Inmiddels is het bijna onvoorstelbaar wat een half jaar geleden gewoon was: volle bioscoopzalen en gedrang aan de bar na afloop van de film. Maar ik kan weer naar mijn favoriete filmhuis, ondanks dat er strenge coronaregels gelden. En dat maakt me dolgelukkig, want er is werkelijk niets dat ik liever doe dan films kijken op een groot doek in een donkere zaal. De afgelopen maanden heb ik een enorme ‘filmhonger’ opgebouwd, dus ik ga zoveel ik weer kan naar de bioscoop. Er is heel wat in te halen! Deze week stilde ik mijn honger met Hope Gap en Sibyl.

Geweldige acteerprestaties in Hope Gap

Het ontroerende en poëtische Hope Gap is de nieuwste film over een stuklopend huwelijk. Pijn en verdriet rondom een echtscheiding begint een zelfstandig genre te worden. We bespraken al het veelgeprezen, Amerikaanse Marriage Story, het krachtige Franse L’Avenir en van eigen bodem het hilarische en o, zo herkenbare De Beentjes van Sint Hildegard. De Britse regisseur en scenarioschrijver William Nicholson baseerde het verhaal op de scheiding van zijn eigen ouders. Hij zoomt, behalve op het verdriet van de ouders, óók in op de gevoelens van hun volwassen zoon Jamie.

Jamie (Josh O’Connor) lijdt zichtbaar onder de scheiding van zijn ouders.

Steun aan beide ouders

Grace (Annette Bening) en Edward(Bill Nighy) wonen aan de Engelse zuidkust. Ze zijn al bijna dertig jaar getrouwd. Grace werkt aan een bloemlezing van haar lievelingsgedichten, Edward is geschiedenisleraar en  controleert in zijn vrije tijd Wikipedia op historische feiten. Grace ergert zich aan zijn hobby én aan zijn zwijgzaamheid. Ze probeert, vaak op een nogal agressieve manier, emotioneel contact met haar echtgenoot te krijgen. Op een dag constateert Edward dat hun huwelijk ‘niet echt werkt’. Hij verlaat Grace en gaat bij zijn nieuwe vriendin wonen. Grace is geschokt, verdrietig en vooral woedend. Volwassen zoon Jamie (Josh O’Connor) probeert zijn beide ouders tot steun te zijn maar lijdt zelf ook zichtbaar onder de gebeurtenissen.

Dialogen verweven met gedichten

De filmbeelden van de Engelse kliffen – levensgevaarlijk om daar te lopen!- zijn prachtig. De dialogen zijn indrukwekkend en mooi doorweven met de gedichten waar Grace zoveel van houdt, zoals het toepasselijke Sudden Light. Voeg daarbij óók nog de geweldige acteerprestaties van topacteurs Nighy, Bening en O’Connor, een vleugje humor en Hope Gap is een film geworden die de filmhonger stilt maar waarna je ook trek krijgt hem meerdere keren te bekijken!

Hope Gap wordt in Nederland uitgebracht door Dutch Flim Works.

Verhaallijnen lopen door elkaar in Sybil

Ook in het Franse Sibyl van regisseur Justine Triet lopen de emoties hoog op. Psychotherapeut Sibyl (Virginie Efira) wil zich volledig concentreren op het schrijven van een boek. Ze zegt het merendeel van haar patiënten af. De jonge actrice Margot laat zich echter niet afschepen en dringt aan op een afspraak. Ze is, onbedoeld, in verwachting van een bekende, getrouwde acteur en overweegt een abortus. De filmopnames van de film waarin zowel Margot als de bekende acteur spelen zijn in volle gang. Om het nog gecompliceerder te maken is de regisseur van deze film de echtgenote van Margots geheime liefde.

Sandra Hüller speelt in Sybil de regisseur die tevens echtgenote is van de man die bij hoofdrolspeelster Margot (midden) een kind heeft verwekt.

Sibyl raakt gefascineerd door de verhalen van Margot en gebruikt ze -heel onprofessioneel- ter inspiratie van de roman die ze aan het schrijven is. Wanneer Sibyl zelfs naar Stromboli afreist om Margot te assisteren bij het einde van de opnames vervagen alle grenzen. Realiteit en fantasie, heden en verleden lopen volledig door elkaar. Sibyl betaalt een hoge prijs voor haar betrokkenheid.

Uitdaging

Ook in deze films zijn topacteurs te zien; Virginie Efira kennen we uit het originele Le Grand Bain (2018) en Sandra Hüller schitterde in Toni Erdmann (2016). Ook in Sibyl zijn hun talenten onmiskenbaar. En nodig, want regisseur Justine Triet schudt de verhaallijnen in de film flink door elkaar. Hoewel dat prachtig aansluit bij de verwarde gemoedstoestand van Sybil, vond ik het een hele uitdaging om het verhaal en daarmee dus ook de emoties van Sibyl te volgen. Helaas werd mijn ‘Filmhonger’ dit keer dus maar gedeeltelijk gestild…

Sibyl wordt gedistribueerd door Cherry Pickers.

Meerdanvijftig.nl publiceert regelmatig over film. Meer lezen? Klik dan hier.