Een lach van herkenning ontsnapt me als ik in Tassenmuseum Hendrikje naar een wirwar van spullen kijk die de gemiddelde inhoud van een damestas verbeeldt. Het is een confrontatie met je eigen persoonlijkheid tijdens de tentoonstelling die er aan het werk van Hester van Eeghen is gewijd en die nog tot 25 februari duurt. Meer nog dan een lofzang op de prachtige ontwerpen die Hester van Eeghen de afgelopen 30 jaar internationale faam hebben bezorgd. En die er natuurlijk ook in het Tassenmuseum in Amsterdam te zien zijn, zoals haar beroemde tassenontwerp Felucca.

Monogame tassenliefhebster

Ik druk mijn nieuwe, tijdens de vakantie in Spanje aangeschafte, leren rugtas nog eens extra liefdevol tegen me aan voordat ik het paarse gordijn opzij schuif. Het verbeeldt de opening van een virtuele tas, waarin de presentatie door Hester van Eeghen is gegoten. Binnen kom ik tot de ontdekking dat ik behoor tot de monogame tassenliefhebbers. Ik heb wel meerdere tassen maar er is duidelijk één favoriet.

De ingang van de tijdelijke tentoonstelling van Hester van Eeghen.

Dierbare bonnetjes in tas

Kenmerk: daar zitten de meeste handige hebbedingetjes in voor onderweg. Zoals een naaikitje, make-up, een kam, een opvouwbare tas, het onvermijdelijke pakje papieren zakdoekjes en een doosje blarenpleisters. Je weet nooit of je de laatste bus mist en naar huis moet lopen op hakken! Maar ook bonnetjes die net zo’n glimlach bij mij teweeg brengen als in Tassenmuseum Hendrikje. Maar dan vanwege de dierbare herinnering die ze oproepen als ik ze weer tegenkom. Zou ik de enige zijn die bonnetjes in zijn tas meesleept…

Tas is meer dan gebruiksvoorwerp

Tassenmuseum Hendrikje is gevestigd in een prachtig 17de eeuws pand.

Welke -belangrijke- rol speelt de tas eigenlijk in ons leven? In het prachtige monumentale pand van het Tassenmuseum vind ik uitvoerig antwoord op die vraag. Een tas is meer dan een gebruiksvoorwerp. Dat moet museumnaamgeefster Hendrikje Ivo zich voor het eerst gerealiseerd hebben toen ze een prachtige met paddenschild gedecoreerde tas uit 1820 in haar handen hield. Door de interesse voor antiek en curiosa die Hendrikje met haar man Heinz deelde was de schildpad-tas in Engeland op haar pad gekomen. De aanschaf bleek de start van een verzameling die tot op de dag van vandaag nog groeit, inmiddels tot zo’n 5000 tassen, koffers en accessoires.

Grootste tassenverzameling ter wereld

Om het verhaal van de tas door de eeuwen heen te vertellen, verbouwde het echtpaar hun woning in Amstelveen tot een museum dat in 1996 werd geopend. Al snel, na tien jaar, bleek het echter te klein. Gelukkig heeft de verzameling dankzij een mecenas sinds 2007 een ruimer onderkomen gekregen aan de Amsterdamse Herengracht. En lokt het museum met de vermelding ‘grootste tassenverzameling ter wereld’ jaarlijks tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers.

Oudste buidel tot Louis Vuitton-koffer

De geschiedenis van de tas begon met een buidel….

Vorig jaar werd de bovenste verdieping als eerste gerenoveerd zodat het museum ook klaar is voor de toekomst. In een sfeervolle omgeving is er nu een interactieve toelichting op 6 eeuwen geschiedenis van de tas. Van de oudste buidel tot de iconische Louis Vuitton-koffers, van de tas van de onsterfelijk beroemde actrice Elizabeth Taylor tot het pittige exemplaar, waarmee premier Thatcher ooit zwaaide. Gemiddeld krijgt het museum zo’n 5 keer per week een nieuwe tas aangeboden, vertelt coördinator tentoonstellingen en collectie Marion Timmers.

Zo’n tas draag je liever over

Natuurlijk zijn die tassen niet altijd een collectors item maar ik snap de aanbieders wel. En ik denk aan mijn eigen oude tas die jarenlang met me mee is gegaan, die avonturen met me heeft beleefd, wel eens ergens vergeten is geweest maar met kloppend hart is teruggevonden. Zo’n tas draag je liever over aan het Tassenmuseum dan dat hij, zoals in mijn geval, leeg en ingevallen eindigt onderin een kliko.  

Zo’n prachtige Indische enveloppe uit exotisch leer toont Marion Timmers van het Tassenmuseum verdient liefdevol bewaring.

Tassenmuseum Hendrikje ademt liefde

Alle verdiepingen van Tassenmuseum Hendrikje ademen liefde voor de tas, tot en met de binnentuin. Wie na afloop van het bezoek weer de Amsterdamse werkelijkheid betreedt, kijkt daarom voorgoed met andere ogen naar wat passanten bij zich dragen.

Schrijf ons het verhaal van úw tas!

Een gebruiksvoorwerp? Nee, een tas is dus veel meer dan dat! Het is een statussymbool, een luxe maar ook gezelschap op dierbare, spannende en kostbare momenten in ons leven. Ook al is het ontwerp misschien niet zo bijzonder, úw verhaal van de tas maakt hem toch speciaal! Meerdanvijftig.nl en Tassenmuseum Hendrikje vinden het leuk om die verhalen te verzamelen. Welke tas speelde een bijzondere rol in uw leven? Waarom was u of bent u nog steeds zo gehecht aan uw tas? Schrijf ons! U kunt uw mail sturen aan stella@meerdanvijftig.nl. Voor de leukste verhalen mogen we 2×2 tickets voor het Tassenmuseum weggeven.