Iedereen die wel eens een kruidenplantje koopt in de supermarkt, weet dat het een uitdaging is om het in leven te houden. Dan doet Marlies Mielekamp het beter. Vier jaar geleden zag ze in het tuincentrum een kweekbak op poten voor 49,95 €. Ideaal voor kruiden leek haar en dat bleek ook zo te zijn.

In mijn kruidenweekbak komt elk jaar de maggiplant of lavas weer tevoorschijn, op de foto uiterst links. Dat is meteen het kruid dat ik misschien wel het vaakst gebruik. Heerlijk om twee takjes met wat tijm mee te trekken met soepvlees en bot voor een zelfgemaakte bouillon. Je hele keuken geurt dan heerlijk. Door de zomer heen, knip ik er geregeld wat takken af. Die was ik en doe ze daarna in een invriesdoosje gevuld met water. In de winter haal ik dat bakje eruit en laat het diepgevroren met de rest van de ingrediënten aan de kook komen en uren meetrekken.

Van links naar rechts: lavas, platte peterselie, oregano, tijm en bieslook.

Tijm vries ik nooit in

Naast de maggiplant staat platte peterselie, ook een kruid dat bij van alles toepasbaar is, onder andere in soepen en sauzen. Ook dat vries ik op dezelfde manier in als de maggiplant. Daarvoor staat oregano een kruid dat heerlijk is in verschillende Italiaanse gerechten, chili con carne en ovengerechten. Ingevroren heb ik het nog nooit maar je schijnt het te kunnen drogen en omdat de plant best groot is, ga ik dat dit jaar zeker proberen.

Rechtsachter in de bak staat tijm, een geurig kruid dat lekker is in soepen, pastagerechten, omeletten, vleesgerechten, maar ook gewoon bij gebakken tomaten en courgette. Invriezen doe ik nooit, want ik kan er de hele winter van plukken.

Rechts voorin bieslook, een kruid dat je kan gebruiken in salades maar vooral heel goed past bij zuivel zoals kruidenboter. Mijn zelfgemaakte knoflooksaus met bieslook is beroemd onder kinderen en kennissen (zie recept onder).

Lang plezier van struikbasilicum

Wat niet in de bak staat omdat het pas vanaf half mei te koop is, is paarsblauwe struikbasilicum. In tegenstelling tot de basilicum die je voor de keuken in de supermarkt kan kopen, wordt dit een volle struik waar je het hele jaar blaadjes van kan plukken. Lekker in pastagerechten, salades en omeletten. Ook dit vries ik in kleine bakjes in: eerst ris ik de blaadjes van de takjes, was ze, laat ze drogen en doe ze dan zonder water in invriesbakjes. De hele winter heb ik dan basilicum in huis en in april heb ik nog pesto (recept zie onder) gemaakt van ingevroren basilicum van vorig jaar!

Weelderige rozemarijn in de voortuin. Op de voorgrond is nog net de salie te zien. Alle foto’s: ©Marlies Mielekamp

In de tuin: salie en rozemarijn

Behalve in de bak heb ik nog twee soorten kruiden gewoon in mijn voortuin staat: salie en rozemarijn. Salie gebruik ik vooral in vleesgerechten en is vers geplukt het lekkerst, dat kan zomer en winter. Ook rozemarijn is heerlijk in vleesgerechten en in bijvoorbeeld krieltjes uit de oven, maar schijnt ook geneeskrachtige werking te hebben.

Maar het blijft super om kruiden in een bak te kweken, ze staan namelijk op plukhoogte en de buurtkatten kunnen er niet overheen plassen en poepen. Onlangs zag ik precies dezelfde kweekbak als ik heb te koop bij een discountwinkel voor slechts 17,95 €. Mocht je hem zien, meteen kopen!

Recept pesto

Ingrediënten, voor een klein potje:

  • olijfolie
  • 3 handjes basilicum
  • 2 tenen knoflook
  • 30 gram pijnboompitten
  • 30 gram Parmezaanse kaas of nog lekkerder:15 gram geraspte Parmezaanse kaas en 15 gram Pecorino kaas
  • zout en peper
kruiden
Met een staafmixer maak je pesto in handomdraai.

Bereiden:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat deze lichtbruin zijn. Was de basilicum en haal de blaadjes van de stengeltjes. Pel de knoflooktenen en hak ze in grove stukken. Pak een keukenmachine en maal de basilicumblaadjes, de knoflook, de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas (eventueel half Pecorino, half Parmezaan) tot een gladde massa. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe totdat de juiste dikte ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Recept knoflooksaus

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 tenen knoflook
  • Handje sprietjes bieslook
  • zout en peper

Bereiden:
Hak de knoflook fijn, knip de bieslook in stukjes van ongeveer 1 centimeter en roer door de crème fraîche. Breng op smaak met peper en zout.

Meer creativiteit

Marlies Mielekamp is niet alleen creatief met kruiden. Ze houdt ook van haken en schreef er eerder over in Heel Holland Haakt, amigurumi en geeft ook tips om te haken. Met Pasen versierde ze haar tafel met gehaakte eieren en takken uit haar eigen tuin.