Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Anatomy of a fall viel vorige week bij de uitreiking van de European Film Awards maar liefst 4x in de prijzen: Beste film, beste regisseur, beste scenario maar vooral beste actrice! Alleen voor de Duitse Sandra Hüller (45) zou je al naar de bioscoop moeten gaan, zegt Stella Ruisch.

Toni Erdmann

Ik zag Sandra Hüller voor het eerst in 2016 als de serieuze dochter van de tragikomische muziekleraar Winfried in de film Toni Erdmann. En dat was nadat Wiette van Klingeren de film voor me had ontdekt op Meerdanvijftig.nl. Toen had Sandra al een carrière als gerespecteerd toneelactrice, met ook nog eens 20 films op haar naam, lees ik in de krant. Ook Toni Erdmann won toen al een aantal European Film Awards. Waarvan een voor Sandra Hüller als beste actrice. Was dat haar doorbraak?

Trailer van Toni Erdmann met Engelse ondertiteling.

Anatomy of a Fall langer in de bioscoop…

Of is die pas het afgelopen jaar gekomen, nu ze zelfs met twee films meerdere keren in de prijzen is gevallen? Een maandje geleden zag ik Anatomy of a fall in een lokale bioscoop en ondanks dat de film toen al een Gouden Palm op zijn naam had geschreven, was er nog plek genoeg. Nu maar hopen dat het bioscooppubliek door de European Film Awards alsnog de kans krijgt de film én vooral Sandra Hüller wat langer in de bioscoop te bewonderen.

In Anatomy of a fall speelt ze een schrijfster die met man en slechtziende zoon teruggetrokken in de Franse Alpen leeft. Totdat haar man uit het raam valt en sterft. Een ongeluk, zelfmoord of moord? De relatie van schrijfster Sandra Voyter en haar man Samuel wordt uitgebreid doorgelicht door de getuigenissen bij de rechtbank. En dan is er ook nog haar slechtziende zoon Daniël die getuige is geweest van de val van zijn vader. De kijker wordt tot het einde heen en weer geslingerd, niet in het minst door het spel van de acteurs en dan met name Sandra Hüller.

Elke rol past Sandra Hüller als handschoen

Het was niet de enige film die ik dit jaar met haar zag: eerder speelde Sandra Hüller ook al een aangename hoofdrol in de komische en ontregelende film Sissie und Ich, een vrije interpretatie van de laatste jaren van Keizerin Sissi. Sandra Hüller speelt daarin een ongetrouwde hofdame op leeftijd die zich met liefde tot speelbal laat maken van de kuren van de verwende maar verwelkende Oostenrijkse schoonheid.

Wat maakt de Duitse actrice nu zo goed? Vooral het feit dat je vergeet dat daar op het witte doek Sandra Hüller speelt. Elke rol die ik haar zag vervullen, paste als een handschoen. Of het nu de ambitieuze dochter van een muziekleraar is in Toni Erdmann, de onhandige ongetrouwde hofdame van Sissi of schrijfster Sandra in Anatomy of a fall. Vooral in de laatste rol zorgt ze met overtuiging voor de nodige verwarring; is ze een koele, ambitieuze ‘bitch’ of zoekt ze juist tevergeefs naar liefde en begrip bij haar overleden man?

Trailer van de bekroonde thriller ‘Anatomy of a fall’, die in Nederland wordt uitgebracht door Paradiso Films.

Vrouw van kampcommandant

Dat maakt nieuwsgierig naar de film The Zone of Interest waarmee Sandra Hüller ook al in Cannes in de prijzen viel en die hier begin volgend jaar in de bioscoop komt. In die film speelt Sandra de vrouw van Rudolf Höss, de kampcommandant van Auschwitz., Ze probeert naast de gruwelijke plek koste wat kost een idylle in stand te houden. Wellicht speelt Sandra Hüller daarin méér dan Europese sterren van de hemel: de Engelsen hebben The Zone of Interest ingezonden voor de Oscars in het nieuwe jaar.

Meer lezen over film

Nog niet zo lang geleden zag Karin de Lange de Europese animatiefilm van het Jaar: No dogs or Italians allowed.  Stella Ruisch zag Sandra Húller eerder dit jaar in Sissi und Ich. Net als zij geïnteresseerd in films met een andere kijk? Lees dan ook het verhaal over The Quiet Girl en The Banshees of Inisherin. Beelden zeggen soms meer dan gesproken tekst, zoals in het ontroerende Aftersun. Voor nog meer Kijk Eens-verhalen, klik hier.

Openingsfoto: Scène uit `Anatomy of a fall’. ©lesfilmspelleas