Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Wie van Engelse televisieseries houdt mag Why didn’t they ask Evans? op BBCFirst niet missen. Het is een ouderwets mooie whodunnit van Agatha Christie.

Zonder Hercule Poirot of Mrs. Marple

Waar ze de inspiratie toch vandaan haalde, werd er ooit aan de grote dame van het Engelse detectivegenre gevraagd.  “O, soms kom je ergens binnen en dan slaat iemand een boek dicht en zegt ‘Why didn’t they ask Evans?”, antwoordde Agatha Christie volgens de overlevering. “Die opmerking onthoud je. Het boek komt dan vanzelf wel…” En zo verscheen in 1934 een nieuwe detective van haar hand onder deze titel. Deze keer zonder de beroemde speurder Hercule Poirot of de later in televisieseries beroemd geworden slimme oude dame Mrs. Marple.

Maar net als bij haar populaire hoofdrolspelers werd ook Why didn’t they ask Evans? meerdere malen verfilmd. Nu dus door Hugh Laurie, die we vooral kennen als televisiefiguur ‘House’.

Death on the Nile

Het lijkt wel op een ware ‘revival’ van Agatha Christie! Nog niet zo lang geleden kwam de remake van ‘Death on the Nile’ in de bioscoop.  En BBCFirst, het Nederlands ondertitelde kanaal van de BBC, ondersteunt de komst van de nieuwe versie van Why didn’t they ask Evans? ookmet een aantal seizoenen van Mrs. Marple, gespeeld door Julia McKenzie.

‘Why didn’t they ask Evans’ blijft net zo trouw aan Agatha Christie als regisseur Kenneth Branagh in ‘Death on the Nile’ in de bioscoop.

In Why didn’t they ask Evans moet de speurzin komen van domineeszoon Bobby Jones (Will Poulter) en zijn vriendin Frankie (Lucy Boynton), een paar dat door de critici wordt geprezen om de natuurlijke chemie. Leuk om ook Emma Thompson (The remains of the day, Nanny Mcphee en Cruella) en Jim Broadbent (Harry Potter, Game of Thrones) voorbij te zien komen.

Een televisiepareltje zoals BBCFirst er meer aanbiedt voor de oplettende televisiekijker. Zo genoten we van de mogelijkheid om alsnog naar het spannende inmiddels 5 jaar oude  Broadchurch te kijken. En keken we ook naar een heel andere Hugh Grant in A very English Scandal. Jammer genoeg, worden we in televisiegidsen maar zelden geattendeerd op de uitzendingen van BBCFirst. Terwijl de meeste providers het kanaal wel aanbieden op hun netwerk.

Trailer op Youtube met Engelse ondertitels van ‘Why didn’t they ask Evans?’

Agatha Christie niet te missen

Er is geen mogelijkheid om terug te kijken, dus opnemen of direct kijken is noodzakelijk. Wel een voordeel is dat de BBC afleveringen soms wel 3 of 4 keer in de week herhaalt. Zo werd de eerste aflevering van Agatha Christie’s Why didn’t they ask Evans? voor het eerst op donderdag uitgezonden maar bijvoorbeeld ook op zondagavond om 20.00 u.. Een serie dus, die u niet hoeft te missen!

Meer spannende series

Nog niet zo lang noemden we politie-inspecteur Vera als de tegenhanger van Agatha Christie’s Miss Marple. Want in de rubriek Kijk Eens! houden we wel van een avondje spannende televisie. Zo zaten we op het puntje van onze stoel bij The Serpent. Maar ook bij twee Israelische series Black Space en Fauda. Brigitte Leferink combineerde spanning met genieten van prachtige opnames in het hoge noorden in The Sandhamn Murders. Stella Ruisch zwijmelde graag weg bij Undercover.