Eigenlijk weet ik maar weinig van Japan. En ik zal niet de enige zijn die niets van de taal verstaat. De woorden die uitgesproken worden, klinken me bijna hard in de oren en als ik luister naar de intonatie kan ik er geen enkele bekende emotie aan verbinden. De geschreven taal zegt me eveneens weinig maar ik vind de geschilderde tekens vanuit grafisch perspectief dan weer wel aantrekkelijk. Toch waag ik me op uitnodiging van Film Incompany voor het eerst aan een Japanse animatiefilm. Vanaf vandaag is namelijk Tenki no ko, Weathering with you in het Engels, van de in het genre gerenommeerde filmmaker Makoto Shinkai in de bioscoop te zien.

Succesvolste animatiefilm aller tijden

Makoto Shinkai’s vorige animatiefilm ‘Your name’ uit 2016 is de succesvolste anime aller tijden, dus dat belooft wat. Zijn nieuwste film Weathering with you is meerdere malen onderscheiden en ontvangt zelfs een nominatie voor Beste Buitenlandse film op het Palm Springs International Festival van 2020. Ik ben heel benieuwd…

In het spoor van Pokémon en Manga

In aanloop naar de film blijk ik weinig kennis te hebben van Japanse animatie. Pokémon zegt me natuurlijk wel iets. En Manga, de Japanse equivalent van het stripverhaal. Maar als eerste associatie schiet me een scène uit Tarantino’s Kill Bill te binnen, waarin op uiterst bloederige en melodramatische wijze de komaf geschetst wordt van onderwereldbazin O Ren Ishii – de eerste van velen op Uma Thurman’s dodenlijst.

Ook in Nederland zijn er veel liefhebbers van Manga, de Japanse versie van striptekeningen. Foto: Todd Lappin/Flickr.com

Weathering with you speelt in regenstormachtig Tokio

‘Weathering with you’ vertelt het verhaal van Hodaka, een middelbare scholier die zich niet gelukkig voelt op het afgelegen eiland waar hij woont en wegloopt naar de grote stad. Zijn verblijf in Tokio valt echter behoorlijk tegen. Niet alleen stapelen de kosten en problemen zich op, maar de stad wordt bovendien geteisterd door heftige regenstormen. In al deze somberheid belandt Hodaka uiteindelijk als assistent bij een kleine uitgeverij van zakenman Keisuke Suga.

De vlucht naar het door regenstormen geteisterde Tokio valt middelbare scholier Hodaka tegen.

Als HIna bidt, stopt de regen

Tegelijkertijd maken we kennis met weesmeisje Hina, dat ook worstelt om zichzelf en haar jongere broertje Nagi te onderhouden. Hun lot raakt met elkaar verweven als ze samen ontsnappen nadat Hodaka haar uit de handen van een aantal ongure types weet te redden. Hij ontdekt dat Hina een heel bijzondere gave heeft: als ze erom bidt, kan ze de regen stoppen en de zon aan een strakblauwe hemel laten verschijnen. Met Tokio’s oneindige regenval in zijn achterhoofd, ziet Hodaka kansen. Hij stelt voor dat Hina een zonnemeisje wordt, iemand die de zon laat schijnen voor mensen die dat op belangrijke momenten nodig hebben. Het leven begint er letterlijk een stuk zonniger voor ze uit te zien. Maar iedereen weet: macht heeft zo zijn prijs… 

Het leven begint er voor Hodaka letterlijk een stuk zonniger uit te zien na zijn ontmoeting met Hina.

Moeite met Japans

Shinkai’s anime wordt door de kenner als adembenemend, ongelooflijk of zelfs ontroerend beoordeeld. Maar tijdens het kijken van Weathering with you blijf ik moeite houden met de taal. De hoeveelheid hai’s (ja of ok als bevestiging) zijn niet van de lucht en ‘moeilijke’ emoties laten zich verbeelden in de uitstoot van een hoop gekreun en gesteun, soms tot het hysterische toe. Het leidt mij enorm af van hetgeen de filmmaker wil vertellen. Het verhaal is op sommige momenten inderdaad mooi, zeker als het gaat over Hina en haar gave als zonnemeisje en haar connectie met de hemel. Toch hou ik het onbevredigende gevoel dat ik naar een bij vlagen kinderachtig liefdesverhaal van twee tieners kijk.

Tokio zoals het getekend is in Weathering with you van Makoto Shinkai

Betoverend mooi in beeld gebracht

Weliswaar tegen de achtergrond van een prachtig (!) getekend en haast tastbaar Tokio, dat moet ook zeker gezegd worden. En daar zit wat mij betreft meteen de grootste kracht en pracht van de film: de animatie van de stad, haar omgeving en de natuur. Alles is waanzinnig sferisch en fraai gedetailleerd in beeld gebracht. Soms zelfs betoverend mooi. Maar desondanks lukt het de personages niet mijn hart te raken.

Japanse anime is moeilijke kost

Dat de Japanse anime niet helemaal mijn genre lijkt te zijn, is voor een eerste kennismaking niet zo raar. Volgens Wikipedia zijn door cultuurverschillen de filosofische, mythologische en psychologische instellingen dusdanig vreemd voor de meeste Europeanen dat het als ‘moeilijke kost’ wordt ervaren. Maar laat je dat vooral niet weerhouden het toch bijzondere Weathering with you te gaan zien. Zeker niet als je al een geoefend kijker of zelfs ‘fan’ bent van de Japanse animatiekunst.

Meer lezen over mooie animatiefilms? Meerdanvijftig.nl schreef eerder over Red Turtle in 5x kijken in mei, ontdekt hoeveel werk er in Loving Vincent zit, en probeer nog ergens de veelgeroemde Ruben Brandt te zien. Zie hoe verschillend animatiefilms kunnen zijn en vergelijk Louise en Hiver met Buñuel in the labyrinth of turtles.