In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals het verhaal van Geke. Ze heeft haar buren gemeld bij Veilig Thuis omdat ze bang is dat haar Somalische buurmeisje in de zomervakantie besneden wordt.

Buren gaan naar Somalië

“Ik heb heel lang geaarzeld of ik het zou doen, maar na nachten wakker liggen, heb ik gisteren toch de telefoon gepakt en gebeld naar Veilig Thuis.” Geke rilt terwijl ze het zegt. “Mijn buren gaan deze zomer voor het eerst sinds jaren naar Somalië op vakantie. Hun oudste dochter is nu 8 jaar en ik ben zo bang dat ze daar besneden zal worden. Ik wil mezelf later niet verwijten dat ik het had kunnen voorkomen.”

Asperges en Sugaar

“Mijn Somalische buren Muna en Hashim zijn alleraardigst. Hartelijke mensen. Ze kwamen naast ons wonen toen hun oudste kind, dochter Zeynab, 2 jaar was. In de afgelopen jaren hebben we elkaar goed leren kennen. Het begon met een praatje over de heg en nu komen we lopen we regelmatig bij elkaar binnen. Als ik Hollandse pot heb gekookt, zoals nu, asperges met ei, ham, krieltjes en botersaus, breng ik hun een portie om te proeven en omgekeerd, als de buurvrouw Somalische suqaar heeft klaargemaakt, laat ze ons meegenieten van die lekkere stoofpot.

We helpen elkaar als het zo uitkomt. Af en toe pas ik een uurtje op de kinderen. Er zijn inmiddels twee jongetjes bij gekomen.”

Helse pijnen

“Een jaar of wat geleden kwam ik er achter dat Muna als jong meisje besneden is. Ze was doodziek maar wilde niet naar de dokter. Ze had helse pijnen en kon helemaal niets meer. Uiteindelijk vertelde ze dat ze ‘tussen haar benen’ pijn had maar dat ze daar echt niet mee naar haar mannelijke huisarts kon. Ik heb toen geregeld dat ze een afspraak kreeg bij mijn vrouwelijke huisarts. Omdat haar Nederlands nog niet zo goed was en ze mij vertrouwde, vroeg ze of ik mee ging. Tijdens het overleg met de dokter bleek dat ze de ergste vorm van besnijdenis had ondergaan en dat ze altijd pijn heeft. Ik had zo met haar te doen.”

Ze vindt dat het bij haar cultuur hoort

“Later heb ik voorzichtig geprobeerd besnijdenis bespreekbaar te maken. Ik heb verteld dat het in Nederland verboden is, dat het als verminking wordt gezien. Dat er hersteloperaties mogelijk zijn zodat haar leven wat dragelijker wordt. Maar Muna vindt, ondanks dat ze levenslang pijn heeft, dat het bij hun cultuur hoort. Onbegrijpelijk. Daarom ben ik zo bang dat Zeynab deze zomer onder het mes gaat. Haar broertjes zijn kort na de geboorte besneden, al kun je dat natuurlijk niet vergelijken.”

Daarom heb ik het Veilig Thuis gemeld

“Heel lang heb ik getwijfeld wat ik zou doen. We hebben zo’n fijn contact, ik denk dat Muna me vertrouwt en dat vertrouwen wil ik eigenlijk niet beschamen. Maar ik zou het mezelf nooit vergeven als ik niks had gezegd en Zeynab zou na de vakantie besneden terugkomen. Daarom heb ik een melding gedaan bij Veilig Thuis. Ik hoop dat ze het oppakken en met Muna en Hashim in gesprek gaan. En dat ze het op zo’n manier doen, dat ik buiten schot blijf en de goede verstandhouding die wij hebben behouden blijft.’

Meer lezen van Mijn Geheim

Zoals Jaloers op man van minnares, Gladys is heimelijk verliefd op een collega en de broer van Laetitia wil een vrouw uit het verre oosten. Of Annemieke heeft spijt van haar huwelijk met een oudere man, Gerda en Henk zijn per ongeluk swingers geworden en Ine is verdrietig omdat ze alleen door het leven gaat. Brigitte Leferink hoorde niet alleen relatiegeheimen. Het geloof van non Josefien wankelt en Jeroen is opgepakt voor het stelen van een blikje Energydrink. De kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders nog steeds de vakantie betalen en Nilüfer wil niet terug naar Turkije

Openingsfoto: Pixabay