Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog bijna 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen af en toe het stokje van haar over. Deze keer maakt Karin brood van bruine bananen. Hé, had Brigitte daar ook niet eerder een recept voor gegeven? Ja, maar dat was een ander chocolade-chocoladebrood. Lees, maak en oordeel zelf welke u de lekkerste vindt!

Biologische bananen en nog niet opgegeten!

De bruin geworden bananen kijken mij beschuldigend aan. Biologisch ook nog en nog steeds niet opgegeten…. Ik moet er nog iets mee voor ze in de afvalbak belanden. En zo komt het ervan dat ik alle klusjes laat wachten en weer eens een bananenbrood maak.

Karin’s bananenbrood

Nodig:

  • 100 ml olie of boter
  • 50 ml agave- of ahornsiroop
  • 100 ml haver-, soja- of amandelmelk
  • 1 theelepel vanillearoma of een 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • anderhalve theelepel bakpoeder
  • een halve theelepel baksoda
  • 4 overrijpe bananen
  • 200 gram volkorenmeel
  • halve theelepel zout
  • 50 gram pure chocola in stukjes
  • 50 gram rozijnen
  • cakevorm en bakpapier

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng olie en stroop met de melk, de vanille, eieren en banaan met de mixer door elkaar. Meng meel, bakpoeder, baksoda door elkaar en roer het lichtjes door het bananenmengsel. Schenk in de cakevorm en bak het brood in 40-50 minuten. Controleer de gaarheid met een satéprikker.

Nu nog zo’n drie kwartier in de oven en je hebt een heerlijke traktatie.

Ik snij het brood in plakken en doe het deels in de vriezer. Voorlopig verwacht ik niet genoeg bezoek om het bananenbrood snel op te eten. Je kan bananenbrood niet te lang bewaren in de vriezer, want het droogt gauw uit.

Meer zoete sjieke kliekjes

Er valt van restanten in je koelkast of elders nog zoveel lekkers te maken! Niet alleen dit bananenbrood. Stella Ruisch maakte van een restant slagroom chocolademousse. Deze tips hebben we voor zoetekauwen: die gerimpelde appeltjes op de schaal, tovert Brigitte Leferink om in plaatkoek. Komen er mensen op bezoek dan maakt ze van haar oude eieren deze sharlotka. En ook overrijpe bananen krijgen een zalig einde: in bananenbrood. In de zomer eiwitten over? Daar maak je met aalbessen een heerlijke Haagse Bluf van. Tot slot: oud brood gooi je niet weg, die zijn als wentelteefjes heerlijk bij het ontbijt.

Openingsfoto: Julia Kuzenkov/Pexels.com