Ongeveer een halve eeuw geleden ontstonden de eerste afslankclubs in Nederland. Overgewicht groeide uit tot een gezondheidsprobleem. Mannen maar vooral vrouwen binden sindsdien de strijd aan met hun gewicht. Of niet? Deze weken laten we mensen aan het woord om te praten over hun zelfbeeld. Franca Lamée vindt de kilo’s niet het belangrijkst. “Ik let niet op gewicht maar wel of je de lach hebt op je gezicht.”

“Van verdriet viel ik af”

Franca Lamée’s ouders waren te zwaar maar werden 94 en 91 jaar. Ook zij en haar drie zussen zijn flink maar gezond. En dat vindt de 64-jarige Franca het belangrijkst. “Tot mijn 35e was ik de slankste thuis. Daarna ben ik veel aangekomen. Ook omdat mijn 13 jaar oudere man al op jonge leeftijd dementeerde. We zaten toen veel samen thuis en daar hoorde wat gezelligheid aan eten en drank bij. Toen ik 51 was overleed mijn man. Van verdriet viel ik af en werd superslank. Vanaf die tijd associeer ik slank zijn  met verdriet.”

Franca rond haar 35ste: “Ik was de slankste thuis.”

Bodemdrang

“Sinds corona ben ik tien kilo aangekomen en ik was eigenlijk al iets te zwaar. Het heeft zeker te maken met dat ik met roken stopte. Net als met alles, had ik wat roken betreft ‘bodemdrang’. Als ik een pakje open maakte, moest het leeg. Ik heb het ook met snoep, die zak moet leeg. En wijn, een drankje; het worden er al snel drie. Daarom haal ik gewoon geen snoep in huis. Ook sport ik twee keer per week, daar voel ik me goed bij.”

Gezellige vriendengroepen

‘Ik ben gezond, wat kortademig, maar dat komt door mijn gewicht. Ik geef mijn leven een dikke voldoende. Met Karin en Jacqueline heb ik een fijn vriendinnengroepje waarmee ik leuke dingen doe. En na de dood van mijn man heb ik in het stadje waar ik woon ook een gezellige vriendengroep gekregen. Een van mijn vriendinnen is zelfs 20 jaar jonger, terwijl sommige andere vrienden juist weer veel ouder zijn. Ik zeg altijd: er was een leven voor Willem, een tijd met Willem en nu is het een leven na Willem. Een leuk leven. Ik kijk ook nooit naar iemands figuur, ik let erop dat iemand de lach op het gezicht heeft. Kan je plezier met iemand hebben, dat vind ik belangrijk. Waar zijn jullie mee bezig, denk ik, als mensen eronder lijden dat ze te dik zijn. Je ziet er goed uit, pep ik ze dan op, maak je niet druk.’

Plezier hebben is belangrijk.

Mannen houden van rondingen

‘Natuurlijk zou ik die tien kilo er wel af willen, maar ik ga er niet eindeloos aan werken. Ik heb een groot huis met veel klerenkasten en daar hangen allerlei maten kleding. Toch met het idee: wie weet word ik nog eens slanker. Ik doe ze niet weg, maar ik wil niet constant over dat gewicht blijven zeuren. Een ding is zeker: ik moet niet zo dik worden dat het mijn gezondheid belemmert Mijn moeder was dik en is 94 geworden, zij kon op het laatst niet meer lopen en dat wil ik voorkomen. Dus als dat gebeurt, ga ik er echt wel aan werken.

Mijn lijf is proportioneel goed, ik ben overal even dik. Sinds kort ben ik weer aan het daten. Tegen mannen zeg ik altijd; ik heb maatje Linda de Mol. Natuurlijk ben ik zwaarder dan zij maar als ik die mannen ontmoet, vinden ze dat helemaal geen probleem. Mannen houden wel van vrouwen met rondingen.’

Niet meer naar leuke winkels

“Binnenkort ga ik met mijn drie zussen naar Valencia. Wij zijn net als onze ouders echt heel flink. Dan zeggen we tegen elkaar: ‘Wat erg we zijn precies ons moeder! Maar ze was altijd een vrolijk mens en dat is net zo belangrijk.’ 

Er is een ding dat ik wel jammer vind: ik kan niet meer naar leuke winkels om kleding te kopen. Ik moet echt naar grote maten winkels en daar vind ik niet altijd wat ik zoek. Gelukkig is het me de laatste tijd gelukt ook wat leukere grote-maten winkels te vinden.” Franca let niet alleen op de lach op het gezicht van een ander, ze heeft het hem zelf ook!

Meer lezen over de balans op de weegschaal

Brigitte Leferink trapte de serie artikelen Mijn gewicht en ik af met haar eeuwige strijd met de kilo’s. Marlies Mielekamp interviewde Karin van den Wollenberg die alle diëten volgde die er zijn. En Jacqueline Coenen vertelde aan Marlies, dat ze ging jojoën nadat ze haar rokje maat 36 te strak vond. Stella Rademakers kreeg er in coronatijd 8 kilo bij. Marlies schreef ook over een van de eerste dieetclubs in Nederland: de Eerste Goudse Afslankclub. Ze schrijft regelmatig over gezond eten. Zo volgde ze huisarts Tamara de Weijer, die met haar leefstijl op tournee ging. Maar met een maatje meer kun je inderdaad de lach op je gezicht bewaren. Dat bleek uit onze serie waarbij we mensen het ‘hemd van hun lijf’ vroegen.