Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Leef mee met de familie Crawley en hun personeel in de tweede film die volgt op de succesvolle televisieserie, Downton Abbey: A New Era.

Waar waren we gebleven

Alle fans van Downton Abbey hebben drie jaar moeten wachten maar nu is hij er dan eindelijk: de tweede film als vervolg op de succesvolle televisieserie is sinds eind april te zien in de bioscoop. Na drie jaar is het altijd even weer bedenken wie was wie ook al weer en waar waren we gebleven. Toch zit je al snel helemaal in het verhaal en geniet je van de belevenissen van de familie Crawley en hun personeel.

De nieuwste film speelt in het jaar 1928. Violet, de gravin-douarière heeft te horen gekregen dat ze een villa heeft geërfd aan de Franse Rivièra. Dit gegeven leidt tot allerlei speculaties en verwikkelingen. Én een reis van een deel van de familie en het personeel naar Frankrijk om de villa met eigen ogen te aanschouwen. In Engeland staat de wereld ondertussen ook niet stil. Daar zijn de achtergeblevenen druk met een filmcrew die het landhuis als decor voor een film gebruikt.

Het verhaal van Downton Abbey wordt nooit ‘gezocht’

Na zes seizoenen en een film blijft deze volgende loot aan de stam van Downton Abbey boeien. De perspectieven wijzigen, nieuwe elementen worden toegevoegd en er zijn verschuivingen in personen die hoofdrollen vervullen. Zo blijft het verhaal interessant, zonder dat het ‘gezocht’ wordt. Wie Downton Abbey vanaf het begin heeft gevolgd, ziet de ontwikkeling die mensen doormaken tegen de veranderende wereld van 1912 tot in 1928.

Downton Abbey: A New Era wordt in Nederland uitgebracht door Universal Pictures.

De spanning blijft erin

We hebben veel gelachen om de vileine humor en uitspraken van met name Violet, zoals altijd een prachtige rol van Maggie Smith. We leefden mee met de koppelingspogingen van Daisy en voelden de geladenheid tussen de getrouwde Mary en de aantrekkelijke regisseur van de film. Sommige personages verrasten met onvermoede talenten, zoals de sympathieke mr. Molesley.

De spanning bleef erin door de verwikkelingen in Frankrijk. De grote vraag; wat gebeurde er in het verleden van Violet dat ze die villa erfde, wordt pas op het eind beantwoord. Daarnaast blijven er nog genoeg haakjes over voor een volgende film over Downton Abbey. Of misschien wel een heel nieuw seizoen!

Nog meer Engelse series om van te genieten

Gelukkig heeft de Brexit niet tot gevolg gehad dat Engels drama niet meer geëxporteerd wordt naar Europa….Zo kunnen we genieten van Downton Abbey. Maar ook van BBCFirst waar deze weken ook de sfeervolle Agatha Christie-verfilming ‘Why didn’t they ask Evans’ is te zien. En prachtige kostuumdrama’s als The Favourite of een serie als The Crown. Maar sla ook de politieseries niet over. Zo bleken we bij Meerdanvijftig.nl niet als enigen fan van ‘Vera’.

Openingsfoto: Het grootste deel van de ‘cast’ van Downton Abbey: vl.n.r. Samantha Bond als Lady Rosamund, Douglas Reith als Lord Merton, Harry Hadden-Paton als Lord Hexham, Laura Carmichael als Lady Edith Hexham, Hugh Bonneville als Lord Grantham, Elizabeth McGovern als Lady Grantham, Michelle Dockery als Lady Mary Talbot, Penelope Wilton als Lady Merton, Robert James Collier als Thomas Barrow en Michael Fox als Andy. Foto: Ben Blackall / © 2021 Focus