Een wandeling in een stad lijkt saai in coronatijd, immers winkelen kan alleen op afspraak en musea zijn nog steeds niet open. Toch blijft een stadswandeling door Nijmegen nog steeds de moeite waard. Marlies Mielekamp neemt ons mee door haar woonplaats.

Welkom op het centraal station van Nijmegen, een van de oudste steden van Nederland! Het Stationsplein is niet het mooiste stukje van de stad. Dus we gaan op het saaie plein meteen linksaf langs het blauwe politiebureau en langs de ‘Snelbinder’, een fietspad over de Waal dat aansluit op het RijnWaalpad dat tot in Arnhem reikt. Je loopt de straat uit en gaat dan linksaf op de Kronenburgsingel. Tot je bij een plein komt. Je steekt over naar dit Joris Ivensplein en neemt de straat links van het plein. Je komt dan uit op de Waalkade. Eerst passeer je een speels waterlabyrint, als je verder loopt kom je bij een horecagebied met grote terrassen die een prachtig uitzicht over de Waal bieden. Helaas zijn die nu niet open, maar een alternatief is een ‘coffee to go’ bestellen en vanaf één van de bankjes aan de rivier te mijmeren waar al de schepen die voorbijvaren naartoe gaan.

Bastei en Velorama

Als je verder loopt passeer je rechts het Holland Casino. Nadat je hier voorbij bent zie je rechts een lange trap, met links ernaast museum De Bastei. Ik ben er met mijn kleinkinderen geweest en die vonden het geweldig de opgravingen uit de Romeinse tijd in de kelder te zien. Ook de rest van de ‘speurtocht’ is leuk om te doen. Boven is een restaurant waar je een prachtig uitzicht hebt en een balkonnetje met een glazen vloer, wat ik zelf nogal griezelig vond…Helaas, enkel de museumwinkel is op afspraak open. Ik beschrijf het toch, want wie weet kunnen we er binnenkort weer heen. Meer naar links op de Waalkade het Velorama, een fietsmuseum. Helaas, ook daarheen…

Stevenskerkhof met kanunnikenhuizen

Daarom lopen we de trappen op en zien links van ons het Valkhofpark. Daarin vind je de Valkhof- of Sint Nicolaaskapel en de Barbarossa Ruïne. Via een app is het mogelijk hier een virtuele wandeling te maken. Voor het Valkhofpark ligt een plein waar maandag en zaterdag een grote markt is en waaraan het Valkhofmuseum ligt. Helaas laten we dat nu ook even links liggen maar gaan rechtsaf de Burchtstraat in, als we een eindje gelopen hebben zien we links het historische stadhuis van Nijmegen. Even verderop ligt rechts De Grote Markt met de Boterwaag een oud  waaggebouw. Op dat plein zie je een boogvormige poort die naar de Stevenskerk leidt omgeven door het Sint Stevenskerkhof met kleine kanunnikenhuizen.

Frank Boeijens Kronenburgerpark

We dalen de trappen links af en wandelen door de Stikke Hezelstraat naar beneden, daar vervolgen we door de Lange Hezelstraat. Aan die straat allemaal leuke aparte winkeltjes. Bijna aan het einde ligt Ieder zijn vak hier kunnen particulieren een ‘vak’ huren en hun producten te koop aanbieden. Zelf verkocht ik daar ooit zelf gehaakte spullen. Echt een aanrader om een winkelafspraak te boeken als je naar Nijmegen gaat.

‘Ieder zijn vak’ in de Lange Hezelstraat.

Aan het einde van de straat staat links een viskraam, misschien daar een lekker harinkje of gebakken visje pakken? Daarachter ligt het door Frank Boeijen bezongen Kronenburgerpark. Aan het einde van dit park ga je rechtsaf en aan het eind ligt dan weer het station.

Via het Kronenburger Park, bezongen door de Nijmeegse zanger Frank Boeijen terug naar het station…

Meer stadswandelingen

Marlies Mielekamp nam ons al eerder mee op stadswandelingen in Nederland. Zo zwierf ze door Zwolle, reisde ze af naar Leeuwarden en nam ze de trein naar Alkmaar. Regelmatig reist ze af naar de Limburgse hoofdstad Maastricht, die ze voor ons beschreef in de winter maar die in elk seizoen een bezoek waard is!