Na én voorbeschouwing van het WK Voetbal

Ik kan niet anders dan beginnen met Marokko! Ze verdienen het. De voetballers en de supporters op de tribune (niet die idioten in Nederland!). Alleen de verlenging en de strafschoppenserie tegen Spanje heb ik gezien. Wat een held die Bono! Nooit van gehoord. Althans niet als keeper. Natuurlijk wel als leadzanger van U2. En zingen dat kon ie. Maar voorlopig zingt een nieuwe Bono in Qatar het hoogste lied. Drie penalty’s stoppen is groots. Zeker tegen topspelers uit Spanje. Heb je Ziyech nog zijn penalty zien nemen? Boefff, gewoon rechtdoor.

De Marokkaanse keeper Bono stopt de penalty van de Spaanse aanvoerder Sergio Busquets. Still: NOS.nl

Verrassende uitslag

Nu kijken hoe ze het tegen Portugal gaan doen. Wie weet levert dat ook weer een verrassende uitslag op. Hoewel Portugal het zonder Ronaldo prima doet. Stel je voor dat ze in de finale komen en Nederland ook….! Dan kunnen vooraf de barricades opgeworpen worden in de Schilderswijk en rond het Mercatorplein.

Messi is 3 jaar ouder dan Daley

Terwijl we Bono met zijn Marokkaanse team hebben zien winnen, houdt Louis ons nog steeds voor: “We worden wereldkampioen”. Zal het écht? De mannen groeien naar een iets beter niveau. Zelfs het -volgens de kenners- langzame oudje Daley Blind. Wat was ie blij met z’n goaltje! Hup, meteen naar pappa Danny. Even knuffelen. Hij kreeg ‘m op een presenteerblaadje. Dat natuurlijk wel. Van Dumfries die tot Nederland-VS nog geen deuk in een pakje boter had geschoten. Maar in deze wedstrijd stond hij er toch weer mooi. Nou ja stond, hij dartelde als een jong veulen in de rondte.

Daley Blind rent naar de kant na het maken van de 2-0 tegen de VS. Still: NOS.nl

Ach ja, en dan oude bekende Suarez. Ook alweer 35 en uitgeschakeld met Uruguay. Die ging weer voor een bijzonder fotomomentje. Heeft hij zich onvergetelijk gemaakt met een bal die hij op de doellijn met zijn handen stopte en het bijten van een tegenstander. Nu staat hij huilend op de foto. Omdat het waarschijnlijk zijn laatste WK is geweest.

Tijd voor leuke grappen

Over voetbal-oudjes gesproken. België had er ook een paar. Maar die hebben het niet gered. En de Duitsers? Haha, nee die ook niet. Tijd voor leuke grappen: “Er zitten een Belg en een Duitser in de kroeg. Normaliter is er ook een Nederlander bij. Maar die is nog op het WK!” of “Een WK zonder bier en dan zijn ze verbaasd dat de Belgen en de Duitsers al thuis zijn…”. Het is wachten op de grappen als Oranje uitgeschakeld wordt.

Terug naar Bono en de nieuwe generatie voetballers. Zoals de Japanners. Verrassende ploeg. Maar die verloren met penalty’s van Kroatië. Mooi om dan een foto te zien van een coach die naar de supporters buigt. Volkomen verdiend. Al was het maar voor het opruimen van de tribunes. Intussen zijn de Arabieren blij. Kunnen ze nog steeds op de foto met een rondborstig, schaars gekleed Kroatisch fotomodel. Schijnheilig.

En nu wacht ons dan Argentinië met Messi en z’n vrienden. Messi is overigens nog eens drie jaar ouder dan Blind. Die komen elkaar vast tegen vrijdag. Eens kijken wie de snelste of slimste is. Ik gun het Daley wel.

Hoe denken dochters over Nederland-Argentinië?

Zelfs de RVD moest een plasje doen over de komende kwartfinale: ”Nee, onze Koningin Maxima is voor Nederland hoor!” Jaja, maar ondertussen vrijdag op de bank in Paleis Huis ten Bosch. Lijkt me hilarisch. Ik zie het voor me! En dan weten we nog niet eens hoe de drie meiden erover denken… Moet de RVD niet nog even plassen?

Wacht Bono ons straks?

Vrijdag dus. We gaan voor de halve finale (waarna misschien Bono en Marokko wacht) Als die miljoenen verdienende gassies -alleen Noppert verdient nog geen miljoenen- nou eens goed hun best gaan doen, kunnen wij met z’n allen juichen. Want er zullen nu langzamerhand écht wel meer mensen op de banken staan. En misschien wel iemand van de regering of van het Koningshuis. Gewoon heel eventjes de problematiek rond dit WK onder het gras schuiven… Ik praat het allemaal niet goed maar laten we het sportieve nu even prevaleren bij het WK Voetbal in Qatar: “Hup Holland hup! Samen met alle Nederlanders gaan we voor de Cup!”

Meer lezen

Zoals zoveel Nederlanders kijkt Gert Nonnekes graag naar voetbal. Daarover schreef hij al eerder ‘Met het oog op het WK Voetbal in Qatar’ en ‘Zo, dat was Helder’. Maar echte warme herinneringen heeft hij aan de tijd dat hij een internationaal gerenommeerde scheidsrechter was in waterpolo. Die EK’s en WK’s verdienen meer aandacht van het publiek dan dat ze nu krijgen, betoogde hij hier. Daarnaast schrijft hij regelmatig over de wandelingen die hij maakt, zoals onlangs in Utrecht. En geeft hij ons als directiechauffeur tips voor in het verkeer.