hebben geen crèche nodig. Dat scheelt enorm in de kosten. En ik vind het hartstikke gezellig met hem. Natuurlijk merk ik dat ik niet meer de jongste ben maar ik ben nog fit genoeg om het met hem vol te houden. De enigen die er vreemd op reageren zijn mensen op straat. Die kijken verbaasd als Keessie ‘papa’ roept en ik reageer. Sommigen zeggen hardop wat ze denken. ‘O, ik dacht dat u zijn opa was.’ Anderen zijn minder subtiel. Die roepen gewoon ‘Zo ouwe, dat je dat nog voor elkaar kreeg’. Ik lach er maar om. We vormen een leuk gezinnetje met zijn drieën en van de rest trek ik me niks aan. Ik hoop alleen, nu ik op mijn 68ste vader ben geworden, dat ik heel oud mag worden. Mijn vader werd 102, mijn opa 99. Als ik op hen lijk kan ik nog jaren vooruit.”

Meer lezen over geheimen

Meer geheimen lezen? Geke is bang dat haar buren hun dochter in Somalië laten besnijden en Jeffrey is jaloers op de man van zijn minnares. Gladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten. Annemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen en Nilüfer wil niet terug naar Turkije

Openingsfoto: Pixabay