Kees Rooze koppelde het nuttige met het aangename. En zo volgde op een afspraak in Leiden een stadswandeling. Conclusie: of je er nu studeert, op bezoek gaat of gewoon een leuke dag met vriendinnen wilt hebben: er is altijd een goede reden om naar Leiden te gaan.

Mijn afspraak gaf meteen een paar tips, toen ik hem vertelde dat we aansluitend de Rembrandtwandeling door Leiden willen maken. “De auto parkeren kan het beste in de Morschpoort Parking. Want daar begint de wandeling.” En hij legde meteen uit dat Mors niets met morsen heeft maar wel met moeras. Het moeras is inmiddels verdwenen maar het water is er nog steeds. “Niet ver daar vandaan heeft het geboortehuis van Rembrandt van Rijn gestaan.” Wat jammer dat lieden met weinig historisch besef een eeuw geleden besloten zijn ouderlijk huis af te breken. Maar virtueel kan je het nog steeds bezoeken. Bouwhistorici hebben met behulp van reconstructiekunstenaar  Matthijs de Rijk een impressie gemaakt. Wij doen het met een gevelsteen in de muur van een moderne flat.

Gelukkig is de Latijnse School waaraan Rembrandt heeft gestudeerd behouden. Enigszins een beetje teleurgesteld over het afgebroken geboortehuis lopen wij verder na het passeren van een prachtige ophaalbrug. Vanaf die brug heb je uitzicht op historische schepen.

Vanaf ophaalbrug mooi uitzicht op historische schepen.

Trapgeveltjes en grachten

Leiden heeft minstens zo mooie historische gevels als Amsterdam. Bij sommige grachten wanen we ons zelfs even in de hoofdstad. En als je niet oplet, word je net als in Amsterdam door studenten van de sokken gereden. Want ook Leiden heeft universiteit. Het leuke van een studentenstad zijn de kroegjes en restaurants. Tijdens ons bezoek is de horeca echter nog dicht. Maar de colleges gaan wel door en onze wandeling ook.

Mooie Leidse trapgeveltjes
De hortus.

Inmiddels is het lunchtijd en bij een klein “Fries bakkertje’ kunnen we een broodje kopen, dat we op een bankje in de mooie hortus van de oudste Universiteit van Nederland  nuttigen.

Beroemdheden in Leiden

Behalve Rembrandt kom je in Leiden nog meer bekende Nederlanders tegen. Schilder Jan Steen, wetenschapper Boerhaave en nobelprijswinnaar Albert Einstein zijn hier regelmatig geweest om als bijzonder hoogleraar colleges te geven. Tijdens de Rembrandtwandeling komen we langs het steegje waar Jan Steen gewoond en gewerkt heeft. Wij hebben het huishouden niet kunnen ontdekken, maar dat is niet erg: waarschijnlijk was het toch een zooitje. Ook zou ik in Leiden niet zo snel kleding gaan huren bij een firma met de naam ‘Hoppezak’, die in de buurt is gevestigd.

In 1121 wijdde de Graaf van Holland een Leidse kapel aan Petrus en Paulus. Petrus was de poortwachter van de hemel en beschikte volgens de gelovigen dus over de sleutels voor de hemelpoort. Leiden dankt er nog steeds haar naam als sleutelstad aan. De kapel groeide uit een enorme kerk , de Sint Pieter.

St. Pieterskerk.

Gedichten goede reden weer naar Leiden te gaan

Alsof ik nog niet verbaasd genoeg ben over de schoonheid van Leiden, arriveren wij bij de burcht. Nooit geweten dat Leiden daarover beschikte. Maar het moet gezegd worden: het is een prachtige burcht die je kan beklimmen. En het geeft een prachtig uitzicht over de stad. De wandeling terug richting parkeergarage blijkt ook een waar genoegen. Als je, zoals wij geïnteresseerd bent in gedichten en muuropschriften. We besluiten ter plekke om daarvoor nog een keertje terug te komen. Een goede reden om nog eens naar Leiden te gaan.

De burcht.
Muurgedichten om bij stil te staan.

Over Leiden en Nederland

Net als Kees Rooze geïnteresseerd in gedichten en muuropschriften? Karin de Lange schreef er een mooi verhaal over. Op Meerdanvijftig.nl schrijven we regelmatig over de mooie steden van Nederland. Brigitte Leferink bezocht Middelburg maar ook Groningen. Marlies Mielekamp ging naar Alkmaar, Zwolle, Nijmegen en Leeuwarden. Maar ook minder voor de hand liggende steden als Tilburg, Helmond en Zutphen zijn een bezoek waard.

.Alle foto’s: ©Kees Rooze.