In 2016 begon Anita Nauta aan een roman over de helende werking van honing. Vier jaar later gaf ze het op en gooide het over een heel andere boeg. Het resultaat ligt sinds dit jaar in de winkel: ‘Zeker van haar zaak’. Het debuut werd gevist uit de zogenaamde slush pile, de hoeveelheid ongevraagde manuscripten, bij uitgeverij De Boekerij. Dat maakte Brigitte Leferink nieuwsgierig naar de totstandkoming van haar boek. Een interview over het ontstaan en Anita’s plannen voor de toekomst.

De helende werking van honing

Zeker van haar zaak’ is je debuutroman. Ben je ooit eerder aan een boek begonnen?
“In 2016 ben ik aan een roman begonnen over de helende werking van honing. Ik gebruikte dit thema als metafoor voor mijn eigen helingsproces na het verlies van mijn eerste grote liefde. Na herhaalde pogingen kwam ik maar niet tot een geslaagd einde. Ook had ik veel moeite met het vinden van de juiste schrijfstijl: hoe pak je een zwaar thema luchtig en positief aan? Ik heb dit manuscript in 2020 opzij gelegd en ben heel spontaan aan een heel ander verhaal begonnen. Dat resulteerde in mijn debuut.”

Geschreven vanuit gedachten

Hoe is het schrijfproces van ‘Zeker van haar zaak’ gegaan?
“In de bibliotheek vond ik het boek De smaak van wilde peren, geschreven door Ewald Arenz, met op de voorkant een plaatje met bijen. Het trok mijn aandacht en ik nam het mee naar huis. Tijdens het lezen viel me op dat hij een van de hoofdpersonages liet zeggen wat ze dacht. Het inspireerde mij een verhaal te beginnen dat geschreven wordt vanuit de gedachten van de hoofdpersoon. Ik had totaal geen idee over het verhaal zelf, dat is spontaan ontstaan tijdens het schrijven. Je leest dat wel eens in interviews met auteurs en nu overkwam mij het zelf. Heel bijzonder om te ervaren en heel relaxt om te schrijven.”  

Hoe loop je een leuke man tegen het lijf

Op de achterkant staat dat je inspiratie voor Zeker van haar zaak vond in je liefde voor vintage, je poging om een eigen zaak van de grond te krijgen en je zoektocht naar een leuke man. Heb je je eigen ervaringen in het boek verwerkt?
“Ja, ik heb zelf in 2019 drie maanden een pop-up store gerund met boeken, kleding en accessoires in samenwerking met een lunchbar. Dat vond ik ontzettend leuk om te doen en zou ik zo weer doen als het wat meer geld in het laatje zou brengen… Ook heb ik er een aantal persoonlijke ervaringen in verwerkt die ik verweven heb in het verhaal dat verder helemaal verzonnen is. Ik vroeg me om te beginnen af: waar en hoe loop je nu eens een leuke man tegen het lijf?”

Is Vincent je gedroomde leuke man?
“Dat is een goede vraag. In feite gunde ik het hoofdpersonage, na alle ellende die ze heeft meegemaakt, zo graag een leuke en lieve man dat ik die voor haar heb gecreëerd. Misschien schuilt er inderdaad wel een verlangen naar zo’n man bij mezelf.”

Origineel verhaal viel op

Het is lastig als debutant bij een uitgeverij ‘binnen’ te komen. Daarom geven veel mensen een boek in eigen beheer, via Bookscout of iets dergelijks uit. Hoe is het jou gelukt het bij een ‘echte’ uitgeverij te publiceren?
“Het was – en is nog steeds – mijn grootste wens dat Zeker van haar zaak wordt gepubliceerd als Libelle bookazine. Dat is een boek in magazine-formaat. Dus ik contacteerde in eerste instantie de redactie van de Libelle die me doorverwees naar de uitgeverijen die hun de boeken leveren voor de bookazines. Ik heb de uitgever gecontacteerd die bovenaan hun lijst stond en hen een leesproef van de eerste twee hoofdstukken opgestuurd. Na een half jaar  reageerden ze met de vraag om het hele manuscript naar hen te sturen. Ik had in de tussentijd heel wat aanpassingen gedaan op basis van de feedback van een schrijver die mijn manuscript had beoordeeld en een externe redacteur voor het geval ik het zelf zou uitgeven. Volgens de uitgever viel mijn manuscript op door mijn schrijfstijl, het originele verhaal en de perfecte afwerking. Het was voor mij een hele eer om uit de ‘slush pile‘ van 2500 manuscripten te worden ‘gevist’ en daarvoor ben ik nog steeds dankbaar.”

‘Ik heb geleerd dat smaken verschillen’

Op je sociale media zie ik veel positieve reacties op het boek maar af en toe zit er ook een minder enthousiaste reactie tussen. Hoe ga je daarmee om?
“De eerste weken zat ik letterlijk bovenop alle reviews, recensies en feedback van lezers omdat ik zo benieuwd was hoe iedereen het zou vinden. En op elke 4- en 5-sterren review was ik supertrots. Tussen alle enthousiaste reacties was er één die ik me persoonlijk aantrok, omdat ik er niets van begreep. Dus ik contacteerde degene die de reactie had gedeeld. Iets wat je ten zeerste wordt afgeraden! Op zich gaf ze me tekst en uitleg, ook al kon ik er niet veel mee. Daar heb ik van geleerd, dat niet alleen smaken verschillen, ook de perceptie en de verwachtingen van lezers. Waar ik wel blij mee ben is alle constructieve feedback, die ik zeker meeneem bij het schrijven van een volgend verhaal.“ 

Kunnen we al een volgend boek van Anita Nauta tegemoet zien?
“Ik was al begonnen met een vervolg op Zeker van haar zaak maar ben gestopt wegens tijdgebrek. Er zijn lezers die erom vragen dus dat motiveert mij om er binnenkort tijd voor vrij te maken. Ook wil ik het verhaal over de bijen en de honing heel graag herschrijven en afronden. Het grote voordeel is dat ik nu een vaste redacteur en uitgever heb met wie ik mijn plannen kan bespreken. Ik hoef me alleen nog maar te concentreren op het leuke deel: mijn fantasie de vrije loop laten en schrijven. Dus ja, wordt vervolgd!”

Het debuut van Anita Nauta dat werd gekozen uit 2500 manuscripten.

Dit vond Brigitte van Anita Nauta’s debuut: :

Meer lezen over boeken?

Brigitte doet al een aantal jaren mee aan de campagne ‘52 boeken per week’. Genoeg boeken om de lezers van Meerdanvijftig.nl te tippen. Zo ontdekte ze onlangs het boek van Jaap Robben; schemerleven. Een aanrader. Maar ook de boeiende biografie van Etta Palm las ze naast het boek dat de populaire operazangeres Francis Broekhuizen schreef. Nieuwsgierig geworden naar meer verhalen over boeken? Klik dan hier.