“Je krijgt nog eens vierkante ogen!” waarschuwde mijn moeder steevast, wanneer ik, naar haar idee, te lang naar de televisie keek. Vele jaren later zijn mijn ogen nog steeds rond. Gelukkig! Want, met de opkomst van de nieuwe mediavormen, kijk ik meer dan ooit naar allerlei schermen. Heerlijk om te bingewatchen!

Nieuwste tips om te bingewatchen!

Het moge duidelijk zijn Wiette van Klingeren is dol op film (en op boeken). En ze vindt het leuk om ons, meerdanvijftigers, te tippen. Boffen wij even! Zo heb ik dankzij haar al genoten van Loving Vincent, Kollektivet, Manchester by the sea en de Family Fang. En dan heb ik niet eens over televisieseries als The Crown. Hier volgen haar nieuwste tips.

La casa del papel verslavende serie

bingewatchen

In Casa de Papel leren we de mensen achter het masker van gijzelaars kennen.

In deze Spaanse Netflix serie (2017) wordt de Koninklijke Munt in Spanje, ‘het huis van papier’ overvallen. De mysterieuze ‘professor’ (Álvaro Morte) heeft het plan tot in het kleinste detail uitgewerkt en voorbereid. Met de hulp van acht personen, die zich verschuilen achter namen van wereldsteden, wordt het voltallige personeel van de Koninklijke Munt in gijzeling genomen. Terwijl inspecteur Raquel Murillo (Itziar Ituño) telefonisch onderhandelt met ‘El Profesor’ om de gijzeling te beëindigen, worden in de Koninklijke Munt de gelddrukmachines in werking gesteld. In elf dagen tijd wordt een aanzienlijk geldbedrag gedrukt, in handige, ongemerkte briefjes van 50 euro.

Spannende cliffhangers

In 22 afleveringen leren we de overvallers, zoals Tokio, Berlin en Denver, en hun drijfveren kennen en begrijpen. En zien we dat de alleenstaande moeder Raquel, ‘La Inspectora’, tijdens het gijzelingsdrama, een sympathieke, charmante man leert kennen. Misschien wordt haar leven ook weer wat leuker! Een verslavende thriller met spannende cliffhangers, die uitnodigt tot bingewatchen. Het onwaarschijnlijke einde vergeef ik de makers graag. Zeker nu er een vervolg aankomt!

Bedenker: Alex Pina. Te zien op Netflix.

Ik mis The Bridge nu al

bingewatchen

“Aan elke Saga komt een eind” is de ondertitel van het laatste seizoen van The Bridge.

Lange blonde haren, een gele Porsche, zwarte leren broek en stevige stappers, dát is Saga Norén. Hoofdrolspeelster in de Deens-Zweedse televisieserie ‘The Bridge’.
Politie-inspecteur Saga, meesterlijk gespeeld door de Zweedse actrice Sofia Helin, van het politiekorps in Malmö begrijpt weinig van sociale omgangsvormen. Dat leidt tot verrassende situaties. Met de nodige sturing van commissaris Hans Petterson lost ze op uiterst efficiënte en methodische wijze gruwelijke misdaden op.

Tussen Kopenhagen en Malmö

De serie, waarvan de oorspronkelijke titel Bron/Broen luidt, speelt zich af in Kopenhagen en Malmö, twee steden die worden verbonden door de brug over de Sont, waaraan de serie zijn naam ontleent. In het eerste seizoen moeten de twee politiekorpsen samenwerken om de achtergronden te achterhalen over de vondst van een doormidden gezaagd lijk, dat precies op de grens, op de brug, wordt gevonden.
In de daaropvolgende seizoenen leren we de hoofdpersonen steeds beter kennen. De serie, waarvan het eerste seizoen in 2011 te zien was, kwam onlangs ten einde met een vierde seizoen. Ik mis de eigenzinnige Saga enorm!

Regie: Hans Rosenfeldt. Te zien op Netflix en op NPO.

Een goed mens in The Good Place

bingewatchen

The Good Place, een komedie vol zwarte humor.

Internetpionier Marleen Stikker liet in ‘haar’ aflevering van ‘Zomergasten’ een fragment zien van de fantasy-komedie serie ‘The Good Place’ (2016) om te laten zien dat technologie niet altijd objectief is.

Eleanor (Kirsten Bell) ontwaakt, na een tragisch ongeluk met boodschappenwagentjes, op een perfecte plek. Ze wordt hartelijk ontvangen door haar mentor, de architect Michael (Ted Danson), die de surrealistische buurt waar ze komt te wonen heeft vormgegeven. In The Good Place, kun je alleen wonen wanneer je tijdens het aardse bestaan voldoende punten hebt verdiend. Maar dan heb je ook wat; in het restaurant ‘The Good Plates’ wordt je lievelingseten geserveerd, je mag vliegen als een vogel, de zon schijnt altijd, je bent omringd door aardige mensen en je krijgt een huis dat perfect bij je past.

Verbanning naar ‘The bad place’

Maar de egoïstische, onbeschofte Eleanor, is hier terecht gekomen door een foutje in het systeem. Door haar aanwezigheid gaat er van alles mis in ‘The Good Place’; vuilnis vliegt door de lucht, planten verdorren, en er verschijnen spontaan gaten in de bodem. Haar toegewezen ‘soulmate’ Chidi,(William Jackson Harper) hoogleraar in ethiek, besluit Eleanor alsnog te leren een goed mens te zijn. Door haar te onderwijzen in moraal, ethiek en filosofie, wil hij een verbanning naar ‘The Bad Place’ voorkomen.

Bedankt voor je de tip, Marleen!

Een originele serie, met hilarische gebeurtenissen en veel zwarte humor, die je tijdens het bingewatchen aan het denken zet. Bedankt voor de tip, Marleen Stikker. Ik heb de smaak te pakken!

Maker: Michael Schur. Te zien op Netflix.

Openingsfoto: Flickr.com/Keirsten Marie