Schrijf ons uw mooiste vakantieherinneringen

In de nieuwsbrief van Meerdanvijftig.nl schreef ik over een vakantie die ik als kleuter heb doorgebracht in een verbouwd kippenhok in Vaassen. Lezeres Alina Hanskamp reageerde erop door haar eigen herinneringen aan onze Hollandse zomers op te halen. Ik moest daardoor ook denken aan Marlies Mielekamp die haar eerste zomer beleefde in de dit jaar aangeschafte caravan in Zeeland. En aan de houten caravan die mijn ouders meer dan 40 jaar geleden tot onze verbijstering in een opwelling hadden aangeschaft. “Het is weer voorbij die mooie zomer,” zingt Gerard Cox al menig jaar. Kan wel zijn maar die – mooie- herinneringen blijven!

Met 4 tieners in caravan

Enthousiast vertelt Marlies Mielekamp over de afgelopen zomervakantie. De eerste zomer dat ze beurtelings met kinderen en kleinkinderen regelmatig in haar caravan in Zeeland verbleef. Zo heeft ze net een paar dagen doorgebracht met 4 kleinkinderen tussen 12 en 16 jaar. “Wat hebben we gelachen met het spelletje Vragen, durven, doen dat we ’s avonds deden rond de citronella kaarsen en met een glaasje Nosecco (prosecco zonder alcohol) voor ons. Ik heb het wel geweten, dat ik een keer vragen koos. Levi (15) vroeg aan me: “Wie van je drie kinderen vind je het knapst?’ Wat een rotvraag, zeg! Ik dacht me eruit te redden door te zeggen dat elk van de drie wat knaps had. Waarop mijn kleinkinderen eensgezind zeiden: ‘Maar tante Lotte is echt het knapst dat mag je heus wel zeggen, hoor’. Tante Lotte is 34 , heeft geen kinderen en gaat naar dancefeesten. Hun ouders zijn 10 jaar ouder, oud in hun ogen en dus niet knap…”

Marlies’ kleinkinderen aan het Zeeuwse strand. Eigen foto.

Ameland net buitenland

Alina Hanskamp denkt zo nog terug hoe ze de kinderen iets eerder ophaalde uit school en dan met de laatste boot naar Ameland gingen. Daar hadden ze een stacaravan.“Wat hebben we er heerlijke weekends doorgebracht! De kinderen en ook wij denken er nog vaak met plezier aan terug, En ook de roep in de morgen: “Everybody happy?” die met luid gejuicht werd beantwoord. Al die familiedingetjes, zoals het eitje dat pa bakte op zondag. Op de heenreis hadden we al een vakantiegevoel, ook de boot droeg daar natuurlijk aan bij. Ameland voelt toch een beetje als buitenland….”

IJsselstreek

Mijn eigen ouders schrokken er niet voor terug om in hun vakantie duizenden kilometers met de auto door Europa af te leggen. Zelf was ik eind september 1979 op huwelijksreis, toen ik ze in Zuid-Frankrijk belde en hoorde dat ze zojuist een caravan hadden gekocht op een camping in het Gelderse Brummen. De verbijstering over het nieuws heeft gezorgd dat ik die hotelkamer nooit meer vergeet. “Ze zijn gek geworden,” zei ik na afloop tegen mijn kersverse echtgenoot. Niet wetend hoeveel dagen met eigen kinderen, vrienden, vriendinnen ik sinds die dag, dankzij de aanschaf van mijn ouders, in de IJsselstreek doorbreng.

Na duizenden kilometers tuffen in vakanties, vonden ouders een caravan met eigen tuintje heerlijk. En wij ook!

Inmiddels heb ik heel wat van de wereld gezien maar de warmste herinneringen heb ik nog steeds aan de oerhollandse vakanties op de Vinkenweide in Brummen. Tijdens regen én zonneschijn. Ongetwijfeld heeft u ook zulke mooie herinneringen aan zomers in Nederland. Wij vinden het leuk om ze te lezen! Schrijf ze ons: het mailadres is info@meerdanvijftig.nl.

Meer lezen over Nederland? Meerdanvijftig heeft de afgelopen weken een rondje gemaakt langs alle provincies en mooie bestemmingen uitgelicht in  ZeelandBrabantZuid-Limburg, GelderlandOverijssel, DrentheGroningen, Friesland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland.