Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Grijp de -laatste- kans in de bioscoop of kijk vanaf volgende week op televisie naar het warmbloedige Aftersun. Voor wie geen uitgekauwd verhaal wil zien maar een hartveroverende film over de band tussen vader en (tiener)dochter.

Laatste vakantie samen

Geen moment het gevoel dat je in Aftersun naar een -weliswaar- jonge actrice zit te kijken. Zo fantastisch debuteert Frankie Corio (11) als het Engelse tienermeisje Sophie die met haar vader Calum (Paul Mescal) op vakantie gaat naar Turkije. Twintig jaar later kijkt ze terug naar de video-opnames die vader en dochter maakten van hun laatste vakantie samen.

Waas van melancholie

Het idee om juist deze film te gaan op een warme zaterdag is ontstaan na het lezen van Karin de Langes verhaal over de film The Quiet Girl. Ze maakte een opmerking over de zeldzame aandacht voor de relatie tussen vader en dochter in twéé films tegelijkertijd. Ondanks de typische activiteiten tijdens een Turkse strandvakantie; zwemmen, duiken, biljarten, dagtochtjes naar zwavelbaden en oude Romeinse ruïnes, hangt er een waas van melancholie over Aftersun.

Sophie staat op de drempel van volwassenheid, Calum worstelt met de consequenties van die zelfde volwassenheid. Desondanks is het duidelijk dat de twee een  liefdevolle band hebben met elkaar.

Beeld van jaren negentig in Aftersun

Een film, die je gewoon moet zíen om hem te kunnen beleven en ongetwijfeld dan ook zal toetsen aan de eigen vakantie- en puberherinneringen van zo’n 30 jaar geleden. Filmmaakster en scriptschrijfster Charlotte Wells componeert in haar veel geprezen debuutfilm de ‘eigen’ video-opnames van Sophie en Calum tot een vloeiend geheel. Ondersteund door muziekhits uit de jaren ’90. Ondanks het donkere van Calums gemoed en het naderende -definitieve- afscheid wordt Aftersun toch nergens te zwaar. Zo’n film waar Engelse filmmakers het patent op lijken te hebben.

Trailer van Aftersun.

Aftersun is nog te zien in de uithoeken van het bioscooplandschap. Maar misschien een goede reden om thuis eens kennis te maken met de concurrent van Netflix, Mubi. vanaf 30 juni daar te streamen.

Meer Kijk Eens over Engels drama

Gelukkig heeft de Brexit niet tot gevolg gehad dat Engels drama niet meer geëxporteerd wordt naar Europa….Denk aan mooie documentaires als ‘Cow’ of ‘Sorry, we missed you‘ of ‘Manchester by the Sea’. Zo kunnen we genieten van Downton Abbey, a new era. Maar ook van BBCFirst waar deze weken ook de sfeervolle Agatha Christie-verfilming ‘Why didn’t they ask Evans’ is te zien. En prachtige kostuumdrama’s als The Favourite of een serie als The Crown. Maar sla ook de politieseries niet over. Zo bleken we bij Meerdanvijftig.nl niet als enigen fan van ‘Vera’.

Openingsfoto: Vader Calum en dochter Sophie in een ontroerend moment van Aftersun. Foto: Sarah Makharine.