Eigenlijk wilden we in 2018 al naar Leeuwarden toen de stad Culturele Hoofdstad van Europa was. Zodra we de torenhoge hotelprijzen zagen, besloten we er even mee te wachten. Maar nu is het dan eindelijk zover. We bezoeken de Friese hoofdstad en kijken onze ogen uit!

Kunst in nevel

Natuurlijk gaan we zoals gewoonlijk per trein met onze ‘ouwelullenkaart’. We zijn blij met de ontdekking dat het door ons geboekte Oranje Hotel direct schuin tegenover het station ligt. Het is het oudste hotel van Leeuwarden, ook al moet je daarvoor door alle moderniseringen heen kijken. Hier kwam ooit de eerste Elfstedencommissie bijeen. Als we de koffers naar onze kamer hebben gebracht, lopen we richting binnenstad en worden meteen getroffen door twee hoge witte sculpturen links van ons. Ze stellen een jongen en een meisje (47*) voor, de gezichten met gesloten ogen en profil naar elkaar toegewend. Eromheen hangt een hoge mistwolk waar we spelende kinderen doorheen zien lopen. Kunstenaar Jaume Plensa werd voor dit fonteinontwerp geïnspireerd door de nevel die hij ‘s ochtend over de velden in Friesland waarnam.

Het kunstwerk ‘Love’ is geïnspireerd op de nevel boven de Friese weilanden.

Gratis bezoek Beerenburger museum

In Leeuwarden spreken ze naast het Fries ook de taal van de smaak.

We vervolgen onze weg en zien over de brug een leuke  straat aan het water met talrijke restaurantjes en winkeltjes. Even verder liggen eerst het museum De Grutterswinkel (13). Als je linksaf slaat naar de Begijnenstraat kom je ook het Boomsma Museum (12) tegen. In het Gruttersmuseum wordt entree gevraagd en kan je zien hoe vroeger gewinkeld werd voor er supermarkten waren. Het Boomsma museum is gratis en Beerenburger hoort toch bij Friesland en dus bij Leeuwarden. Wij vinden het filmpje hoe het allemaal begon met de fameuze kruidenbitter erg leuk. Aan de hand van de tentoongestelde spullen die vroeger werden gebruikt voor het stoken kan het hele proces worden gevolgd. Beerenburger zelf kan ons niet zo bekoren. Maar na een proeverij, laten we ons toch verleiden een flesje bramenjenever en een oude genever aan te schaffen. De oude genever is gerijpt in whiskyvaten en heeft daardoor een fijne whisky-smaak.  

Delicatessen uit Leeuwarden

Daarna gaan we rechtsaf de Kleine Kerkstraat in waar we op het eind het Saeckemahuys zien. Er is nu een delicatessenwinkel in gevestigd: House of Taste. Tot mijn verrassing verkopen ze daar ingrediënten uit het boek Simpel van Ottolenghi waarnaar ik al lang op zoek ben.  De zwarte gefermenteerde knoflook (black garlic), een potje ingemaakte citroenen en  rozenharissa gaan mee in de tas als souvenir uit Leeuwarden.

Friese toren van Pisa

Als je linksaf slaat, loop je bijna tegen een scheve, stompe toren aan: de Oldehove (31), ook wel bekend als de Friese toren van Pisa. Aan hetzelfde pleintje ligt ook Paviljoen Obe (16): lân fan taal. Binnen wordt niet alleen aandacht aan het Fries besteed maar aan alle kleine talen uit Europa, streektalen en -dialecten uit Nederland. Een pareltje van moderne architectuur in Leeuwarden. Wij lopen richting park De Prinsentuin omdat we het altijd heerlijk vinden ook eens door het groen te lopen in een stad! Vanuit het park kijken we af en toe op het water, waar bij warmer weer de plezierbootjes voorbijvaren. Ook staan er mooie beelden.

De Prinsentuin met drie musea

In het park zijn ook nog eens drie musea: het Tresoar (17), het Historisch Centrum LWD (18) en het Pier Pander museum (19). Wij stappen binnen bij het Historisch Centrum waar de geschiedenis van Leeuwarden in al zijn facetten te zien is. Onder andere hoe de stompe toren er vroeger heeft uitgezien. Momenteel wordt er een nieuwe tentoonstelling voorbereid over stadhouder Willem Lodewijk, ook wel de Friese ‘vader des vaderlands’ genoemd. Vanaf juni te zien.

Modern altaar detoneert niet in oude kerk

We gaan via een andere weg terug en zien een hofje: het Boshuizen Gasthuis (33) met ertegenover de Grote of Jacobijnerkerk. Deze kerk heeft prachtige gebrandschilderde ramen en een modern altaar dat we desondanks niet vinden detoneren. We vervolgen onze weg naar het Raadhuisplein waar het oude stadhuis (43) uit 1743 ligt.

Heerlijke dag uit in Leeuwarden

Over een bruggetje en daarna naar links lopen we naar de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis waarin ook een restaurant gevestigd is. Bij de receptie van het hotel heeft men het ons aangeraden, vanwege het uitzicht over het water. Maar de recensies op internet die van muizen reppen, schrikken ons af. Zo besluiten we een heerlijke dag uit in Leeuwarden in het hotel. Waar het diner overigens voortreffelijk is.

*De nummers achter de bezienswaardigheden vind je terug op de plattegrond

Meer over stedentrips dichtbij lezen? Eerder beschreven we op meerdanvijftig.nl al de charmes van Alkmaar, Rotterdam, Zwolle, Maastricht en Middelburg.